Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?"— Transkript prezentace:

1 Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
kohabitace dvou světů nebo nevyužitá příležitost? Jiří Mertl

2 Současná ekonomicko-psychologická situace
Ekonomické indikátory a ukazatele ukazují příznivé údaje = absence strachu a opatrnosti ze strany ekonomických aktérů (finančních institucí a zaměstnavatelů). Větší ochota investovat do ekonomického rozvoje a vytvářet pracovní místa + větší množství zakázek = větší množství volných pracovních pozic. Nedostatek potenciálních zaměstnanců – tlak na zaměstnavatele, aby diverzifikovali možnosti, jak získat nové zaměstnance. Příležitost pro propuštěné osoby, jak získat zaměstnání, a pro zaměstnavatele, jak získat zaměstnance.

3 Výchozí situace propuštěných osob a jejich sociální pozice
Faktická situace – zpřetrhané osobní vazby, materiální deprivace, nejistota a deprese. Symbolická situace – cejch propuštěné osoby a stigmatizace. Faktická + symbolická situace = sociální vyloučení. Další významné faktory: Oslabení společenských kompetencí a dispozic vlivem vězeňského prostředí. Exekuce. Osobní předpoklady a dispozice.

4 Výchozí situace a pozice zaměstnavatelů
Představy zaměstnavatelů ohledně „ideálního“ zaměstnance se liší na základě požadovaných vlastností, dovedností, schopností, vzdělání, zkušeností atd. – do jisté míry je nelze generalizovat. Přejímání společenských a kulturních předsudků vůči propuštěným osobám. Obezřetnost s ohledem na pokračování v páchání ilegální činnosti a možné recidivě. Stále silný důraz na čistý trestní rejstřík. Ekonomická situace a nedostatek pracovníků jako impuls k přehodnocování některých stanovisek.

5 Střet dvou světů: kohabitace nebo dosud nevyužitá příležitost?
Situace propuštěných osob a očekávání zaměstnavatelů jsou do jisté míry neslučitelná – je nutné pracovat na obou stranách. Propuštěné osoby mají v mnoha směrech (ochota pracovat, střídmá představa o zaměstnání, nasazení atd.) potenciál být kvalitními zaměstnanci. Propuštěné osoby spadají do kategorie velmi zranitelných společenských skupin a potřebují dlouhodobou systematickou sociální podporu – sociální práce nejlépe ještě před propuštěním (posílení sebedůvěry, sociálních kompetencí, orientace ve společenských interakcích a procesech atd.). Zaměstnavatelé potřebují narušit svoje předsudky, zejména prvotní bariéru ohledně zaměstnávání lidí po výkonu trestu, a zkusit celou situaci posuzovat více pragmaticky.

6 Pohovory nanečisto jako příklad vhodného nástroje pro integraci propuštěných osob
Velmi efektivní nástroj pro narušení prvotních bariér – oba aktéři se spolu mohou neformálně setkat, narušit bariéry a zkusit se vzájemně poznat a porozumět si. Propuštěné osoby během přípravy a pohovoru mohou získat potřebné zkušenosti a schopnosti. Propuštěné osoby se mohou naučit, jak mluvit o své minulosti, a zaměstnavatelé, jak naslouchat a pochopit propuštěné osoby. Zaměstnavatelé mohou získat lepší přehled o zaměstnávání propuštěných osob – připravenost na tuto situaci (změny pracovního prostředí apod.).

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?"

Podobné prezentace


Reklamy Google