STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Státní energetické koncepce
ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické legislativě ČR. XIX. Seminář energetiků, Roman Portužák, odbor elektroenergetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr 1

Poučení z historie Prehistorie 1 Vývoj společnosti I.  lovec (bere, co mu příroda nabízí)  pastevec (začíná se cílevědomě snažit)  zemědělec (sama země nestačí, jde hlouběji „do hmoty“)

Poučení z historie Antika a středověk 1 Vývoj společnosti II.  řemeslník (využívá nerostné bohatství)  zpracovatel (využívá energii přírody)  horník (jde hlouběji „do hmoty“, využívá energii nerostů)

Poučení z historie Novověk 1 Vývoj společnosti III.  průmyslová revoluce (parní stroj)  využití ropy (dál do „hmoty“)  využití jádra horník (stále hlouběji „do hmoty“)  PO CELOU HISTORII JDE ČLOVĚK STÁLE HLOUB „DO HMOTY“

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr 2

Evropská energetická politika 2

Scénáře pro udržitelný rozvoj 2

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr 3

 Bylo již dvakrát provedeno vyhodnocení plnění cílů SEK.  Poprvé koncem roku 2005 a vládou ČR bylo vzato na vědomí  Koncem roku 2007 bylo provedeno druhé pracovní vyhodnocení, které již pokrývalo delší časové období od schválení SEK ČR s následujícími výsledky: Plnění SEK ČR

Úkolem nové SEK je hledání dalších cest k vyššímu využití potenciálu úspor energie, jak v oblasti energetických transformací, tak v oblasti konečné spotřeby energie. Cíl č.1 - Maximalizace energetické efektivnosti 3

Struktura spotřeby zdrojů energie se diverzifikovala, roste však podíl dovážených zdrojů energie na celkové spotřebě. Cíl č. 2 – Zajištění efektivní výše a struktury spotřeby PEZ 3

Využití OZE se v ČR postupně zvyšuje, ale předpoklady SEK nejsou plněny. Hlavním a rozhodujícím důvodem jsou domácí klimatické podmínky a rozloha ČR. Nedostatek území je překážkou pro vyšší využití biomasy k energetickým účelům a navíc bude nutno vyčlenit nemalé plochy pro zajištění přijatých cílů v biopalivech. Vývoj podílu OZE 3

Zvyšující se napjatost na světových trzích energie a růst světových cen všech energetických komodit zvyšují vyžadují znovu komplexně posoudit disponibilitu všech domácích zdrojů energie a podmínek podpory jejích využití. Vývoj dovozní energetické závislosti 3

Cíl č.3 - Šetrnost k životnímu prostředí 3

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr 4

 Požadavek PSP předložit do konce roku 2008 návrh nové SEK  Reakce na změnu podmínek v souvislosti se vstupem ČR do EU  Výhled do roku 2030 z hlediska dlouhodobosti investic v energetice již není zcela dostačující a byla snaha jej prodloužit do roku 2050  MPO má ze zákona odpovědnost za zpracování, předložení a vyhodnocování plnění Státní energetické koncepce  Po analýze řady scénářů a variant možného budoucího vývoje energetického hospodářství byla vybrána a doporučena varianta, která je logickým pokračováním stávající platné SEK. Důvody pro zpracování návrhu nové SEK 4

1.Předpoklad efektivity  snižování energetické náročnosti a snižování emisní zátěže ČR 2.Předpoklad komplexnosti  návrh SEK by měl navázat na SEK 2004, zejména rozšířit soubor priorit a dlouhodobých cílů, které bude ČR v energetickém hospodářství sledovat v rámci udržitelného rozvoje 3.Předpoklad dopadů na životní prostředí  návrh SEK 2008 musí vzít v úvahu vývoj podílu OZE na celkovém množství primárních energetických zdrojů, včetně závazných cílů, vyplývajících z cílů EU 4.Předpoklad udržitelnosti  při volbě priorit, cílů a souboru nástrojů vzít respektovat v souladu s principy dlouhodobě udržitelného rozvoje hlediska energetická, ekologická, ekonomická a sociální. 5.Předpoklad nezávislosti  vzít v úvahu možnosti užití tuzemských energetických zdrojů s doplněním nezbytným dovozem primárních paliv Předpoklady zpracování SEK

Lhůty výstavby/rekonstrukce Zdroj: Závěrečná zpráva NEK 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK I. BAU Návrh nové SEK předpokládá do roku 2030 snižování energetické náročnosti (PEZ/HPH) o cca 3,3% ročně a dále do roku 2050 o cca 2,3% ročně. Bez tohoto trvalého snižování energetické náročnosti by spotřeba PEZ velmi významně rostla. 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK II. SEK bere v úvahu závazek 13% OZE na KSE v roce

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK III. Návrh nové SEK předpokládá do roku 2030 snižování elektroenergetické náročnosti (BRUTTO/HPH) o cca 2,5% ročně a dále do roku 2050 o cca 1,8% ročně. Bez tohoto trvalého snižování elektroenergetické náročnosti by spotřeba elektřiny velmi významně rostla. BAU 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK IV. 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK V. 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK VI. 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK VII. 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK VIII. Zdroj: ČSÚ, MPO 4

Vybrané oblasti NÁVRHU SEK IX. Zdroj: ČSÚ, MPO 4

OBSAH 1.Poučení z historie 2.Mezinárodní pohled 3.Vyhodnocení SEK Předpoklady SEK Shrnutí a závěr 5

 „Projekt Strategie rozvoje SEK“ 1.Úpravy primární legislativy 2.Úpravy sekundární legislativy 3.Ekonomické dopady (investice, provozní náklady 4.Elektrizační soustava (dopady, vyvolané investice, provozní náklady, provozuschopnost – bezpečnost) 5.Dostupnost primárních zdrojů (např. biomasa pro OZE, HÚ …) 6.Časová náročnost (zejména realizace investic) 7.Rizika 8.Formy podpory (dotace, fondy, daně …) 9.Strategie rozvoje 10.Směry podpory vědy a výzkumu 11.Dostupnost lidských zdrojů (kapacit na projekci, výstavbu, provoz …) vč. návrhu na podporu všech forem vzdělávání Návrh dalšího postupu SMART S PECIFIC M EASUREBLE A MBITIOUS R ESULT ORIENTED T IME FRAMED 5

Projektové řízení Nástroje SEK Strategie uhlí Státní energetická koncepce 2008 Strategie zemní plyn Strategie ropa Elektroenergetika Teplárenství Jaderná energetika bezpečnost, úložiště Obnovitelné zdroje/úspory Databáze energetických dat státní správy PR projektu Infrastruktura Vnější prostředí Návrh dalšího postupu 5

Efektivnost – potenciál úspor Bezpečnost Diverzifikace Využití potenciálu domácích zdrojů Konkurenceschopnost Udržitelnost Environmentální hledisko Infrastruktura Lidské zdroje Shrnutí a závěr

… existují i alternativní způsoby, o kterých nevíme? A nebo …

Děkuji Vám za pozornost