Geometrická posloupnost (3.část)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POZNÁMKY ve formátu PDF
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: Posloupnosti Autor: Mgr. Dagmar Špalová.
základní pojmy posloupností
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pythagorova věta užití v prostoru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Geometrická posloupnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_745.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Jehlan – povrch, objem, výpočty
NEKONEČNÁ GEOMETRICKÁ ŘADA
síť, objem, povrch opakování
KONSTRUKCE TROJÚHELNÍKU PODLE VĚTY SSS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_756.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Limita posloupnosti (3.část)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_568_OBVOD_TROJÚHELNÍKU_ČT VERCE_OBDÉLNÍKU Téma:
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Vzdálenost bodu od přímky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_754.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
 Základní údaje obdélníka  Obdélníkové tvary  Základní údaje kvádru  Kvádrové tvary Obdélník, kvádr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_747.
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_751.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
GEOMETRICKÁ POSLOUPNOST Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
Geometrická posloupnost (1.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_115.
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
Aritmetická posloupnost (3.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
Geometrická posloupnost (2.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Pravidelný n-boký hranol - příklady
Vyjádření neznámé ze vzorce
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
24..
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 1. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu na obrázku (vyjádřete pomocí odmocnin).
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Jednoduché slovní.
Obvod a obsah trojúhelníku Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_069_Obvod a obsah trojúhelníku.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Matematika Komolý jehlan
VY_32_INOVACE_85.
Geometrická posloupnost
VY_32_INOVACE_94.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Povrch krychle.
Transkript prezentace:

Geometrická posloupnost (3.část) VY_32_INOVACE_ 22-18 Geometrická posloupnost (3.část)

Opakování základních poznatků o geometrické posloupnosti: Kdy je posloupnost geometrická? Jak dokazujeme, že daná posloupnost je geometrická? Jaké jsou vztahy mezi jednotlivými členy geometrické posloupnosti? Jak vypočítáme součet prvních n členů geometrické posloupnosti?

Kontrola výsledků domácího úkolu q a1 a4 a6 s5 1.úloha 2 4 16 2.úloha 3.úloha 3 1 27 243 121 4.úloha 9 81 –3 5.úloha

Samostatná práce V geometrické posloupnosti platí: Určete tuto posloupnost (tj. vypočtěte ). Zapište danou posloupnost vzorcem pro n-tý člen. Odvoďte vzorec pro součet prvních n členů této posloupnosti.

Kontrola výsledků samostatné práce

Úloha 1 Přičteme-li k číslům stejné číslo, dostaneme první tři členy geometrické posloupnosti. Určeme tuto geometrickou posloupnost.

Řešení úlohy 1 Členy neznámé geometrické posloupnosti označme . Potom platí: Protože se jedná o geometrickou posloupnost, je podíl sousedních členů stejný, tzn., že platí: Odtud pak je . Závěr: Hledaná geometrická posloupnost má

Úloha 2 Délky hran kvádru tvoří tři po sobě jdoucí členy geometrické posloupnosti. Jejich součet je 26 cm. Jak velký je jeho povrch, je-li objem kvádru 216 cm3.

Řešení úlohy 2 Hrany kvádru označíme a, b, c a předpokládejme, že . Označíme-li, že hrana b = x, pak platí: (q – kvocient geometrické posloupnosti, q > 1) Délky hran: a = 2 cm, b = 6 cm, c = 18 cm. Závěr: Povrch kvádru je 312 cm2.

Skupinová práce Spojíme-li středy stran rovnostranného trojúhelníka o straně a, získáme opět rovnostranný trojúhelník. Stejným způsobem pak vznikají další rovnostranné trojúhelníky. Vypočtěte obsah šestého trojúhelníka, součet obsahů prvních šesti trojúhelníků.

Kontrola výsledků skupinové práce Pro strany a výšky v trojúhelnících platí:

Pro obsahy trojúhelníků platí: geom. posl.

Domácí úloha Délky stran trojúhelníku ABC tvoří geometrickou posloupnost. Vypočtěte jejich velikost, víte-li, že obvod trojúhelníku je 21 cm a prostřední strana má délku 6 cm.

Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a obrázků: RNDr. Ivana Janů Děkuji za pozornost. Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a obrázků: RNDr. Ivana Janů