Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-Obsah trojúhelníku Číslo DUM: III/2/MAT/2/1/1-17 Vzdělávací předmět: Matematika Tematická oblast: Matematika a její aplikace Autor: Alena Čechová Anotace: Žák se seznámí s výpočtem obsahu trojúhelníku Výkladová hodina Klíčová slova: Obsah trojúhelníku Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a testy. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6., 7.,8. a 9. ročníku Datum vzniku DUM: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.).

2 Obsah trojúhelníku

3 Opakování: Jednotky délky km m dm cm mm Jednotky obsahu km² ha a m² dm² cm² mm²

4 Vzorec na obsah trojúhelníku můžeme odvodit z obsahu obdélníku.
D C u A B

5

6 Příklad: Sestroj trojúhelník ABC, kde a = 3 cm, b = 4 cm, c = 5 cm. S použitím všech tří vzorců na obsah vypočítejte obsah trojúhelníku a porovnejte jednotlivé výsledky. Postup řešení: - konstrukce trojúhelníku podle věty SSS - změření neznámých údajů - výpočet obsahu - porovnání výsledků

7 Vc = 2,4 cm Vb = 3 cm 3 cm 5 cm Va = 4 cm 4 cm

8

9 Příklad: Vypočítej obsah rovnostranného trojúhelníku, jehož obvod je 24 dm. Výška na jednu stranu trojúhelníku je 6,9 dm. Postup řešení: Nejprve si vypočítáme z obvodu délku strany ∆ Poté můžeme vypočítat obsah Vysvětli, proč nemáme výšku označenu jako va či vb či vc?

10 Řešení:

11 Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google