Lidská práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Lidská práva.
Obsah a dodržování lidských práv
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Participace občanů na politickém životě
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Třídění informací Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita č. 1: Výchova.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Všeobecná deklarace lidských práv
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Lidská práva v dokumentech
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dělba moci Moc soudní.
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVA.
Práva a povinnosti rodičů a dětí
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Jsme lidé jedné Země Migrace a lidská práva. Kdo jsou tito lidé?
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
Správa sociálního zabezpečení
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Listina základních lidských práv a svobod
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Občanská práva a povinnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Lidská práva

Všeobecná deklarace lidských práv (10. prosince 1948)

Pojmy Lidská práva, všeobecná deklarace lidských práv, listina základních práv a svobod, odpovědnost, zodpovědnost

Definice1 Práva, která patří všem lidem, protože jsou lidi a mají svá práva, tedy práva lidí, protože jsou lidi - lidí práva, tedy práva lidí, a proto lidská práva. Lidská práva jako soubor všech základních potřeb lidí, bez nichž by nežili život v důstojnosti. Třetí možnost je nejsložitější, ale také nejkonkrétnější. Jde o definici pomocí výčtu lidských práv v mezinárodních smlouvách a pomocí následného výkladu jednotlivých ustanovení moudrými profesory a soudci z celého světa.

Odpovědnost Odpovědnost  je široký právní, morální a etický pojem, který označuje ručení osoby X za nějakou věc či jednání Y, případně před nějakou instancí Z. Je třeba rozlišovat mezi odpovědností retrospektivní – odpovědností za něco, co se už stalo, jako je tomu u odpovědnosti právní nebo trestní – a odpovědností prospektivní, jež osobě X něco ukládá do budoucnosti. Odpovědnost může být omezená a podmíněná, jak tomu bývá v právních vztazích, anebo nepodmíněná a neomezená, jak tomu často je v lidském životě.2

Rada vlády pro lidská práva Občanská a politická práva Ekonomická a sociální práva Práva kulturní, rozvojová a životního prostředí č. 1 Rada vlády pro lidská práva č. 2

Občanská a politická práva svobodu projevu a právo na informace petiční právo právo pokojně se shromažďovat právo svobodně se sdružovat a zakládat politické strany právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců ochranu svobodné soutěže politických sil právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod. Tato práva mohou být ústavou nebo zákony různě omezena

Ekonomická a sociální práva Právo na práci Právo na vzdělání Právo na výživu, obydlí, přiměřenou životní úroveň Právo na zdravotní péči Ochrana dětí, rodiny, mateřství Jsou zaměřena na životní jistoty

Práva kulturní, rozvojová a životního prostředí Právo žít v čistém životním prostředí – jeho ochrana před zničením Právo na kulturní, společenský a ekonomický rozvoj MÍT PRÁVA = RESPEKTOVAT PRÁVA DRUHÝCH MÍT ODPOVĚDNOST

Zdroje Citace: Lidská práva. 2014. (cit.14-09-16). Dostupné z: http://www.lidskaprava.cz/student/uvod-do-lidskych-prav Odpovědnost. 2014. (cit. 14-09-16) Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Odpov%C4%9Bdnost Obrázky: Vězni na Filipínách. 2014. Dostupné z: http://i.idnes.cz/09/063/gal/TT2c116c_MDF64411.JPG Bezdomovci. 2014. Dostupné z: http://www.surfuj.unas.cz/images/bezdomovci.jpg Použité zdroje: Demokracie versus extremismus. 1. vydání.: Printo, s.r.o., Praha. 2013 Kačírková, Z. Lidská práva:, Středočeský kraj, Praha, 2012 Základní listina práv a svobod. 2014. Dostupné na: http://pravo.7x.cz/rubriky/listina-zakladnich-prav-a-svobod