Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁT A PRÁVO.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Česká republika Demokratický stát.
Osvícenství.
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_02_SVP_067_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Lidská práva v dokumentech
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Norma, právo, forma zákonů
ÚSTAVA.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Občanská práva a povinnosti
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní stát a vláda práva
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Lidská práva Leden 2016.
Právo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové právo), které nemělo písemnou podobu, se vznikem států začalo vznikat i právo v podobě písemných předpisů = zákonů, dnešní demokratický stát je podmíněn existencí právního řádu  pravidla chování občanů i pravidla chování státních orgánů stanovuje právní řád  ve státě je prosazována tzv. vláda práva (právní řád stanovuje pravidla chování státních orgánů, aby nemohla být jejich moc zneužita proti občanům, a také pravidla chování občanů ve státě)

Právní stát stát je vázán pouze právem, tj. ústavou, zákony, dalšími právními akty a demokratickými principy (pluralismus, spravedlnost, legitimita apod.) suverenita občana je v právním státu dána kodexem lidských a občanských práv a možnosti účastnit se politického života zárukou fungování právního státu jsou nezávislé soudy základní idea právního státu = stát slouží občanovi a nikoli naopak

2 hlavní zásady právního státu vymezující vztah mezi státem a občanem: 1. 1.státní orgány (státní moc) mohou činit pouze to, co jim dovoluje zákon – – stát je vázán zákony (hlavní je Ústava ČR) a demokratickými principy 2. 2.občané mohou činit vše, co není zákonem zakázáno – – suverenita občana je dána kodexem lidských a občanských práv (Listina základních práv a svobod)

Charakteristika demokratického právního státu 1.vázanost státu právem ústava, mezinárodní smlouvy, přirozené právo (svoboda víry; osobní svoboda; svoboda myšlení, svědomí; právo na život; každý má právo na lidskou důstojnost, osobní čest) ústava, mezinárodní smlouvy, přirozené právo (svoboda víry; osobní svoboda; svoboda myšlení, svědomí; právo na život; každý má právo na lidskou důstojnost, osobní čest) 2.demokratický charakter státu suverenita lidu, přímá a nepřímá demokracie suverenita lidu, přímá a nepřímá demokracie 3.uznání nezadatelných lidských práv Listina základních lidských práva svobod Listina základních lidských práva svobod 4.dělba moci 3 složky státní moci (legislativa, exekutiva, justice) 3 složky státní moci (legislativa, exekutiva, justice) princip brzd a rovnovah princip brzd a rovnovah