Právní úprava náhradní rodinné péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb problematika náhradní rodinné péče
Advertisements

Zsv.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Rodina a její funkce.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
Sociálně právní ochrana dětí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOS dětské vesničky.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Právní úprava náhradní rodinné péče Středisko náhradní rodinné péče Praha Alena Vávrová www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Sociálně-právní ochrana dětí a její filosofie Zvláštní ochraně dětí je věnována v ČR velká pozornost. Je zakotvena v řadě právních předpisů, které jí upravují obecně, ale i konkrétně s ohledem na zvláštní situace. Také rodičovství a rodina je pod ochranou státu Základní principy SPO: Nejlepší zájem, prospěch a blaho dítěte SPO je poskytována všem dětem mladším osmnácti let, bezplatně, bez rozdílu a jakékoliv diskriminace podle rasy, barvy pleti, pohlaví, jazyka, náboženství, politického a jiného národnostního, etnického nebo sociálního původu www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Významné dokumenty Ústava ČR Úmluva o právech dítěte Čl. 4: ochrana zákl. práv a svobod je zaručená soudní mocí Rodina je základní jednotka společnosti, přirozené prostředí pro růst a blaho všech svých členů, zejména dětí Dítě pro svou tělesnou a duševní nezralost potřebuje zvláštní záruky, péči a odpovídající právní ochranu před narozením a po něm Zájem dítěte je předním hlediskem všech činností a opatření, která jsou uskutečňována zařízeními sociální péče, soudy, správními a zákonodárnými orgány. www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Úmluva vyjadřuje práva dětí: Právo na život a přežití (právo na přiměřenou životní úroveň, včetně bydlení a zajištění základních potřeb, potravy, zdravotní péče ….) Právo na osobní rozvoj (vzdělávání, právo na svobodu myšlení, náboženství, přístup k informacím, právu na hru, zábavu, odpočinek…) Právo na ochranu (proti všem druhům násilí, krutosti, vykořisťování, oddělení od rodiny ...) Právo na participaci (svobodně vyjadřovat své názory, mít slovo v záležitostech týkajících se jeho osoby….) Významné články úmluvy upravující také řešení situace dítěte ocitne-li se mimo vlastní rodinu: Dítě má právo žít s oběma rodiči a udržovat s nimi styk, není-li to v rozporu s jeho zájmy Oddělení dítěte od rodičů proti jejich vůli lze jen v případě, že se jedná o zájem dítěte a může se uskutečnit pouze soudním rozhodnutím Dítě, které je dočasně, nebo trvale zbavené svého rodinného prostředí má právo na pomoc a ochranu poskytovanou státem Je-li dítě svěřeno příslušnými orgány do péče, ochrany, nebo léčení do náhradního zařízení má právo na pravidelné vyhodnocování situace a okolností www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Další významné dokumenty Úmluva o vymáhání výživného v cizině Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí Úmluva o uznávání a výkonu rozhodnutí o vyživovací povinnosti Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Úmluva o styku s dětmi Evropská úmluva o právním postavení dětí narozených mimo manželství Evropská úmluva o výkonu práv dětí Úmluva o zákazu a okamžitých opatřeních k odstranění nejhorších forem dětské práce www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Zákon o sociálně-právní ochraně dětí č. 359/1999 Sb. Zákon o rodině č. 94/1963 Sb. § 30 definice rodičovské zodpovědnosti § 41 výchovná opatření § 45a pěstounská péče § 63 osvojení § 78 poručenství Zákon o sociálně-právní ochraně dětí č. 359/1999 Sb. § 1 definice SPO § 10 opatření SPO § 19 zprostředkování NRP § 27 odborné posuzování § 27a pěstounská péče na přechodnou dobu § 28 ústavní a ochranná výchova § 30 pobyt dítěte mimo ústav

Náhradní rodinná péče a její formy: Svěření do péče jiné osoby, než rodiče Osvojení /Adopce/ Pěstounská péče Poručenská péče Osvojení Osvojení nezrušitelné Mezinárodní osvojení Pěstounská péče na přechodnou dobu

Osvojením vzniká mezi osvojiteli a osvojencem příbuzenský vztah OSVOJENÍ (ADOPCE) Osvojením vzniká mezi osvojiteli a osvojencem příbuzenský vztah Veškerá práva a povinnosti mezi osvojencem a jeho původní rodinou zanikají Osvojit lze jen nezletilého Mezi osvojencem a osvojiteli musí být přiměřený věkový rozdíl Osvojení musí být ku prospěchu dítěte

PĚSTOUNSKÁ PÉČE Státem garantovaná volnější forma náhradní rodinné péče Jedinou hmotně právní podmínkou je zájem dítěte Vzniká rozhodnutím soudu Biologičtí rodiče jsou nadále zákonnými zástupci dítěte, mají tedy k němu nadále rodičovskou zodpovědnost PP zaniká dosažením zletilosti dítěte, jinak může být zrušena jen ze závažných důvodů soudním rozhodnutím Pěstoun má právo zastupovat dítě a spravovat jeho záležitosti jen ve věcech běžných K výkonu mimořádných záležitostí je třeba souhlasu zákonného zástupce Stát zajišťuje dítěti dostatečné hmotné zabezpečení a přiměřenou odměnu těm, kdo se ho ujali

PORUČENSTVÍ Poručník je zákonným zástupcem dítěte Pokud osobně pečuje o dítě a vychovává ho, pak má nárok na stejné zabezpečení jako pěstoun Mezi poručníkem a dítětem nevzniká poměr jako mezi rodiči a dítětem Rozsah práv a povinností poručníka k dítěti: Výchova dítěte Zastupování dítěte Správa majetku dítěte Výkon této funkce je pod pravidelným dohledem soudu. Rozhodnutí poručníka v podstatné věci týkající se dítěte podléhá schválení soudu

Pěstounská péče na přechodnou dobu Soud může svěřit na návrh orgánu sociálně-právní ochrany dětí dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu, vyžaduje-li to jeho zájem Na dobu, po kterou nemůže rodič ze závažných důvodů dítě vychovávat Na dobu po jejímž uplynutí lze dát souhlas rodiče s osvojením Na dobu do pravomocného rozhodnutí soudu o tom, že není třeba souhlasu rodičů s osvojením

Co je to tzv. „hostitelská péče“? volnější forma pomoci dětem, které pobývají v ústavní péči. Uvolnění dítěte do péče jiné fyzické osoby, než rodičů upravuje § 30 zák. o sociálně-právní ochraně Podmínky: Zájem dítěte Souhlas příslušného úřadu Prověření žadatelů o hostitelskou péči www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Co potřebují děti v náhradní rodinné péčí? Přijetí bez podmínek Lásku a bezpečí Oporu, ale i hranice Porozumění a pochopení Specifický přístup Sdílení minulosti a budování identity www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Co potřebují náhradní rodiče? Ve vztahu k dětem Velkou dávku empatie Zdravý nadhled Reálná očekávání Trpělivost Důslednost Vřelost Pro svou podporu Oporu v zákonech Síť odborných služeb Možnost dalšího vzdělávání Možnost sdílení zkušeností Důvěru v pomoc odborníků www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz

Tento studijní materiál byl prezentován na vzdělávacích kurzech v rámci projektu „Více dětí do rodin - zkvalitnění a rozšíření vzdělávání pro pěstouny“, který byl realizován Sdružením SOS dětských vesniček v roce 2009/2010 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Děkuji Vám za pozornost Alena Vávrová Středisko náhradní rodinné péče Jelení 91, Praha 1 Tel. 233355309 www.nahradnirodina.cz www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz