obec Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.20
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Glovňová Libuša, Kačmárová Nataša, Němeček Jaroslav
Základy správního práva
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_SPRÁVNÍ.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Státní samospráva obec
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komunální politika přehled doporučené literatury
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizace VS v ČR Územní samospráva.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Státní správa a samospráva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
OBECNÍ ZŘÍZENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Můj domov, má vlast Obec.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: Základní škola Městec Králové
MÍSTNÍ SPRÁVA II. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

obec Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení) Obce obec Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení)

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu 18.Obce Autor Ing. Miriam Fišarová Tematická oblast Právo Anotace DUM je určen pro výklad učiva pro předmět Právo, konkrétně z oblasti správního práva a zákona o obcích Ročník Třetí a čtvrtý – obchodní akademie, nástavbové studium 1.a 2. ročník Datum tvorby Listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Obec – obecná charakteristika Obec je základním územním samosprávným společenstvím občanů, který tvoří územní celek vymezený hranicí území dané obce. Zeměpisně tvoří obec ohraničený územní celek, zahrnující jedno nebo více katastrálních území./O všech nemovitostech v ČR vedou evidenci katastrální úřady. Soubor všech evidovaných údajů se nazývá katastr nemovitostí ČR. Obsahuje mimo jiné geometrické a polohové určení nemovitostí a katastrálních území, parcelní čísla, druhy a výměry pozemků, popisná a evidenční čísla staveb, údaje o vlastnických a jiných právech k nemovitostem. Součástí katastru je také sbírka listin, která obsahuje rozhodnutí státních orgánů, smlouvy a jiné dokumenty, podle nichž byl proveden zápis do katastru. Údaje katastru např. výměry pozemků, jsou závazné pro právní úkony týkající se nemovitostí vedených v katastru. Katastr je veřejný, každý do něj může nahlížet v přítomnosti zaměstnance katastrálního úřadu a pořizovat si výpisy, opisy nebo náčrty. Na požádání katastrální úřad vyhotovuje za poplatek výpisy z informací vedených v katastru./ Vnitřní část obce – určená k bydlení a zástavbě, se nazývá INTRAVILÁN, vnější část obce – EXTRAVILÁN – jsou pole, louky, lesy, rybníky. Každá část státního území přísluší k nějaké obci. Výjimek je málo, např. vojenské prostory zvané újezdy ( např. Boletice). Obec je veřejnoprávní korporace (PO). Má své jméno, může mít a používat také svůj znak a obecní vlajku.

Členění nižších územně samosprávných celků Zákon o obcích rozeznává: obec město městys statutární města – nahrazuje název vesnice. Obecní úřady v malých obcích nejsou tak vybaveny, aby mohly úspěšně vykonávat veškerou přenesenou působnost. Proto zvláštní zákon stanoví seznam měst, jejichž obecní úřady jsou pověřeny vykonáváním přenesené působnosti i za okolní malé obce v určeném správním obvodu. Jde o tzv. dvojkové obce. - typ obce velikostně a významově stojící mezi městem a vsí, - v minulosti se jednalo o sídla, kterým bylo uděleno právo pořádat týdenní a dobytčí trhy - název městys se přestal používat v 50. letech, znovu zaveden v roce 2006. - obec, která má alespoň 3 000 obyvatel - typické znaky - vysoká hustota osídlení, poskytování správních, vzdělávacích, obchodních a kulturních funkcí pro širší okolí. statutární město - vyjmenovány v zákoně – většinou jde o řídící města jednotlivých krajů: - celkem 23 - Kladno, České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Brno, Zlín, Olomouc, Přerov, Chomutov, Děčín, Frýdek- Místek, Ostrava, Opava, Havířov, Most, Teplice, Karviná a Mladá Boleslav - území statutárního města se může členit na městské obvody nebo městské části s vlastními orgány samosprávy.

Občané obce Občané obce - jsou fyzické osoby, které mají v obci trvalý pobyt nebo kterým bylo uděleno čestné občanství. - občan obce, který dosáhl věku 18 let, má právo: - volit a být volen do zastupitelstva obce, popř. hlasovat v místním referendu - vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce svá stanoviska k projednávaným věcem - vyjadřovat se k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý rok - podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty. Hospodaření obce se řídí podle rozpočtu, který si obec sestavuje na každý kalendářní rok. Obec má svůj majetek a finanční zdroje, s nimiž samostatně hospodaří. Obce vede účetnictví, na straně příjmů jsou výnosy z obecního majetku, z obecní podnikatelské činnosti, místní daně, dávky a poplatky, podíly na daních odváděných do státního rozpočtu, dotace ze státního rozpočtu, dary, výnosy sbírek, loterií, atd.

Samostatná a přenesená působnost obce Působnost obce je dvojí: Samostatná působnost (obecní samospráva)– správa vlastních obecních záležitostí.Má tyto hlavní cíle: - hospodářský, sociální a kulturní rozvoj obce - tvorbu a ochranu zdravého životního prostředí - uspokojování potřeb občanů ( stará se o místní komunikace, o veřejné osvětlení, pečuje o čistotu obce, o odvoz a likvidaci odpadů, spravuje předškolní zařízení a základní školy, zdravotnická, kulturní a sportovní zařízení, ústavy sociální péče). Obec může také samostatně podnikat. Při výkonu obecní samosprávy obec jedná nezávisle, nepodléhá žádnému nadřízenému státnímu orgánu, řídí se pouze zákony. K plnění svých úkolů může obec pro svůj územní obvod vydávat obecně závazné vyhlášky a ukládat v nich FO i PO povinnosti. (vynucovat udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, určit podmínky pro pořádání diskoték, atd.) Přenesená působnost – výkon státní správy v rozsahu, v jakém ji na obce přenesl stát některými zákony. Představuje podíl obce na výkonu státní správy v rozsahu vymezeném v různých zákonech (zákon o stavebním řádu, o správních poplatcích, o přestupcích a jejich trestání). Při výkonu přenesené působnosti se obec řídí nejen zákony, ale také prováděcími předpisy vlády a ústředních orgánů státní správy. V souvislosti s výkonem přenesené působnosti může obec vydávat nařízení. Sloučení nebo rozdělení obcí se zásadně provádí k počátku kalendářního roku nebo ke dni voleb do zastupitelstev obcí.

Orgány obce Orgány obce jsou: obecní zastupitelstvo, obecní rada, starosta, komise a odbory, obecní úřad. Ve statutárních městech a v hlavním městě Praze tvoří své orgány také městské obvody nebo městské části. Obecní zastupitelstvo – je nejvyšším orgánem obce. Podle velikosti obce má 5-55členů. Volí je občané obce na období 4 roků. Rozhoduje o nejdůležitějších záležitostech obce na veřejných zasedáních, která se konají nejméně jednou za čtvrt roku (např. schvaluje územní plán a program rozvoje obce, její rozpočet a vyúčtování hospodaření, stanoví výši osobních a věcných výdajů). Obecní zastupitelstvo volí členy obecní rady, starostu a místostarostu. Obecní rada – má 5-11 členů a je výkonným orgánem obce. Tvoří jí starosta, jeho zástupce a další radní. Při výkonu samostatné působnosti rada odpovídá obecnímu zastupitelstvu. Starosta – zastupuje obec, svolává a řídí schůze obecní rady a zasedání obecního zastupitelstva. V Praze a statutárních městech se nazývá primátor/magistrát. Komise – zřizuje obecní rada jako své iniciativní a kontrolní orgány. Nejdůležitější jsou komise finanční a kontrolní. Odbory – zřizuje obecní rada ze zaměstnanců obecního úřadu jako své odborné výkonné orgány pro jednotlivé úseky činnosti. Obecní úřad – tvoří starosta, jeho zástupce a zaměstnanci tohoto úřadu. V oblasti přenesené působnosti podléhá obecní úřad krajskému úřadu. V malých obcích a městských obvodech statutárních měst, kde obecní zastupitelstvo nemá více než 15 členů se rada, komise ani odbory nezřizují.Obecní úřad statutárního města se nazývá magistrát. Obce jsou v některých oborech činnosti vybaveny velkými pravomocemi. Např. mohou ukládat pokuty až do 200 000 Kč právnickým osobám a podnikatelům za znečištění veřejného prostranství, za narušení životního prostředí, za odložení věcí mimo vyhrazená místa nebo za porušení obecně závazné vyhlášky.

Použitá literatura Zákon č.1/1993 Sb.,Ústava České republiky Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení) Zákon č.500/2004 Sb., správní řád Zákon č.129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) Ryska Radovan a Puškinová Monika – Právo pro střední školy – Eduko 2013 nakladatelství, s.r.o.,Tušimická 509/10,184 00 Praha 8, počet stran 88, vydání osmé, v nakladatelství EDUKO druhé, aktualizované a doplněné. Obchodní číslo 40113