příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Transformace pobytových sociálních služeb - DZP Velehrad, Salašská 61
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Krajská síť sociálních služeb v kontextu transformace
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Setkání PS obcí a zástupců samospráv
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Transformace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Termín semináře od 10:40 do 11:10 hodin Místo konání Hradec Králové, hotel Nové Adalbertinum Individuální.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v Transformace příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v Moravskoslezském kraji

Marianum, p. o. - výchozí stav Sídlo organizace: Rooseveltova 47, Opava Poskytované soc. služby: domov pro osoby se zdravotním postižením, centrum denních služeb Původní kapacita 215 osob kapacita je uvedena k datu 6/2008 - schválení Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (včetně transformace pobytových sociálních služeb) Izolace lidí na základě společného znaku, potlačení individuality člověka, jasná hierarchie organizace (moc ústavu nad uživatelem) Převážně tří a vícelůžkové pokoje (existence pokojů pro 15, 16 a 18 osob), dispozičně nevyhovující prostory Objekt není majetkem Moravskoslezského kraje

Dva úhly pohledu na ústav & domov objekty na okrajích měst, v nezabydlených částech obcí nápadnost objektu svou velikostí (zámek) kumulace mnoha funkcí v jednom objektu (práce – bydlení – volný čas) členění na provozy – ústavní prádelna, kuchyň, jídelna uniformní prostředí (vybavení pokojů nábytkem) uživatel jako objekt institucionalizované péče DOMOV objekty umístěné v běžné zástavbě objekty se neliší od okolních staveb (rodinný dům) bytové jednotky (oddělení práce - bydlení – místa trávení volného času) bytová jednotka (pračka, kuchyňka – součást bytu) možnost vlastního vybavení, dle vkusu uživatele spoluobčan potřebující individuální podporu

Výchozí stav – ústavní péče

Výchozí stav – ústavní péče

Transformační záměry organizace Marianum Přehodnotit stávající analýzu uživatelů s přihlédnutím k jejich individuálním potřebám Opustit stávající objekt Zastavit příjem nových uživatelů – do doby než dojde k opuštění objektu Spolupracovat s dalšími poskytovateli 6

Transformační etapy organizace Marianum 0. ETAPA – před realizací IOP – dokončené akce chráněné byty, Jakartovice – Deštná, kapacita 24 uživatelů – sociální služba zahájena 12/2008 chráněné byty, Dostojevského ul. v Opavě, kapacita 8 uživatelů – sociální služba zahájena 1/2009 podpora samostatného bydlení, Lepařova ul. v Opavě, kapacita 3 uživatelé, sociální služba zahájena 1/2009 chráněné byty, Jakartovice – Deštná, kapacita 26 uživatelů, sociální služba zahájena 11/2009 Realizací 0. etapy transformace byl snížen původní počet uživatelů v objektu Mariana o 61 osob. 7

Transformační etapy organizace Marianum Přijetí vládní Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb, poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti (2007) MPSV oslovilo jednotlivé kraje s nabídkou zapojení vybraných zařízení do pilotního projektu IOPu Rada kraje rozhodla o zapojení dvou zařízení (Jindřichova ve Slezsku a Marianum)

Transformační etapy organizace Marianum I. ETAPA – v rámci IOP, v realizaci domov pro osoby se zdravotním postižením, ulice Čajkovského č. p. 1565, Opava, kapacita 15 uživatelů – probíhá rekonstrukce chráněné bydlení, Velké Hoštice č. p. 53, kapacita 12 uživatelů – probíhá rekonstrukce Realizací 1. etapy transformace bude snížen stávající počet uživatelů v objektu Mariana na Rooseveltově ulici v Opavě o 27 osob. 9

Transformační etapy organizace Marianum II. ETAPA – v rámci IOP, rozhodnutí o poskytnutí dotace domov pro osoby se zdravotním postižením, ul. Švestková 1381, 1382, Opava – Kylešovice, kapacita 12 uživatelů – sociální služba zahájena 11/2011 domov pro osoby se zdravotním postižením, Denisovo náměstí 463/6, Opava, kapacita 15 uživatelů - příprava rekonstrukce Realizací 2. etapy transformace bude snížen stávající počet uživatelů v objektu Mariana na Rooseveltově ulici v Opavě o 27 osob. 10

Transformační etapy organizace Marianum III. ETAPA – v rámci IOP, připravovaná žádost V rámci třetí etapy jsou plánovány tyto akce: domov pro osoby se zdravotním postižením, ulice Holasická, Opava, kapacita 12 uživatelů - plánovaná výstavba objektu domov pro osoby se zdravotním postižením, ulice Na Pomezí, Opava – Kylešovice, kapacita 10 uživatelů – plánovaná rekonstrukce objektu chráněné bydlení, Opava – Kylešovice, kapacita 6 osob – plánovaný nákup objektu Realizací 3. etapy transformace bude snížen stávající počet uživatelů v objektu Mariana na Rooseveltově ulici v Opavě o 28 osob. 11

Transformační etapy organizace Marianum Realizací I. – III. etapy v rámci IOPu, bude vytvořeno 82 nových míst v objektech vzniklých transformací, následně bude nutno vyřešit cca 55 osob, které budou stále v původním objektu. 12

Procesní záležitosti IOPu Podání projektové žádosti Kontrola a hodnocení žádosti Vydání registrace akce a podmínek k registraci akce Výběrová řízení Rozhodnutí o poskytnutí dotace Realizace projektu Kontroly projektu

Transformační proces v Moravskoslezském kraji Systémové kroky: analýza krajského regionu, pobytových sociálních služeb zřizovaných krajem vypracování a schválení strategického materiálu „Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (včetně transformace pobytových sociálních služeb)“ zajištění participace vedení zařízení, kterých se transformace dotýká a vytvoření komunikační strategie medializace transformačního procesu s cílem vysvětlit smysl vytvoření transformačních plánů vytvoření koncepce vybudování alternativních sociálních služeb transformace se týká všech příspěvkových organizace kraje i dalších poskytovatelů pobytových soc. služeb

Transformační proces v Moravskoslezském kraji

Přehled projektů v rámci Integrovaného operačního programu Organizace Název projektu Druh služby Kapacita Předpokládané náklady v tis. Kč Stav Marianum, p. o. 1. etapa transformace organizace Marianum CHB, DOZP 27 24 460 v realizaci 2. etapa transformace organizace Marianum DOZP 27 009 3. etapa transformace organizace Marianum 28 60 000 příprava Harmonie, 1. etapa transformace zámku v Jindřichově ve Slezsku 45 56 999 Zámek Dolní Životice, p. o. Transformace Zámku Dolní Životice CHB, DOZP 22 30 000 příprava Zámek Nová Horka, p. o. Nová Horka DOZP 18 Celkem všechny projekty IOP v kraji 167 228 468 tis. Kč

Shrnující tabulka za období 2008 - 2012 Počet akcí Kapacita - osoby Finanční objem Dokončené akce 14 242 309 mil. Kč Akce v realizaci 7 149 173 mil. Kč Plánované akce 12 271 321 mil. Kč Souhrnná data 33 662 803 mil. Kč

K zamyšlení "Učiníme-li něco, nejsme proto dobří; víme jen, že nečiníme-li nic, nesplnili jsme svou povinnost."  Milan Cháb

Děkuji za pozornost Mgr. Daniel Rychlik vedoucí sociálního odboru Moravskoslezský kraj – Krajský úřad 28. října 117 702 18 Ostrava Tel.: 595 622 150 E-mail: daniel.rychlik@kr-moravskoslezsky.cz