Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, 2012. Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Právní základy ochrany osobnosti fyzické osoby v občanském právu
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní problematika pitvy
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D. Právnická fakulta MU, Brno 2012
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
OTÁZKA Č.1 Uveďte tři způsoby (možnosti) vzniku právnické osoby? a) volného zakládání (princip liberality) b) princip registrační (princip normativní),
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Všeobecné osobnostní právo
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Ochrana osobnosti doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D. Právnická fakulta MU, Brno 2016.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Závazkové právo Změna závazků
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Transkript prezentace:

Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, 2012

Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot lidské bytosti. Osobnost se navenek jeví jako celek nerozlučitelných a zároveň pro každého člověka charakteristických vlastností a hodnot. Každý člověk individualita Pojem všeobecného osobnostního práva = právo vlastní pouze lidské bytosti, představující ucelenou ochranu této osobnosti, zajišťující její uznání jako člověka a přiznávající jí práva na další rozvoj a uplatnění sebe sama.

Soukromá subjektivní práva osoby:  soukromá práva osobní  soukromá práva majetková Soukromá osobní práva:  statusová práva = práva týkající se právního postavení osoby  osobnostní práva = práva neoddělitelně spojená s osobností člověka Osobnostní právapatří do skupiny práv přirozených Přirozená práva = práva, která jsou člověku vrozená a poznatelná samotným rozumem (přirozenoprávní teorie).

Právní úprava je soustředěna do Hlavy II, Dílu 2 a Oddílu 6 s názvem Osobnost člověka (§ 81 – 117). Tento oddíl se člení na 6 pododdílů: Pododdíl 1 - Všeobecná ustanovení Pododdíl 2 – Podoba a soukromí Pododdíl 3 – Právo na duševní a tělesnou integritu Pododdíl 4 – Práva člověka převzatého do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu Pododdíl 5 – Nakládání s částmi lidského těla Pododdíl 6 – Ochrana lidského těla po smrti člověka Této úpravě předchází v Oddílu 5 úprava jména a bydliště člověka (§ ). Z hlediska systematiky občanského zákoníku je Osobnost člověka zařazena do Obecné části občanského zákoníku, do Hlavy II, Dílu 2, nesoucí název Fyzické osoby. Proti minulé úpravě ochrany osobnosti se jedná o 41 ustanovení.

 Ochrana osobnosti založena na principu ochrany přirozených práv člověka – přirozenoprávní teorie a je ipso facto širší než dosud.  Povinnost respektovat svobodné rozhodnutí člověka žít podle svého (§ 81 odst. 1) - aplikace čl. 2 odst. 3 Listiny a čl. 2 odst. 4 Ústavy ČR;  Výčet osobnostních práv je demonstrativní (srov. § 81 odst. 2);

Vychází se z monistického pojetí osobnostního práva a jeho jednotnosti. Generální klauzule v § 81; Chráněna je osobnost člověka, včetně všech jeho přirozených práv. Každý je povinen ctít svobodné rozhodnutí člověka žít podle svého. Ochrany požívají zejména:  život,  důstojnost člověka,  jeho zdraví,  právo žít v příznivém životním prostředí,  vážnost člověka,  čest člověka,  soukromí člověka a  jeho projevy osobní povahy.

Právo na ochranu osobnosti může realizovat ten, jehož osobnost byla dotčena (§ 82 odst. 1). Může se domáhat aby:  bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo  byl odstraněn jeho následek (§82odst. 1)  bylo poskytnuto přiměřené zadostiučinění (satisfakce), a to za určitých okolností i v penězích (§2951odst. 2). Postmortální ochrana - § 82 odst. 2 Po smrti člověka je ochrana širší proti současné úpravě – může se jí domáhat kterákoli z osob zemřelému blízkých (srov. § 22).

Právo na ochranu osobnosti má také právnická osoba, týká-li se neoprávněný zásah do osobnosti člověka jeho činnosti v právnické osobě. Za života člověka však pouze s jeho souhlasem a jeho jménem (nikdy proti jeho vůli). Souhlasu netřeba, není-li dotčený přítomen nebo není-li schopen úsudku. Po smrti člověka se právnická osoba může domáhat sama svým jménem:  aby od neoprávněného zásahu bylo upuštěno a  aby byly odstraněny jeho následky. Souhlas osoby blízké nepotřebuje.