© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Propojení metod kvality.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
6 Příloha č. 3 Strategie rozvoje NNO v kraji Vysočina Strategický rozvoj NNS kraje Vysočina © Dalimil Vítek, AD Vision PRIORITY CÍLOVÉ HODNOTY PROGRAMY.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Zdravé město V S E T Í N Fórum, 26. března Jak vidí lidé místní situaci? Nejdůležitější zlepšení = "10P" ? ZDRAVÍ KVALITA ŽIVOTA UDRŽITELNÝ ROZVOJ..
Chytrý Jihomoravský kraj ?
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Desatero problémů – „10P“
Strategie regionu, obce
Národní síť Zdravých měst ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007

2 „MÍSTNÍ AKCE“ projekty a aktivity pro kvalitu života, zdraví a k uplatňování udržitelného rozvoje Komunitní základ Místní partnerství Komunitní plánování [induktivní proces] Sledování podmínek a vlivu na kvalitu života Expertní plánování [deduktivní proces] Q © NSZM ČR 2006 Politické zastřešení, veřejná správa MÍSTNÍ SYSTÉM Co? Jak?

3 VYTVÁŘENÍ komunitního plánu Naše město bude ZDRAVÉ MĚSTO a náš region bude ZDRAVÝ REGION p o k u d budou řešeny problémy a cíle v tomto komunitním plánu.

4

5 OBLASTI komunitního plánu  VEŘEJNÁ SPRÁVA, KOMUNIKACE, STRAT. ROZVOJ  ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ  ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, ZDRAVOTNÍ PREVENCE, ZDRAVOTNÍ SLUŽBY  VOLNÝ ČAS, SPORT, KULTURA, SPOLEČNOST  SOCIÁLNÍ OBLAST  SOCIO-PATOLOGICKÉ JEVY  VZDĚLÁVÁNÍ  PODNIKÁNÍ, EKONOMIKA  DOPRAVA

6 © NSZM ČR 2006 KOMUNITNÍ PLÁN (Plán zdraví a kvality života) CÍL AKTIVITA OBLAST NÁMĚT

7 STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ŘÍZENÍ PROJEKTU Aktivity Města (rozpočty) Běžná operativa Strategický rozvoj (projekty) kvalita čas Strategické priority © NSZM ČR 2005

8 STRATEGICKÉ PRIORITY PROJEKTY JAKO ŘÍZENÉ ZMĚNY PRIORIOTNÍ JE TO, CO POVAŽUJEME ZA DŮLEŽITÉ A ZÁROVEŇ ZA ŠPATNÉ NEBO NEVYHOVUJÍCÍ ANALÝZA A STANOVOVÁNÍ PRIORIT BEZ REÁLNÝCH ZMĚN NA KONCI PROCESŮ (PROJEKTŮ) JSOU ZTRÁTOU ČASU DĚLAT PROJEKTY BEZ URČENÍ STRATEGICKÝCH PRIORIT PŘEDSTAVUJE RIZIKO, ŽE SE BUDEME ZABÝVAT NEPODSTATNÝM DETAILEM © AD Vision 2005

9 PRIORITY CÍLOVÉ HODNOTY PROJEKTY ANALÝZA ZPŮSOBŮ ANALÝZ JE NĚKOLIK, SWOT JE POUZE JEDNOU Z NICH, POZOR NA HESLO: „ANALÝZOU K PARALÝZE“ PRIORITY BEZ STANOVENÝCH INDIKÁTORŮ CÍLOVÝCH HODNOT JSOU ZBYTEČNÉ © AD Vision 2005

10 PRIORITY CÍLOVÉ HODNOTY PROGRAMY PROJEKTY VIZE ANALÝZA VIZE JE VYSLOVENÁ PŘEDSTAVA O BUDOUCNOSTI STRATEGICKÉ JEDNOTKY (MĚSTA), SDÍLENÁ KLIENTEM STRATEGIE = OBČANEM PROGRAM = SOUBOR VZÁJEMNĚ KORESPONDUJÍCÍCH PROJEKTŮ - STRATEGICKÝ OKRUH © AD Vision 2005

11 NEZMĚNILY SE PODMÍNKY? ŘEŠÍME SKUTEČNĚ PRIORITNÍ PROBLÉM? JE DOSAŽENÍ CÍLŮ REÁLNÉ? PRIORITY CÍLOVÉ HODNOTY PROGRAMY PROJEKTY VIZE ANALÝZA KORESPONDUJE PROJEKT S PROGRAMEM? ODPOVÍDÁ STRATEGIE NAŠÍ VIZI? ŘÍDÍME PROJEKTY DOBŘE? ZPĚTNÁ VAZBA © AD Vision 2005

12 CÍLOVÉ HODNOTY PROGRAMY PROJEKTY PRIORITY VIZE ANALÝZA LOGICKÝ RÁMEC PROGRAMU ČASOVÉ HORIZONTY LOGICKÉ RÁMCE PROJEKTŮ VÝBĚR © AD Vision 2005

© NSZM ČR Výhoda pro čerpání zdrojů EU: místní partnerství v projektech Optimální postup v přípravě na čerpání: 1. komunitní plánování (poptávka veřejnosti) 2. expertní plánování (oficiální strategie) 3. zásobník projektů 4. snaha o „partnerské-síťové-integrované“ projekty Projekty pro EU

Příklad dobré praxe Kraj Vysočina Krajský zásobník: 1600 návrhů projektů Veřejné diskuse: 1000 účastníků v 15ti spádových územích

© NSZM ČR 2006 včetně databáze Příkladů dobré praxe

16 FORMULÁŘ pro návrhy projektů

17 DataPlán NSZM Zásobník projektů © NSZM ČR TÉMA STRATEGICKÉ CÍLEKOMUNITNÍ CÍLEPROJEKTY

© NSZM ČR STATISTIKA návrhů projektů

19 DataPlán NSZM Mini-portál města, obce, kraje

20 DataPlán NSZM Katalog odborů a subjektů

21 DataPlán NSZM Karta odboru (subjektu): Aktivity

22 DataPlán NSZM Plnění strategie města: „semafory“

23 PŘÍNOSY info-systému DataPlán Projektový zásobník v systému DtP - propojení projektů se strategiemi (místní, krajské, národní, mezinárodní) - propojení projektů s komunitními plány - analýzy projektové kapacity v území - porovnání projektů s jinými městy a kraji - info-systém pro strategické řízení (Balanced Scorecard, benchmarking) - sledování indikátorů

24© NSZM ČR24

25

26

27

28

29

© NSZM ČR30 Miroslav Andrt Kancelář NSZM ČR E: M: W: Děkuji za pozornost. KONTAKT