Havarijní plány povodí, činnost podniků Povodí při haváriích Ing. Jindřich Hönig, havarijní technik podniku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásahy do investice Ústí nad Labem 25.září 2013 Mgr. Vladimír Skála 1
Advertisements

Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Černoch Michal Školoudová Lenka
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
ZÁSAHY HZS JMK V ROCE 2012.
Kariérové poradenství
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
OSVČ v evidenci úřadu práce
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Organizační členění ÚO
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Sanace havarijního úniku motorové nafty v areálu depa ČD v Trutnově
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Informační podpora při krizovém řízení
Vliv podzemní těsnicí stěny na havarijní únik kontaminantu , Kouty nad Desnou Připravil: Petr Trávníček Petr Junga.
Systém kontrolní činnosti SEI
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Sdružení odtahových služeb Odstraňování následků dopravních nehod Rozdíly mezi současným a zákonným systémem Ing. Michal Krajňák.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
3. výzva „kotlíkových dotací“
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Havarijní plány povodí, činnost podniků Povodí při haváriích Ing. Jindřich Hönig, havarijní technik podniku

obecná a metodická část (kompetence, organizační schéma, principy, teorie havarijní služby) praktická část (kontakty, dostupný materiál, mechanizace, dopr. prostředky, popis havarijních profilů) rozdělen na podnikový a závodový dostupný v tištěné i elektronické podobě Havarijní plán

komunikace a předávání informací úřadům, SRN, odběratelům aj. (VHD) poradenská činnost (odborné informace, místní znalost) zápůjčka materiálu a techniky havarijní zásah nebo spolupráce na zásahu (manipulace na VD) odběr vzorků Činnosti během havárií

poloautomatická aplikace zajišťující archivaci dat o řešení havárií a předávání informací složkám havarijní služby automaticky dle místa vzniku havárie informuje správnou sestavu zaměstnanců a místně příslušné úřady (SMS, ) Havarijní deník

umožňuje statistické zpracování dat o haváriích eviduje: místo, datum, čas, zasažený nebo ohrožený tok, GIS souřadnice, příčinu, projev, druh a množství znečištění, chronologický výpis prací, informovanost zaměstnanců a úřadů, fotodokumentaci, odběr vzorků Havarijní deník

Vývoj počtu havárií

Druhy znečištění

Bílý potok

v 17:55 nahlášeno HZS znečištění toku Bíliny v Rudolicích (oznámil občan) tma znemožnila místní šetření dle zápachu je zřejmé, že se jedná o znečištění ropného charakteru postaveno 5 norných stěn Vznik havárie

Lokace havárie vzdálenost místa vzniku a zjištění je 9,7 km dotoková doba cca 6 hodin

identifikován zdroj – výusť dešťové kanalizace Unipetrolu RPA pod výustí hodnota C 10 – C 40 = 600 mg/l, nad výustí pod mezí detekce uniklou látkou je směs pyrolyzních benzínů (Pybi)... naftalen, benzen, ethylbenzen, xylen aj. Průběh havárie

vzhledem k rozsahu havárie POh informovalo Krajský úřad Ústeckého kraje, místní vodoprávní úřady dále po toku, dispečink Povodí Labe, Landratsamt des Landkreises – Pirna Průběh havárie

operativní instalace norných stěn dle potřeby od místa havárie po Ústí nad Labem zaznamenány úhyny ryb v Bílině Průběh havárie

Sächsisches Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie – mezi 8:10 a 10:10 na Schmilce zvýšené koncentrace dichlormethanu a toluenu vzhledem k dotokové době a charakteru látek je souvislost s havárií nepravděpodobná Průběh havárie

Stanovení plavenin

zahájeny sanační práce na Bílém potoce oplach břehů tlakovou oteplenou vodou ukončení prací dne Sanační práce – Bílý p

kontrolované dvoustupňové navýšení průtoku na jezu Jiřetín se současným záchytem uvolněného znečištění (na 1,7 m 3 /s a následně 2,5 m 3 /s) Sanační práce – Bílina akce ukončena

Fotodokumentace Zdroj znečištění – výusť dešťové kanalizace Unipetrolu RPA

Zbytkové znečištěné uvolňované z břehů Bílého potoka

Zachytávání znečištění na Bílém potoce

Zachytávání znečištění na Bílině Chezacarb

Bílina

Sanace břehů Bílého potoka

od vnitřní havárie (únik Pybi) do vychlazovacích bazénů – odvoz kontaminovaných vod na ČOV Unipetrol událost řešil svépomocí a nezavedl zvláštní opatření mimo areál (kontrola výustí, pochůzky kolem toku atd.) neznámá osoba spustila čerpadlo, které začalo kontaminovanou vodu přečerpávat do dešťové kanalizace... ? Unipetrol RPA

3 osoby stojí před soudem a hrozí jim zákaz činnosti, peněžitá pokuta nebo půlroční vězení ČIŽP udělalia Unipetrolu RPA pokutu ve výši 1,75 mil. Kč (cca €) Unipetrol RPA

Návrh opatření detekce ropných látek u kanalizačních výustí rozšíření zásob o jiné druhy sorbentů zřízení stálého havarijního profilu na Bílině (v režii Unipetrolu RPA) zřízení monitorovací stanice na Bílině (v režii Povodí Ohře)

Otázky do diskuze důkazní břemeno (bodový vzorek, požár pneumatik, Lužický potok a VD Nechranice, červen 2010) vymáhání nákladů na likvidaci havárií

Děkuji za pozornost