Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

10. srpna 2013VY_32_INOVACE_100315_Zivnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
PRÁVO ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Živnostenské podnikání »Členění živností (1 příklad) »Podmínky provozování živnosti (1 příklad) Malé a střední.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI. Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikání jednotlivců Ročník / obor studia: I.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceDruhy.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Podnikání 1. Principy podnikání 2. Formy a druhy podnikání
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium dvouletý obor - podnikání dvouletý obor - podnikání „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

Přehled zákona o živnostenském podnikání ČČČČást první - Všeobecné ustanovení ČČČČást druhá - Druhy živností ČČČČást třetí - Rozsah živnostenského oprávnění ČČČČást čtvrtá - Vznik, změna a zánik živnostenského oprávnění, Živnostenský rejstřík ČČČČást pátá - Živnostenská kontrola a správní delikty ČČČČást šestá - Společná, přechodná a závěrečná ustanovení

Živnost ŽŽŽŽivností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených zákonem. ŽŽŽŽivností není činnost FO např. lékařů, advokátů, znalců, tlumočníků, auditorů,daňových poradců.

Subjekty oprávněné provozovat živnost ŽŽŽŽivnost může provozovat FO i PO česká i zahraniční, splní-li podmínky stanovené Živnostenským zákonem ZZZZa českou osobu se považuje FO s bydlištěm nebo PO se sídlem na území ČR ZZZZa zahraniční osobu se považuje FO s bydlištěm nebo PO se sídlem mimo území ČR

Všeobecné podmínky provozování živnosti ddddosažení věku 18 let zzzzpůsobilost k právním úkonům bbbbezúhonnost, prokazuje se výpisem z evidence Rejstříku trestů, předává se v elektronické podobě

Zvláštní podmínky provozování živností OOOOdborná nebo jiná způsobilost, pokud je Živnostenský zákon nebo zvláštní předpisy vyžadují. PPPPokud je v rámci odborné způsobilosti vyžadována praxe v oboru, rozumí se jí výkon odborných činností náležejících do oboru nebo příbuzného oboru živností.

Rozdělení živností Živnosti Ohlašovací ŘemeslnéVázanéVolné Koncesované

Oprávnění provozovat živnost  U ohlašovacích živností dnem ohlášení  U koncesovaných živností dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese

Živnosti řemeslné ŽŽŽŽivnosti řemeslné jsou živnosti uvedené v příloze č.1 k tomuto zákonu, např. - Řeznictví a uzenářství - Mlékárenství - Pekařství, cukrářství - Obráběčství - Zámečnictví - Truhlářství

Odborná způsobilost pro řemeslné živnosti se prokazuje  Dokladem o řádném ukončení: - vzdělání s výučním listem - vzdělání s výučním listem - středního vzdělání s maturitní zkouškou - středního vzdělání s maturitní zkouškou - vyššího odborného vzdělání - vyššího odborného vzdělání - vysokoškolského vzdělání - vysokoškolského vzdělání a dokladem o uznání odborné kvalifikace a dokladem o uznání odborné kvalifikace V příslušném oboru vzdělání není vyžadována praxe v oboru! V příslušném oboru vzdělání není vyžadována praxe v oboru! V příbuzném oboru vzdělání nebo při rekvalifikaci je vyžadována roční praxe v oboru! V příbuzném oboru vzdělání nebo při rekvalifikaci je vyžadována roční praxe v oboru!

Živnosti vázané ŽŽŽŽivnosti vázané jsou živnosti uvedené v příloze č.2 k tomuto zákonu, např.: - Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence - Oceňování majetku - Vodní záchranářská služba - Provozování autoškoly - Masérské, rekondiční a regenerační služby - Provozování solárií

Odborná způsobilost pro vázané živnosti JJJJe stanovena přílohou č.2 k tomuto zákonu, např.: u Činnosti účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence se vyžaduje: a) VŠ vzdělání a 3 roky praxe v oboru b) vyšší odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru c) střední vzdělání s maturitou a 5 let praxe v oboru d) osvědčení o rekvalifikaci a 5 let praxe v oboru

Živnost volná ŽŽŽŽivnost volná a obory činností, které náleží do živnosti volné, jsou uvedeny v příloze č.4 k tomuto zákonu, např.: - Ubytovací služby - Realitní činnost - Reklamní činnost - Zprostředkování obchodu a služeb - Velkoobchod a maloobchod - Fotografické služby

Živnost volná ŽŽŽŽivnost volná je živnost opravňující k výkonu činností, pro jejichž provozování tento zákon nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti. KKKK získání živnostenského oprávnění pro živnost volnou musí být splněny všeobecné podmínky.

Živnosti koncesované ŽŽŽŽivnosti koncesované jsou živnosti uvedené v příloze č.3 k tomuto zákonu, např.: - Silniční motorová doprava - Provozování cestovních kanceláří - Ostraha majetku a osob - Provozování střelnic

Odborná způsobilost pro koncesované živnosti OOOOdborná způsobilost pro koncesované živnosti je stanovena přílohou č.3 k tomuto zákonu, např.: u Provozování cestovní kanceláře se vyžaduje: a) VŠ vzdělání v oboru cestovní ruch a 1 rok praxe v oboru b) vyšší odborné vzdělání v oboru cestovní ruch a 3 roky praxe v oboru c) střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru cestovní ruch a 6 let praxe v oboru d) osvědčení o rekvalifikaci v oboru cestovní ruch a 6 let praxe v oboru

Orgány státní správy, které se vyjadřují ke koncesi MMMMinisterstvo zemědělství MMMMinisterstvo průmyslu a obchodu DDDDopravní úřad MMMMinisterstvo dopravy MMMMinisterstvo pro místní rozvoj KKKKrajská hygienická stanice

Centrální registrační místa CCCCentrální registrační místa jsou součástí projektu ministerstva obchodu a průmyslu „Omezování administrativní zátěže podnikání“ CCCCRM existují při všech obecních živnostenských úřadech v ČR, tj. 227 míst PPPPodnikatel zde může prostřednictvím Jednotného registračního formuláře vyřídit: - - r r r registrační povinnost k živnostenskému úřadu podání přihlášky k daňové registraci p p p podání přihlášky k důchodovému pojištění podání přihlášky k nemocenskému pojištění - o o o oznámit vznik volného pracovního místa - podat oznámení zdravotní pojišťovně

Jednotný registrační formulář

Živnostenský rejstřík ŽŽŽŽivnostenský rejstřík j informačním systémem veřejné správy, jehož správcem je Živnostenský úřad ČR a provozovateli jsou obecní živnostenské úřady. DDDDo rejstříku se zapisují osobní údaje, předmět podnikání, druh živnosti, datum vzniku živnostenského oprávnění, datum zahájení provozování živnosti, datum pozastavení živnosti, datum zániku živn. oprávnění.

Zápis do živnostenského rejstříku OOOOhlašovací živnosti – zápis do ŽR provede ŽÚ do 5 dnů ode dne doručení ohlášení a vydá podnikateli výpis KKKKoncesované živnosti – zápis do ŽR provede ŽÚ do 5 dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese a vydá podnikateli výpis

Výpis z živnostenského rejstříku

Správní poplatek PPPPři ohlášení více živností je hrazen jediný správní poplatek ZZZZa jeden správní poplatek lze ohlásit všech 96 živností - finanční úspora

Zánik živnostenského oprávnění ŽŽŽŽivnostenské oprávnění zaniká: a) smrtí podnikatele, nepokračují-li v živnosti dědicové b) zánikem právnické osoby c) uplynutím doby d) výmazem zahr. osoby z OR e) rozhodnutím ŽÚ

Správní delikty  Za správní delikty (přestupky) lze uložit pokutu do Kč v blokovém řízení.  Za přestupky lze uložit i vyšší pokuty - do Kč - do Kč - do Kč - do Kč - do Kč - do Kč - do Kč - do Kč

Kontrolní otázky  1.) Pokud nemáte v oboru ve kterém chcete podnikat potřebné vzdělání, za jakých podmínek splníte požadavky ŽZ? Pokud nemáte v oboru ve kterém chcete podnikat potřebné vzdělání, za jakých podmínek splníte požadavky ŽZ?Pokud nemáte v oboru ve kterém chcete podnikat potřebné vzdělání, za jakých podmínek splníte požadavky ŽZ?  2.) U kterých z živností nemusíte prokazovat praxi, ani vzdělání v oboru, ve kterém chcete podnikat? U kterých z živností nemusíte prokazovat praxi, ani vzdělání v oboru, ve kterém chcete podnikat?U kterých z živností nemusíte prokazovat praxi, ani vzdělání v oboru, ve kterém chcete podnikat?  3.) Jak získáte oprávnění pro ohlašovací živnost, koncesovanou živnost Jak získáte oprávnění pro ohlašovací živnost, koncesovanou živnostJak získáte oprávnění pro ohlašovací živnost, koncesovanou živnost  4.) Co jsou to CRM a co všechno můžete v nich vyřídit? Co jsou to CRM a co všechno můžete v nich vyřídit?Co jsou to CRM a co všechno můžete v nich vyřídit?  5.) Co je to Jednotný registrační formulář a co nám umožňuje? Co je to Jednotný registrační formulář a co nám umožňuje?Co je to Jednotný registrační formulář a co nám umožňuje?

Použité zdroje: