Ultrazvuk a Dopplerův jev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Akustika.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Základy sdělovací techniky
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
referát č. 20: ČINNOST LASERU
OPTIKA.
Elektromagnetické vlny
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
Elektronické dálkoměry
Elektromagnetické vlnění
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Smyslové orgány.
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÝCH AKTUÁTORŮ PRO POSUV PAPÍRU
(principy přístrojů CW, PW, CDI, ...)
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tato prezentace byla vytvořena
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Audio Josefína Čadská 4.A.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Elektromagnetické záření 2. část
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zvukové jevy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Studium ultrazvukových vln
Dopplerův jev a vzduchová dráha
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Rychlost, měření rychlosti. Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Měření rychlosti zvuku
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Ultrazvuk a Dopplerův jev Jiří Novosad V.A

Obsah Ultrazvuk Dopplerův jev Tajenka Zdroje Obecně Využití Diagnostické využití v lékařství Ultrazvuk jako léčebný prostředek Sonar Dopplerův jev Tajenka Zdroje

Ultrazvuk je to zvuk s frekvencí vyšší než horní mez slyšitelnosti lidského ucha (asi 20 000 Hz) výroba ultrazvukových vln se děje mechanicky (Galtonova píšťala) nebo elektricky fyzikální výzkum ultrazvuku se zabývá studiem jeho šíření v látkách různého skupenství, studiem zákonů o odrazu, lomu a ohybu paprsků, měřením intensity, absorpce a disperse paprsků látky vystavené účinkům ultrazvukových paprsků jsou podrobeny velmi rychlým mechanickým kmitům a tím se jednak oteplují, a jednak se na nich jeví účinky chemické, strukturní, biologické atp.

Využití ultrazvuku k měření hloubky mořského dna čištění předmětů (šperky), čistění vzduchu v konzervárenství ultrazvukem se dorozumívají netopýři, delfíni, … k odpuzování holubů Diagnostické využití: v lékařství k zjištění vad v materiálu, měření tloušťky materiálu k určení polohy a vzdálenosti předmětů (sonar)

Diagnostické využití v lékařství při lékařském vyšetření (plodů a nenarozených dětí u těhotných žen, dále též v interním lékařství) ultrazvukové vlny procházejí tělem a odrážejí se od jednotlivých orgánů (resp. od přechodů mezi ruzně hustými tkáněmi) odražené vlny lze převést ve formě jasově modulovaného obrazu na monitor

Ultrazvuk jako léčebný prostředek Při nízkých nadprahových intenzitách : stimulace biologického objektu, například ke zrychlení dělení buněk nízké intenzity se také využívají terapeuticky např. v ortopedii Při vyšších nadprahových intenzitách : inhibice biologických funkcí až úplná destrukce buněk a tkání

Sonar z anglického SOund Navigation And Ranging - zvuková navigace a zaměřování je to zařízení, které pracuje na principu radaru, jen místo rádiových vln používá ultrazvuk používá se především pod vodou (ponorky), protože rádiové vlny (radar) mají pod vodou výrazně menší dosah než na souši a zvuk naopak větší aktivní sonar vynalezl Paul Langevin (r. 1915)

Dopplerův jev popisuje změnu frekvence a vlnové délky přijímaného oproti vysílanému signálu, způsobenou nenulovou vzájemnou rychlostí vysílače a přijímače. poprvé popsán Christianem Dopplerem v roce 1842 Pohyblivý zdroj, stojící příjímač: pohyblivý zdroj vysílá signál s frekvencí f0, stojící pozorovatel jej přijímá s frekvencí f, v je rychlost vln v dané látce, vs,r relativní radiální rychlost zdroje vůči pozorovateli Stojící zdroj, pohyblivý příjímač: obdobná situace, v0 je rychlost příjimače

Dopplerův jev - příklad Zvuk vydávaný sirénou sanitky, která se přibližuje, má tón vyšší. Když nás sanitka mine a vzdaluje se, tón sanitky je nižší. Když se sanitka přibližuje, dráha jenž musí jednotlivé vlny urazit se zkracuje, takže přichází dříve. Do ucha pozorovatele přichází více vln za sekundu -> slyšší vyšší tón. Vysvětlení : Když se sanitka vzdaluje, zvukové vlny musí urazit delší a delší vzdálenost, zpožďují se. Do ucha nám přichází méně vln za sekundu -> slyšíme nižší tón.

Tajenka

Zdroje www.cojeco.cz cs.wikipedia.org images.google.com Stručná dětská encyklopedie vědy a techniky (nakladatelstvní INA, 1996, Bratislava)

Děkuji za Vaši pozornost