Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY FYZIOLOGICKÉ A HUDEBNÍ AKUSTIKY, OCHRANA PŘED ŠKODLIVÝMI ÚČINKY

2 OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Jaké vlastnosti má zvuk? Jak je charakterizován relativní a základní tón? Jak se vypočítá intenzita zvuku? Jak je charakterizována hladina intenzity zvuku? Jakou hodnotu má práh slyšení a práh bolesti?

3 ZÁKLADY FYZIOLOGICKÉ AKUSTIKY
Lidský hlas je tvořený v hrtanu mezi dvěma hlasovými vazy – hlasivkami. Proud vzduchu z plic rozechvívá hlasivky. Tóny jsou zesilovány rezonancí dutiny ústní, hrudní a nosohltanové. Lidský sluchový orgán se skládá z ucha vnějšího, středního a vnitřního. Vnější ucho zachycuje zvukové vlny. Střední ucho má funkci snižování výchylky amplitudy a dovedení k systému vnitřního zvuku. Vnitřní ucho, jenž je vyplněno kapalinou, je samotný sluchový orgán a obsahuje sluchové buňky.

4 HUDEBNÍ AKUSTIKA Lidské ucho vnímá poměr dvou absolutních výšek jako hudební interval. Základním intervalem je oktáva. Oktáva je interval mezi dvěma tóny s poměrem frekvencí 2:1. Intervaly po malou tercii jsou libozvučné – konsonantní. Další intervaly jsou nelibozvuční – disonantní. INTERVAL POMĚR FREKVENCE Oktáva 2:1 Kvinta 3:2 Kvarta 4:3 Velká tercie 5:4 Malá tercie 6:5 Velký celý tón 9:8 Malý celý tón 10:9 Velký půltón 16:15 Malý půltón 25:24

5 OCHRANA PŘED ŠKODLIVÝMI VLIVY
Trvalé působení zvuku na sluchový orgán může poškodit: sluch, nervovou soustavu, výkon. Při pobytu v prostředí s hlučností vyšší než 70 dB dochází k poškození zdraví: zvýšená únava, snížená pozornost, zpomalení reakcí, bolestem hlavy, nevolnostem. PRVOŘADÝM ÚKOLEM JE TEDY OMEZENÍ HLUKU!

6 VLNOVÁ OPTIKA

7 OPTIKA Optika je věda, která se zabývá: Optika se dělí na:
optickým zářením – zejména světlem, zákonitostmi šíření, fyzikálními ději při vzájemné interferenci optického záření a látky. Optika se dělí na: vlnovou optiku, geometrickou optiku, kvantovou optiku.

8 VLNOVÁ OPTIKA Studuje šíření optického záření,
vychází z vlnové podstaty, zabývá se vlnovými jevy – interferencí, ohybem světla, dále studuje odraz, lom a disperzi z vlnového hlediska.


Stáhnout ppt "OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google