Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvukové jevy-akustika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvukové jevy-akustika"— Transkript prezentace:

1 Zvukové jevy-akustika
Odraz zvuku Zvukový rozruch Ucho jako přijímač zvuku autoři Šíření zvukového rozruchu prostředím Ultrazvuk Ochrana před hlukem Ozvěna zvuku Odraz zvuku

2 zpět Ultrazvuk Tóny,které mají kmitočty menší než 16 Hz,řadíme mezi infrazvuk,tóny,které mají kmitočty vyšší než Hz,jsou ultrazvuk. -Ultrazvukem je možno zjišťovat kazy v kovových odlitcích. Používá se ho také k léčebným a diagnostickým účelům v lékařství..

3 Zpět Zvukový rozruch -Abychom slyšeli zvuk,musí existovat:zdroj zvuku,prostředí,kterým se zvuk šíří,a zdravý sluch. -Zdrojem zvuku je chvějící se těleso -Jestliže zvuk vzniká nepravidelným chvěním tělesa,vnímáme jej jako hluk.Je-li kmitání zdroje zvuku pravidelné,vnímáme tón,tj.hudební zvuk.

4 Šíření zvukového rozruchu prostředím
Zpět -Prostředí,kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu,je nejčastěji vzduch. -Ale i např.vodou je možno slyšet nárazy kamenů nebo zvuk motorového člunu. -Zvukový rozruch se šíří látkami pevnými,kapalnými i plynnými.Nemůže se šířit ve vakuu. -Při bouři můžeme pozorovat vzdálený blesk i o několik sekund dříve,než uslyšíme zahřmění

5 Ucho jako přijímač zvuku
Zpět Ucho jako přijímač zvuku Lidské ucho může zachytit tóny jen v jistém rozmezí kmitočtů.lidské ucho vnímá zvuky od kmitočtu 16 Hz (dolní hranice slyšitelnosti) do kmitočtu 20 kHz (horní hranice slyšitelnosti).

6 Zpět Odraz zvuku -Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří se vzduchem zpět. Při nevelké překážce se šíří i za ni, nastává ohyb.

7 zpět Tón. Výška tónu -Počet pravidelných změn za 1sekundu určuje kmitočet (frekvenci) tónu. -Jednotkou kmitočtu je Hz(hertz). -Kmitočet určuje výšku tónu,který zachytíme sluchem.

8 Ozvěna zvuku zpět -Ozvěna je způsobena odrazem zvuku na pevné překážce
-V uzavřených místnostech,např. při zpěvu, se zvuk odráží od všech stěn i od stropu.Následuje dozvuk velmi rychle za původním zvukem, dodává např. hlasu plnosti a zlepšuje poslech.

9 Ochrana před nadměrným hlukem
Ke srovnání hlasitosti zvuku se používá fyzikální veličina hladina zvuku.Její jednotkou je BEL (B),užívá se však převážně její desetina-decibel(dB). Počátkem stupnice je 0dB, tj. práh slyšení pro tón o kmitočtu 1000 Hz.Delší pobyt v prostředí s hladinou zvuku nad nad 70dB se považuje za zdravý škodlivý. Při hladinách zvuku přes 80dB je ohrožen sluch. zpět

10 Vypracovali: Jiří Nevařílík Petr Ševčík Helena Zálešáková KONEC


Stáhnout ppt "Zvukové jevy-akustika"

Podobné prezentace


Reklamy Google