Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVUK Třída : VIII. Datum : 18.5.2010 Vypracovala : Zuzana Svitáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVUK Třída : VIII. Datum : 18.5.2010 Vypracovala : Zuzana Svitáková."— Transkript prezentace:

1 ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková

2 Definice Zdroj zvukového vlnění se stručně nazývá zdroj zvuku a hmotné prostředí, ve kterém se toto vlnění šíří , jeho vodič. Zvuk je každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem.

3 Zdroj a vodič Vodič zvuku, obyčejně vzduch, zprostředkuje spojení mezi zdrojem zvuku a jeho přijímačem kterým bývá v praxi ucho, mikrofon nebo snímač. Vzduchoprázdno, vakuum, je dokonalou zvukovou izolací. Zvuky se šíří i kapalinami (vodou) a pevnými látkami (např. stěnami domu). Zdroj zvukového vlnění se stručně nazývá zdroj zvuku a hmotné prostředí, ve kterém se toto vlnění šíří, jeho vodič.

4 Rozdělení zvuku Tón Zvuk Šum
Tóny bývají označovány jako zvuky hudební . hluky bývají označovány jako zvuky nehudební. Šum V běžném slova smyslu znamená šum zvukové nebo hlukové znečištění.

5 Frekvence a intenzita zvuku
Udává se v decibelech. Při vysokých intenzitách může dojít k poškození sluchu. Dynamika lidského sluchu je 120 dB. Dynamika zvuku je rozdíl mezi intenzitou nejtiššího a nejhlasitějšího zvuku. Nejnižší hodnotě intenzity zvuku odpovídá práh slyšení (0,00001 Pa), nejvyšší intenzita zvuku určuje práh bolesti (100 Pa).

6 Lidské vnímání ( ucho ) Zvuk lidé vnímají pomocí sluchové orgánu - ucho . Lidské vnímání zvuku je velice složitý proces.

7 Rychlost zvuku Příklady
Rychlost zvuku není konstantní, závisí na teplotě prostředí, vlhkosti a dalších fyzikálních parametrech. Závislost rychlosti zvuku ve vzduchu , kde v je rychlost zvuku, t je teplota ve stupních Celsia. Příklady ve vodě o teplotě 25°C rychlost zvuku činí přibližně 1500 ms-1, v oceli při 20°C 5000ms-1

8 Akustika Akustika je obor zabývající se fyzikálními ději a biologickými procesy, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem. Fyzikální akustika - studuje způsob vzniku a šíření zvuku. Dále se zabývá jeho odrazem a pohlcováním v různých materiálech.

9 Ozvěna Vhodnou překážkou pro vznik ozvěny je …. skála dno studny
jeskyně dno propasti rozlehlá budova. Ozvěna je jev, který je důsledkem vlastnosti sluchu. Díky této vlastnosti dokáže člověk rozlišit zvuk vydaný zdrojem od zvuku, který se odrazil. Ozvěna je akustický jev, který vzniká odrazem zvuku od rozlehlé překážky.

10 Historie zvuku Kdo byl vynálezce těchto vynálezů ? Odpověď
1877 – fonograf a jeho vývoj probíhal dalších 10 let, než mohl být první model uveden na trh . Thomas Alva Edison . gramofonová deska

11 Google Seznam ZDROJE Wikipedia Centrum


Stáhnout ppt "ZVUK Třída : VIII. Datum : 18.5.2010 Vypracovala : Zuzana Svitáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google