Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u."— Transkript prezentace:

1 Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u

2 Ultrazvuk Akustické vlnění, jehož frekvence leží nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha, tedy nad hranicí zvuku- cca 20 kHz. Řada živočichů může část ultrazvukového spektra vnímat ( delfíni, psi netopýři).

3 Fyzikální vlastnosti Vlnová délka ultrazvuku je menší než vlnová délka zvukového vlnění, proto je ultrazvuk méně ovlivněn ohybem Výrazný odraz od překážek, absorpce ve vzduchu (v plynech) Je méně pohlcován kapalinami a pevnými látkami

4 Zdroj Ultrazvuku Ultrazvukové vlnění získáme například periodickým nabíjením destičky vhodného materiálu (např. křemene, syntetické látky). Nastává piezoelektrický jev: schopnost krystalu generovat elektrické napětí při jeho deformování, popřípadě jev opačný, kdy se krystal v elektrickém napětí deformuje.

5 Využití Sonografie Echolokace Čištění ultrazvukem
Ultrazvukové zvlhčování vzduchu Další využití: Dále se ultrazvuku využívá pro kontrolu homogenity a poruch materiálu (ultrazvuková defektoskopie). Dále k měření tloušťky materiálu, sterilizaci vody, mléka a jiných roztoků, promíchání galvanické lázně či vytváření suspenze, ultrazvuková liposukce atp.

6 Infrazvuk

7 Základní informace Akustické vlnění, jehož frekvence je tak nízká, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat. Neexistuje přesná hranice mezi slyšitelným zvukem a infrazvukem. Velryby, sloni, hroši, nosorožci, okapi a aligátoři používají infrazvuk k dorozumívání

8 Účinky na lidský organismus
I když infrazvuk neslyšíme, může způsobit vážné závratě. Při vysoké intenzitě může způsobit perforaci kochleární membrány (bubínek) nebo infarkt Vnímaví jedinci pociťují tlak v uších (pocit zalehnutí), tlak na citlivé oblasti pokožky, jako např obličej, hřbet ruky.

9 Vojenství Ve vojenství se využívají nejen zmíněné účinky fyziologické, ale i mechanické. Zvukové dělo je schopné sestřelit letadlo. Vzhledem k tomu, že intenzita zvuku klesá s druhou mocninou vzdálenosti, je dosah relativně malý a praktické využití dosti omezené.

10 Zdroje infrazvuku Přírodní: Sopečná činnost Živočichové Umělé:
Větrné elektrárny


Stáhnout ppt "Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u."

Podobné prezentace


Reklamy Google