Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Tóny, které mají kmitočty menší než 16 Hz.
Frekvence je tak nízká, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat. Přesná hranice mezi slyšitelným zvukem a infrazvukem neexistuje, ale udává se mezi 16 až 20 Hz. Spodní hranice se udává mezi 0,001 a 0,2 Hz. Je známo, že velryby, sloni, hroši, nosorožci, okapi a aligátoři používají infrazvuk k dorozumívání.

3 Do infrazvuku řadíme především otřesy a záchvěvy půdy, kmity budov vyvolané těžkými dopravními prostředky, zemětřesení. Vzhledem k tomu, že frekvence vlastních kmitů budov a jejich částí leží často v oblasti frekvence infrazvukových vln, mohou tyto kmity vyvolat nebezpečné rezonanční jevy. K registraci infrazvukových vln se dají využít seismografy (přístroje na měření seismických vln vznikajících při zemětřeseních). Zdroje infrazvuku Zdroje infrazvuku se dělí na přírodní a umělé. V přírodě vytváří při sopečné činnosti, bouřce, vodopádu nebo také větrné turbulenci na budovách. Uměle vzniká při provozu větrných mlýnů, strojních zařízení, auta, letadla, vlaky, výrobní stroje. aj.

4 Vliv infrazvuku na lidský organismus
Infrazvuk může nepříznivě působit na člověka. Frekvence 7 Hz odpovídá frekvenci alfa rytmů mozkových, které odpovídají stavu duševního klidu a pohody. Je–li člověk vystaven frekvencím blízkým, pak se nemůže uvést do klidu a soustředit se. Dokonce se uvažovalo o použití infrazvuku jako biologické zbraně. Nevýhodou však je, že působí i na obsluhu zdroje zvuku. Mohou nastat stavy nevolností, úzkosti, zástava srdce, nepropustnost cév, záchvaty hrůzy, dočasné oslepnutí a při velké intenzitě i smrt.

5 Vojenství Ve vojenství se využívají nejen zmíněné účinky fyziologické, ale i mechanické. Zvukové dělo je schopné sestřelit letadlo. Vzhledem k tomu, že intenzita zvuku klesá s druhou mocninou vzdálenosti, je dosah relativně malý a praktické využití dosti omezené.

6

7 Použité zdroje: Učebnice Fyzika pro základní školy, Prometheus studentka.sms.cz


Stáhnout ppt "Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google