Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku Datum: 12.3.2013 Ročník: Devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Zvuk, šíření zvuku Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slouží k objasnění pojmů akustika, zvuk, zvukové vlnění. Žáci se seznámí s tím, jak zvuk vzniká, jaké je dělení zvuků a jak se zvuk šíří.

2 Akustika Je obor fyziky zabývající se vznikem zvukového vlnění, jeho šíření a vnímání zvuku sluchem.

3 Dělení akustiky Fyzikální akustika Hudební akustika Fyziologická akustika Stavební akustika Elektroakustika

4 Fyzikální akustika Sleduje, jak zvuk vzniká a jak se šíří. Hudební akustika Zkoumá zvuky a jejich kombinace v souvislost s hudbou

5 Fyziologická akustika Zabývá se vznikem zvuku v hlasivkách a jeho vním á ní lidským uchem. Medicína se také zabývá vlivem hluku na lidské zdraví

6 Stavební akustika Zkoumá podmínky pro dobrý poslech hudby a jiných zvuků v místnostech a eliminaci nežádoucího šíření hluků. Ideální akustika je v kostelech Elektroakustika Zabývá se záznamem zvuku, jeho reprodukcí a šíření, pomocí elektrického proudu.

7 Co je to zvuk? Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí. Zdrojem zvuku je kmitán í (chvění) pružných těles, které se přenáší do prostředí – zvukové vlnění. Moderním zdrojem zvuku je reproduktor. Rozlišení zvukových vlnění Infrazvuk – frekvence je mezi 16 až 20 Hz. Lidským uchem neslyšitelný. Velryby, sloni, hroši ho používají k dorozumívání. Ultrazvuk – frekvence je vyšší než 20 kHz. Vnímají ho psi, netopýři, delfíni. Zvuk slyšitelný lidským uchem – frekvence mezi 16 Hz až 20 kHz.

8 Dělení zvuků: A, Pravidelné (hudební) – Tóny Periodický průběh okamžité výchylky na čase. Mezi tóny patří zvuky hudebních nástrojů, samohlásky lidské řeči B, Nepravidelné (nehudební) – Hluky Neperiodický průběh okamžité výchylky na čase. Mezi hluky patří sumy, praskání, skřípání, souhlásky lidské řeči lidské řeči

9 Šíření zvuku:  Zvuk se šíří ze zdroje pouze pružným látkovým prostředím libovolného skupenství.  Nejčastěji se jedná o vzduch.  Ve všech prostředích se zvuk šíří jako podélné vlnění.

10 http://www.fpv.umb.sk/kat/kf/Integrovana_prirodoveda/SG/Zvuk/Pisk at/index1.htm http://www.euromd.cz/clanky/usni-maz-a-problemy-s-usnimi-zatkami http://soning.cz/cs/pripadove-studie/akustika-cirkevnich-staveb/ http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-workshopy/Kajdina-bubenicka- skolka-Leva-Prava-Radsi-obe-cast- II~11~brezen~2013/#prettyPhoto[gallery1]/0/ http://www.panelcentrum.cz/zobraz.php?sek=13&str=5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Akustika Použité zdroje a odkazy: František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 9. ročník základní školy, SPN, 2001


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku."

Podobné prezentace


Reklamy Google