Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_188_Akustika AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika Vznik a zdroje zvuku ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje čím se akustika zabývá, vznik a zdroje zvuku, obory akustiky, zvukové vlnění, jak vzniká zvuk, příklady pružných těles, dělení zvuků, příklady vnímání zvuku, zápis. Určeno pro osmý ročník.

3 Čím se zabývá akustika:
Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchovým orgánem.

4 Obory akustiky Zvukové vlnění Vznik zvuku Zdroje zvuku Zápis

5 Obory akustiky: Fyzikální akustika - studuje způsob vzniku a
šíření zvuku, odraz a pohlcování zvuku různými látkami. Hudební akustika - zkoumá zvuky se zřetelem na potřeby hudby. Fyziologická akustika - se zabývá vznikem zvuku a jeho vnímáním. Stavební akustika – zkoumá podmínky dobré posluchatelnosti hudby a řeči v místnostech. Elektroakustika - se zabývá záznamem, reprodukcí a šířením zvuku.

6 Zvukové vlnění: Zvuk vydává každé chvějící se těleso například membrána v reproduktoru nebo lidské hlasivky. Zvukové vlnění zahrnuje i zvuky, které sluchem nevnímáme, jako např. infrazvuk a ultrazvuk.

7 Zvukové vlnění: Zvuk potřebuje ke svému šíření pružné prostředí. Šíří se tuhou látkou, kapalinou nebo plynem. Nemůže se šířit vakuem. Ruční vývěva.

8 Jak vzniká zvuk: Fyzikální příčinou zdroje zvuku je chvějící se těleso, ve kterém vzniklo stojaté vlnění. Nejjednodušším zdrojem zvuku jsou sirény, dále struny, tyče, ladičky, desky, membrány, píšťaly a hlasivky.

9 Struny, tyče, ladička: Strunu tvoří pevné vlákno na obou koncích upevněné. Rozechvívá se smyčcem, drnkáním nebo nárazem - strunné hudební nástroje. Tyč je pevné pružné těleso – xylofon. Ladička je tyč zahnutá do tvaru písmene U, vzhledem ke svému tvaru potlačuje vyšší harmonické tóny a vydává základní tón.

10 Dělení zvuků: Podle povahy zvukového vjemu rozlišujeme zvuky hudební a nehudební. Hudební zvuky- tóny Nehudební zvuky- hukot,praskot,šramot,vrzání… Nejjednodušší tón má sinusový průběh, jeho zdrojem je ladička.

11 Rozsah vydávaného a vnímaného zvuku:
Živočich Rozsah vydávaného zvuku (Hz) Rozsah vnímaného zvuku (Hz) člověk 85 – 1 100 16 – pes 450 – 1 800 15 – kočka 760 – 1 500 60 – netopýr 1 000 –

12 zápis Zvuk je mechanické vlnění, které vzniká chvěním těles.
Šíří se pouze v hmotném prostředí, ve vakuu se nešíří. Zdrojem zvuku jsou struny, tyče, desky, membrány, hlasivky. Nejjednodušším zdrojem jsou sirény. Zvuky dělíme na hudební a nehudební.

13 Použité obrázky – Wikipedia
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007., microsoft.com Soubor:Kolbenluftpumpe hg.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 09:24, last modified on , 09:24 [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Pneumatic siren.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 12:06, last modified on , 12:06 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google