1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Advertisements

Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Financování sociálních služeb
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Finanční aspekty projektů šablon.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Pravidla tvorby a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a jejich implementace v rámci tvorby sítě 2015 – 2016 a dotačním řízení na.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Financování regionálního školství
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Jednání MT KP Ostrava Domov na Liščině od 9:00.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Základní síť sociálních služeb ve Středočeském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ Oblast podpory: Podpora sociální integrace.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Systém financování soc. služeb z úrovně JMK (krytý státním rozpočtem) v roce 2015 tzv. „ministerské dotace“ 1.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Dotační program „Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019“
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb

Dotace na podporu poskytování sociálních služeb Dotační program pro poskytovatele bez ohledu na právní formu podmínka: sociální služba daného poskytovatele musí být registrovanou službou dle Zák. č. 108/2006 Sb. Program vyhlašován 1 x ročně (řádné kolo dot. řízení), funguje v této podobě od 2007 PpA – místní a regionální služby, žádosti hodnotí kraje, přes které služba žádá PpB – nadregionální a celostátní působnost (cca do 100 služeb,) hodnotí pracovníci MPSV O výsledcích rozhoduje dotační komise (složení MPSV, Mzdrav, AKČR, UZS, ÚVČR, SMO, Odb.svaz zdrav. a soc. péče ČR) 2

Dotace na podporu poskytování sociálních služeb V ČR cca 2,5 tis. poskytovatelů, 5,5 tis. služeb, pro 2014 žádalo cca služeb Objem požadavků pro 2014: 10,1 mld. Kč Prostředky pro 2014: cca 7,4 mld. Kč Výhled na rok 2015 – požádáno o 8 mld. Kč Priority Dotačního řízení pro daný rok vycházejí z potřeb praxe a v průběhu roku diskutovaných problémů (např. podpora hospicové péče) Při projednávání návrhů je zvláštní pozornost věnována změnám v podpoře, nepodpořeným službám, sleduje se podíl NNO Podmínky dotací na webu MPSV 3

Metodika k poskytování dotací „Metodika Ministerstva práce a sociálních věcí ČR pro poskytování dotací ze státního rozpočtu poskytovatelům sociálních služeb a posouzení žádosti o dotaci ze státního rozpočtu v oblasti podpory poskytování sociálních služeb“ – na webu mpsv.cz Část V. odstavec 11: Z poskytnuté dotace lze hradit (tzv. uznatelné náklady/výdaje): osobní náklady – včetně odvodů sociálního a zdravotního pojištění, které hradí zaměstnavatel za své zaměstnance, a dalších osobních nákladů, které je zaměstnavatel za zaměstnance podle platných předpisů povinen odvádět. Pracovníci v přímé péči, dále vedoucí pracovníci, administrativní, provozní pracovníci atd. atd. Platí i pro DPP, DPČ 4

Úhrada osobních nákladů z dotace MPSV je preferovaná Na kvalitě služby se zásadním způsobem podílí kvalita lidského zdroje Úhrada osobních nákladů z dotace, zejm. nákladů na pracovníky v přímé péči je podporována Ulehčení realizace kontroly čerpání dotace, nevzniká diskuse o uznatelných/neuznatelných nákladech 5

Podíl osobních nákladů na celkových nákladech sociálních služeb Údaje z výkaznictví MPSV Většina z 32 služeb má podíl osobních nákladů k ostatním nad 70% Maximum – 84% osobních nákladů = osobní asistence Minimum – 60 % = domovy pro seniory, chráněné bydlení 6

Platy v odvětví sociální péče MPSV sleduje platy (nikoliv mzdy), tyto sleduje a vyhodnocuje oddělení 622 odvětvové ekonomiky práce Platy zaměstnanců v odvětví soc. péče 2013: 9,4 mld. Kč (2012: 9,23 mld. Kč), z toho: – Pracovníci v sociálních službách 4,1 mld. Kč – Sociální pracovníci 0,44 mld. Kč 7

Možnosti ovlivnění výše ohodnocení Platy = navýšení platových tabulek (diskuse – pracovníkům v přímé péči, všem pracovníkům – provozním, administrativním, managementu?) Mzdy = smluvní princip, sekundárně přes podporu poskytovatelů soc. služeb (dotacemi, odstraněním stropů úhrad klientů…) Problém: zdroj krytí 8

Dotazy Děkuji za pozornost 9