I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Tisková konference AVMI | Praha | TISKOVÁ KONFERENCE ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2010
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Těžký průmysl Energetika.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?

R ŮST SPOTŘEBY ENERGIE Č ÍNY Největší spotřebitel energie na světě (7/2010, IEA) Druhý největší dovozce ropy na světě Největší producent skleníkových plynů (v celkovém objemu) Nevětší producent uhlí na světě Největší investice do obnovitelných zdrojů Největší výrobce větrných turbín a solárních panelů Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?

ENERGETICKÝ MIX (1/4) Data čínské Národní komise pro rozvoj a reformu (NDRC), 2007 Má se Evropa bát čínských energetických potřeb? uhlí ropa zemní plyn jaderná energie vodní energie ostatní obnovitelné zdroje energie

ENERGETICKÝ MIX 2/4 Uhlí: –Největší spotřebitel, 3. největší zásoby (114,5 mld. tun ověřených zásob, IEA) –2/3 energetického mixu –80 % elektrické energie ze spalování uhlí –Vysoká environmentální rizika (SO2, prachové částice) Ropa: –Soběstačná do 80. let – čistý dovozce (roční růst spotřeby o 7,5 %) –Domácí ropná produkce roste pomalu, vyčerpávání nalezišť –Go out strategie Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?

ENERGETICKÝ MIX 3/4 Zemní plyn: –3,9 % energetického mixu (2010), cca 10 % (2020) –Spotřeba 90 mld. m3 v roce 2009, v roce mld. m3 –Čistý dovozce od roku 2007, předpoklad dalšího nárůstu dovozu (LNG) Jaderná energie: –Čínská vláda oznamuje investice do jaderné energetiky (2003) –NDRC odhad do roku 2020 zvýšení kapacity na 40 GW (4 %), nynější odhad počítá s touto kapacitou již 2015 –Potenciálně největší trh pro jaderné bloky Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?

ENERGETICKÝ MIX 4/4 Obnovitelné zdroje energie: –Čínská vláda: do roku % –Hydroelektrárny: enormní potenciál, Tři soutěsky –Solární energie: největší spotřebitel solární energie, největší výrobce fotovoltaických panelů, do 2020 zvýšit podíl na en. mixu na 6 % –Větrná energie: potenciální velmoc díky rozloze a délce mořského pobřeží, v roce 2008 byla Čína na 4. místě (12,2 GW) Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?

P OTENCIÁLNĚ PROBLEMATICKÉ OBLASTI PRO EU Jaderná energie → OK Obnovitelné zdroje → OK Uhlí → environmentální degradace, emise Ropa a zemní plyn Energetická politika ČLR

Č ÍNSKÁ STRATEGIE diverzifikace: –Zdrojů energie –Producentů Energetická politika ČLR

Č ÍNSKÁ STRATEGIE Diverzifikace zásobovacích tras: –tankery –produktovody Investice: –Bilaterální dohody –Větší podíl na trhu Energetická politika ČLR

C O NA TO E VROPA ? Diverzifikace zdrojů a producentů: –Podobná taktika –Problém: zaostávání za novými technologiemi, nižší exportní příležitosti, spolupráce s rogue states –Příležitost: otevírání nových trhů Diverzifikace zásobovacích tras: –Problém: hra s nulovým součtem, čínský vyjednávací styl ve Střední Asii, Rusko –Příležitost: cenová politika EU, aliance s Ruskem Investice: –Problém: podpora problematických režimů –Příležitost (?): investice do zemí, na které Západ zapomněl Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?

D ĚKUJI VÁM ZA POZORNOST ! Má se Evropa bát čínských energetických potřeb?