Klíčová otázka č. 3 Pozitivní vymezení prevence Ing. Jiří Růžička 26. – 27. listopadu 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Klíčová otázka č. 3 Pozitivní vymezení prevence Ing. Jiří Růžička 26. – 27. listopadu 2014

Členění prevence Primární prevence – Vůči celé veřejnosti Sekundární prevence – Vůči jedincům bezdomovectvím ohroženým Terciární prevence – Vůči jedincům, kteří přišli o bydlení, ale nejsou ještě na ulici

Postavení prevence v celkovém procesu boje s bezdomovectvím Bezdomovectví je proces Prevence je nedílnou součástí boje s bezdomovectvím Řešení bezdomovectví vyžaduje systémový přístup – nelze řešit jen reakce na akutní podněty Překážky, které brání systémovému pojetí prevence – Vnímání procesu bezdomovectví společností – Bezdomovectví jako mezioborový problém – Prevence vymezena zákonem – Obtížný kontakt osob ohrožených vystěhováním

Postavení prevence

Prevence bezdomovectví v ČR naráží na řadu legislativních a institucionárních překážek a v konečném důsledku není systémově řešena. Účinná prevence bezdomovectví spočívá v systémově garantované možnosti pracovat s osobami a poskytnout jim pomoc dříve, než přijdou o bydlení

Ekonomické srovnání prevence a řešení následků Modelový případ 1: – osoba v azylovém domě, porovnávané období 24 měsíců, využití služeb občanské poradny Modelový případ 2: – osoba bydlící v pronajatém bytě a využívající podporu terénní služby, porovnávané období 24 měsíců, využití služeb občanské poradny Var. A: osoba je nezaměstnaná Var. B: osoba je zaměstnána po dobu 12 měsíců

Srovnání případ 1 / případ 2

Nezaměstnaný Zaměstnaný 12 měsíců 1. Osoba využívající pobytovou sociální službu azylový dům Kč Kč 2. Osoba bydlící využívající podporu terénních služeb Kč Kč

Osoba využívající pobytovou sociální službu azylový dům nezaměstnaný Zaměstnaný 12 měsíců Náklady na AD ponížené o doplatek na bydlení – = Kč – = Kč Pojistné v období nezaměstnanosti Kč8.640 Kč Příspěvek na živobytí Kč Kč Doplatek na bydlení Kč Kč „Nepřímé náklady“ (co stát nezískal) Kč Kč Návštěvy občanské poradny Kč Celkem Kč Kč

Osoba bydlící využívající podporu terénních služeb nezaměstnaný Zaměstnaný 12 měsíců Náklady na poskytování sociální služby Kč Pojistné v období nezaměstnanosti Kč8.640 Kč Příspěvek na živobytí Kč Kč Doplatek na bydlení Kč Kč „Nepřímé náklady“ (co stát nezískal) Kč Kč Návštěvy občanské poradny9.000 Kč Celkem Kč Kč

Prevence bezdomovectví je levnější než jeho následné řešení; vynaložené náklady mají vysoký potenciál návratnosti.

Příklad dobré praxe I. Poskytovatel: Armáda spásy v ČR Zahájení činnosti: 2005 Lokalita: Ostrava, místní části Přívoz a Poruba Náklad služby: 1,8 mil. Kč/rok Financování programu: – 40 % Statutární město Ostrava – 50 % MPSV ČR – 5 % Městské části – 5 % Dary a další zdroje Počet pracovníků v přímé péči: 5 osob (Zdroj: Armáda spásy v České republice)

Příklad dobré praxe I. Prevence bezdomovectví zajišťuje služby ve dvou oblastech: – samotná prevence osob ohrožených sociálním vyloučením (poradenství, informace, kontakty) – program „tréninkových“ bytů Poskytování terénní služby v bytech – terénní sociální práce Podnájemní smlouva u poskytovatele služby – nájemní smlouva u vlastníka nemovitosti V současnosti 51 bytů, 176 osob (z toho 91 dětí) Od roku 2005 bylo předáno 15 bytů do nájemního vztahu (Zdroj: Armáda spásy v České republice)

Příklad dobré praxe I. Srovnání nákladů: – Odhad nákladů na provoz azylového domu se srovnatelnou kapacitou: 12 mil. Kč/rok – Odhad výše plateb klientů v AD: 2 mil. Kč/rok – Náklad na provoz terénní služby: 1,8 mil. Kč/rok (Zdroj: Armáda spásy v České republice)

Příklad dobré praxe II. Poskytovatel: Azylový dům pro ženy a matky s dětmi, o.p.s. Lokalita: obce s rozšířenou působností Vsetín, Zlín, Bystřice pod Hostýnem a Valašské Klobouky Náklad služby: 7,8 mil. Kč/rok Počet pracovníků v přímé péči s klientem: celkem 17,4 úvazků sociálních pracovníků Počet podpořených rodin za rok: 266 rodin (Zdroj: Azylový dům pro ženy a matky s dětmi, Vsetín)

Příklad dobré praxe II. Služba sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi podpora a praktická pomoc rodinám, které z různých důvodů nedokážou zajistit svým dětem adekvátní podmínky, ale mají snahu svou situaci zlepšit Spolupráce s OSPOD, nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež, školskými a zdravotnickými zařízeními (Zdroj: Azylový dům pro ženy a matky s dětmi, Vsetín)

Prevence bezdomovectví přispívá k zachování lidské důstojnosti a podporuje integraci jedince ve společnosti

Rekapitulace Prevence bezdomovectví v ČR naráží na řadu legislativních a institucionárních překážek a v konečném důsledku není systémově řešena. Účinná prevence bezdomovectví spočívá v systémově garantované možnosti pracovat s osobami a poskytnout jim pomoc dříve, než přijdou o bydlení. Prevence bezdomovectví je levnější než jeho následné řešení; vynaložené náklady mají vysoký potenciál návratnosti. Prevence bezdomovectví přispívá k zachování lidské důstojnosti a podporuje integraci jedince ve společnosti.

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Růžička