III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Dotace pro oblast chmelařství z Programu rozvoje venkova
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v rámci Programu rozvoje venkova ČR na období Osa III, opatření III.1.1 a III.1.2. ing. Emil.
Program rozvoje venkova ČR na období
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Hotel Bohemia + Regent Třeboň 8. února 2011 Možnosti získání dotací z Prgramu rozvoje venkova (PRV) Postup při realizaci projektu Evropský zemědělský fond.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
III Občanské vybavení a služby ÚZPI dne 18. října 2007.
Dotační možnosti podporující diverzifikaci zemědělských činností
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům ÚZPI dne 18. října 2007.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost ÚZPI dne 18. října 2007.
III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
III.3.1 Vzdělávání a informace ÚZPI dne 18. října 2007.
Pravidla pro žadatele I.1.1. Modernizace zemědělských podniků.
III Obnova a rozvoj vesnic ÚZPI dne 18. října 2007.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období Ing. Slavomír Ladislav Vacík.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 6/ Petr Chroust Hana Švarcová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 3/ Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Přehled preferenčních kritérií
1. výzva PRV MAS Sdružení Růže, z.s.
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy

Charakteristika opatření  opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace činností zemědělských subjektů (malých a středních podniků) směrem k nezemědělským činnostem s cílem dosažení výrazného posílení ekonomického potenciálu a zajištění podmínek pro kvalitní život místních obyvatel a stability venkovského prostoru při podpoře zaměstnanosti  projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií  v první vlně budou spouštěny pouze záměry týkající se obnovitelných zdrojů energie

Legislativní rámec  Čl. 52 a) (i) a 53 Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a prováděcí předpisy  Nařízení Komise (ES) č. 70/2001 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na státní podpory malým a středním podnikům  Doporučení Komise 2003/361/ES ze dne 6. května 2003 o definici malých a středních podniků

Záměry a) diverzifikace činností nezemědělské povahy – spouštěn v říjnu 2007 b) výstavba a modernizace bioplynové stanice c) výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny d) výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Finanční alokace  průměrná finanční alokace na opatření je 20,43 mil. Euro ročně (cca 580 mil. Kč)  Finanční alokace v rámci opatření: Záměr b) bioplynové stanice 62 %355,9 mil. Kč/rok Záměr c) kotelny a výtopny 8 %45,9 mil. Kč/rok Záměr d) peletárny10 %57,4 mil.Kč/rok

Příjemce dotace  Definice příjemce dotace: fyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů v rámci záměru b), c) a d) nesmí žadatel spadat do kategorie mikropodniků

Příjemce dotace  v rámci záměru b) může být příjemcem i skupina osob sdružená smlouvou o sdružení dle § 829 a následujících zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, která je ze 100 % tvořena fyzickými a/nebo právnickými osobami, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, pokud smlouva o sdružení splňuje následující podmínky: je ve smlouvě o sdružení uveden jeden účastník, který v zájmu sdružení zastupuje ostatní účastníky (vystupuje jako žadatel za účastníky sdružení) včetně převzetí plnění ze strany SZIF za závazky vzniklé jednáním v zájmu sdružení odpovídají všichni účastníci společně a nerozdílně účastníci se zaváží dodržovat podmínky smlouvy po dobu vázanosti projektu na účel

Žadatelem nemůže být  velký podnik  obec, svazek obcí  státní podnik  nezisková organizace  zahraniční fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště na území ČR, ani zahraniční právnická osoba, která nemá sídlo na území ČR

Výše dotace  Maximální výše dotace:  Maximální celkové způsobilé výdaje na projekt  v záměru b) jsou Kč.  v záměru c) jsou Kč.  v záměru d) jsou Kč. RegionMalý podnikStřední podnik Všechny regiony kromě regionu Jihozápad 60 % 50 % Region Jihozápad 56 %50 %46 %40 %

Příklady způsobilých výdajů  stavební investice (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základní technické infrastruktury ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů)  pořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů  projektová a technická dokumentace  nákup nemovitosti do 10 % z celkových způsobilých výdajů

Nezpůsobilé výdaje a formy financování  Nezpůsobilé výdaje: nákup použitého zařízení nákup mobilních dopravních prostředků a mobilních strojů demolice a bourací práce  Formy financování: bezhotovostní platba hotovostní platba věcné plnění ze strany žadatele/příjemce dotace leasing

Kritéria přijatelnosti projektu  Projekt lze realizovat na území ČR kromě hl. města Prahy  Projekt je v souladu s příslušnou právní úpravou  Žadatel (v případě sdružení všichni jeho účastníci) musí splňovat definici příjemce dotace  Projekt musí splňovat účel a rozsah opatření/záměru  Žadatel podniká minimálně dva roky v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů  Žadatel splnil podmínku finančního zdraví u projektů, jejichž způsobilé výdaje přesahují Kč.  V případě záměrů b), c) a d) musí převažující činnost žadatele spadat do oblasti zemědělské výroby  Projekt se nevztahuje na činnosti související s produkcí, zpracováním nebo uváděním na trh produktů uvedených v příloze I. Smlouvy o založení ES (tím se rozumí, že výstupní produkt nesmí být uveden v této příloze) – viz příloha 6 těchto Pravidel

Povinné přílohy k Žádosti  Jeden výtisk projektu dle závazné osnovy  Smlouva o sdružení v případě, že žadatel žádá jménem sdružení  Čestné prohlášení dle závazného vzoru  Daňové přiznání potvrzené finančním úřadem (u fyzických osob včetně přílohy č. 1) za poslední uzavřené zdaňovací období předcházející roku podání Žádosti o dotaci  Základní ekonomické informace požadované pro posouzení finančního zdraví žadatele (v případě sdružení všech jeho účastníků) u projektů, jejichž způsobilé výdaje přesahují Kč:  Stavební povolení, ohlášení, nebo čestné prohlášení, že není zapotřebí  Technická dokumentace předkládaná ke stavebnímu řízení  Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace  Kopie katastrální mapy s vyznačením lokalizace předmětu projektu  V případě nákupu budovy/pozemku, který bude způsobilým výdajem, znalecký posudek, ne starší 12 měsíců k datu podání Žádosti o dotaci, zároveň však ne starší než  Energetický audit dle vyhlášky č. 213/2001 Sb., kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu, ve znění pozdějších předpisů, je-li vyžadován dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. V případě záměru b) je energetický audit povinnou přílohou vždy.  Seznam příloh s uvedením počtu stran jednotlivých příloh.

 Výpis z obchodního rejstříku nebo jiné osvědčení právního statutu, které je v souladu s definicí příjemce dotace a není starší než 3 měsíce k datu podání žádosti o dotaci;  Doklad o vedení (popř. zřízení) bankovního účtu ve vlastnictví žadatele  Potvrzení finančního úřadu, že žadatel má vypořádány splatné závazky vůči finančním úřadům. Datum tohoto potvrzení nesmí být starší než datum zaregistrování Žádosti o dotaci  V případě, že jako povinná příloha bylo předloženo ohlášení stavby, čestné prohlášení žadatele, že ohlášení stavby nebylo ze strany stavebního úřadu rozporováno (změněno) dle závazného vzoru  Živnostenské oprávnění či jiné oprávnění k provozování činnosti, která je předmětem projektu (úředně ověřená kopie) – neplatí pro záměry b) a c). Povinné přílohy k podpisu Dohody

Povinné přílohy k Žádosti o proplacení  Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých či středních podniků  Účetní/daňové doklady související s realizací projektu (faktury, paragony)  Doklad o uhrazení závazku dodavateli  Položkový rozpočet projektu, v případě stavebních prací soupis stavebních prací s výkazem výměr a položkový rozpočet správně rozdělený do odpovídajících kódů způsobilých výdajů  V případě nákupu budovy/pozemku jako způsobilého výdaje kupní smlouva, ne starší 12 měsíců k datu podání žádosti, zároveň však ne starší než  V případě nákupu strojů a technologií technickou dokumentaci k výrobku s dokladem o posouzení shody – ES prohlášení o shodě  Kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu o užívání stavby nebo čestné prohlášení příjemce, že kolaudační souhlas ani oznámení není zapotřebí  V případě věcného plnění: stavební práce - stavební deník, rozpočet podle URS – kopie; D dobrovolná neplacená práce – pracovní výkaz, čestné prohlášení nebo smlouva o vykonávání neplacené dobrovolné práce – kopie; D  V případě leasingu leasingovou smlouvu vč. splátkového kalendáře a doklady o úhradě splátek  Dokumentace k zadávacímu řízení podle Seznamu dokumentace k zadávacímu řízení, který příjemce dotace obdržel při podpisu Dohody  Soupisky účetních/daňových dokladů ke způsobilým výdajům

Preferenční kritéria  požadovaná míra dotace  podíl výše celkových způsobilých výdajů a instalovaného výkonu  využívání existujících budov a staveb  nezaměstnanost v okrese, ve kterém je projekt realizován  u b) (BPS) využívání odpadního tepla, obhospodařovaná půda, registrovaná zvířata, typ fermentace, účinnost KJ  u c) (kotle) automatický přísun paliva a regulace, spalování stébelnaté biomasy, kombinovaná výroba elektřiny a tepla

Děkuji za pozornost!