CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.16 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.16 Provozní řešení ubytovacího zařízení Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí provozním řešením v ubytování Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Provozně se hotely člení na části ubytovací, stravovací a provozní a na zařízení pro zaměstnance. Ubytovací část tvoří hotelová hala a pokoje hostů.
Provozní část Zajišťuje nerušený provoz hotelu, patří sem kotelna, prádelna s čistírnou, sklady a další služby.
Zařízení pro zaměstnance Jsou respektovány hygienické předpisy, šatna, WC, denní místnost.
Hotelová hala Vstupujeme do ní centrálním vchodem. Slouží pro přijetí hosta, je tam recepce a vrátnice. Mnohdy i výtah. Může se využívat k podávání snídaní (hotelová hala).
Recepce Vede se tam evidence veškerého pohybu hostů. Recepční je oddělen od zákazníka pultem.
Vrátnice Slouží k výdeji klíčů, magnetických karet, popř. čipů. Většinou se spojuje s recepcí.
Telefonní kabiny Jsou zvukotěsné s poličkou, světlem a telefonním přístrojem a seznamem. V dnešní době mobilních telefonů jsou pouze ve vybraných provozech.
Výtahy Lifeboys – obsluha výtahu (výtahář). Mají fotobuňky, jsou kontrolované. Bezpečné – automatické brzdící zařízení.
Schodiště v hotelích Musí mít zábradlí,dostatečně široké,snadno omyvatelné, pohodlné, běhouny (koberce na schodech), úniková požární cesta.
Místnost pro zavazadla, sejf Věci se evidují, vydávají se na potvrzení. Otvírání dvěma klíči – jeden klíč host, druhý klíč důvěryhodný zaměstnanec.
Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p.,