Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
CHEMIE
2. Chronologie a datování
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
OZON.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Metoda 14C.
Země ve vesmíru.
Radioaktivita.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
50. Jaderná fyzika II.
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
SACHARIDY.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Základní charakteristiky látek
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Krajina a životní prostředí
Metoda značených atomů
Glukosa a její vznik.
Využití jaderného záření
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Jaderná energie.
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
Polovodičová spektroskopie
Dosah alfa částic v látce
Ionizující záření v medicíně
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Předgeologické období a prahory
Vznik a vývoj atmosféry Země
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování Filip Běhal, 4.C 2006/2007

V přírodě se uhlík vyskytuje běžně ve formě dvou stabilních izotopů: 12C, který tvoří 98,9% a 13C s průměrným výskytem 1,1%.   Reakcí atomů dusíku 14N, přítomných v atmosféře s kosmickým zářením vzniká nestabilní izotop 14C, který se rozpadá (beta rozpad) s poločasem 5715 let. Poměr všech tří izotopů uhlíku v atmosférickém oxidu uhličitém se tak dlouhodobě udržuje na konstantní hodnotě.

Živé organismy neustále korespondují s atmosférickým CO2, ať již formou fotosyntézy (rostliny) nebo příjmem jejich produktů-býložravci a následně predátoři. Lze potvrdit, že poměr 14C/12C zůstává za života daného organizmu konstantní.   Po odumření jakékoliv biologické tkáně se výměna uhlíku mezi organizmem s prostředím zastaví. Zároveň nedochází ani ke vzniku 14C reakcí s kosmickými paprsky, protože ty jsou pohlceny atmosférou. Obsah 14C klesá podle zákonitostí rozpadu nestabilních atomových jader.

Radikoarbonová metoda datování využívá zmíněného jevu tím způsobem, že v archeologickém či jiném nálezu pozůstatku živé hmoty (zbytky tkání, kosti, popel) je analyzován poměr 14C/12C. Zjištěný poměr pak docela přesně ukazuje na dobu zániku živé hmoty. Vzhledem k uvedenému poločasu rozpady uhlíku 14C je metoda optimálně použitelná pro objekty o stáří 2-100 tisíc let. Při hodnocení naměřených výsledků je třeba vzít v úvahu i možnost působení radioaktivních zářičů na zkoumaný materiál v průběhu jeho depozice na místě nálezu, protože tak může dojít k významnému zkreslení dat.