Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader."— Transkript prezentace:

1 Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Záření α i β je tvořeno proudem částic. U záření alfa to jsou jádra hélia, u záření beta elektrony nebo pozitrony (antičástice). Obě záření jsou málo pronikavé a nebezpečí hrozí při požití nebo vdechnutí α nebo β zářičů. Záření α lze odstínit několika cm vzduchu, listem papíru nebo pokožkou. Záření β lze odstínit 1 m vzduchu nebo tenkou kovovou fólií. α i β částice mají el. náboj a proto je jejich dráha a rychlost ovlivnitelná elektrickým nebo magnetickým polem.

2 Záření gama a neutronové
Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader. Záření gama: elektromagnetické záření, silně pronikavé odstiňuje se silnou vrstvou betonu nebo olova ozáření může způsobovat popáleniny, genové mutace nebo nádory používá se ke sterilizaci lékařských nástrojů, potravin, k nekrvavým operacím mozku (gama nůž) Záření neutronové: je tvořeno proudem neutronů, je nejpronikavější, protože n0 nemá žádný náboj odstiňuje se silnou vrstvou vody nebo betonu používá se k ozařování některých druhů nádorů

3 Štěpná jaderná reakce Probíhá u jader nestabilních atomů vniknutím cizí částice. Nejběžnější štěpná reakce probíhá u izotopu uranu 235, který se po absorbování neutronu stane nestabilním a rozštěpí se na krypton a barium. Přitom se uvolní další tři neutrony a energie ve formě tepla a radioaktivního záření. Podmínkou udržení této reakce je dostatečné (kritické) množství izotopů. Jaderná štěpná reakce může probíhat dvěma způsoby: neřízená – tři vzniklé neutrony rozštěpí další tři jádra, následně 9, 27, 81 atd. Během krátkého okamžiku se uvolní obrovské množství energie – atomová bomba. řízená – dva neutrony jsou pohlceny a pouze jeden štěpí další jádro. Energie se uvolňuje postupně – jaderná elektrárna.

4 Slučovací jaderná reakce
Probíhá u nejlehčích jader. Nejběžnější slučovací reakce probíhá u izotopů vodíku (těžký a supertěžký – deuterium a tritium), z kterých po sloučení vzniká jádro hélia. Přitom se uvolní neutron a energie ve formě tepla a radioaktivního záření. D + T He + n + energie Podmínkou vzniku a udržení této reakce jsou vysoká teplota (mil °C) a tlak. Slučovací reakce je zdrojem energie Slunce a hvězd, vodíkové bomby a v budoucnosti by mohla být zdrojem energie i pro lidstvo (fúzní reaktor).


Stáhnout ppt "Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader."

Podobné prezentace


Reklamy Google