Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2534 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo šablonyIII/2 Vzdělávací oblast/oborČlověk a příroda Tematický okruhJaderná energie Označení sadyVY_32_INOVACE_F Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_12 Název materiáluVyužití jaderného záření AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika AnotaceŽáci si zopakují pojmy jádro, radioaktivita, radioaktivní záření, poločas přeměny, dozví se využití radioizotopů v praktickém životě.

2 VYUŽITÍ JADERNÉHO ZÁŘENÍ Fyzika 9. ročník

3 Metoda značených atomů Tato metoda se využívá, pokud chceme sledovat koloběh některých prvků v rostlinách a živých organismech. Použije se malé množství příslušného radioaktivního izotopu a vhodnými detekčními přístroji se zjišťuje intenzita záření. (Draslík v semenech rostlin, jód ve štítné žláze)

4 Radiouhlíková metoda Podle ní se dá určit stáří organických látek. (Dřevo, kosti, oděvy, listiny). Vychází se z toho, že každý rostlinný nebo živočišný organismus přijímal kromě stabilního uhlíku C 12 ještě jeho izotop - radioaktivní uhlík (radiouhlík) C 14. Poločas jeho přeměny je 5730 let. Po zániku organismu přívod C 14 ustal a ten se začal přeměňovat na jiné nuklidy. Porovnáním podílu v živých organismech a ve zkoumaném vzorku pak lze určit stáří vzorku. Nevýhodou je, že se vzorek musí spálit!

5

6 Lékařská diagnostika, ozařování Pomocí radioaktivních izotopů jódu, thalia, fluoru se v lidském těle dají zjistit poruchy látkového metabolismu nebo nemocné orgány. (srdce, játra, ledviny, štítná žláza) Zářiče se používají k ozařování zhoubných nádorů (Lekselův gama nůž), výrobě léčiv, sterilizaci lékařského materiálu a nástrojů

7 Clinac 2100 C

8 Ozařování potravin Tímto způsobem se snižuje výskyt plísní a hnilob v potravinách, ovlivňuje se klíčení rostlin.

9 Defektoskopie Prozařováním se zjišťují poruchy a praskliny v kovech. Dále se tím dá sledovat tloušťka plechů ve válcovacích tratích, výška roztaveného kovu v tavících pecích, výskyt nebezpečných kapalin.

10 Zdroje elektrické energie Radionuklidy vyzařující záření zahřívají okolní látky, takže se toho dá využít při konstrukci jaderných elektrických baterií (radioizotopový termoelektrický generátor). Ty se pak mohou uplatnit jako zdroj elektrické energie v kosmických lodích nebo na odlehlých místech planety.

11 Odkazy a literatura doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. Ing. Ivan Štoll, CSc., doc. RNDr Miroslav Svoboda, CSc., doc. RNDr Marek Wolf, CSc. Fyzika pro 9. ročník základní školy, Nakladatelství Prometheus spol. s r.o., 2003, ISBN 80- 7196-193-0. ZUBRO. Clinac 2100 C [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Clinac_2100_C.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Clinac_2100_C.JPG SPACEXPLOSION. Carbon 14 formation and decay [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carbon_14_formation_an d_decay.svg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carbon_14_formation_an d_decay.svg


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google