Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za 10 000 Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

ing. Květoslava Plechatá
LEASING z pohledu daně z příjmu
DPH Vypočítej sazbu DPH.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Daň z přidané hodnoty.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Daň z přidané hodnoty.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování Daně z přidané hodnoty Označení.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Nákup zboží z EU Prezentace - powerpoint ing.Květoslava Plechatá,
Daň z přidané hodnoty a její účtování
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
DPH – daň z přidané hodnoty
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování materiálu - část 2 Označení materiálu:
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Majetek podniku a zdroje financování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
UC_A1_Základy účetnictví
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování DPH účet 343.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
DPH u vývozu zboží (z pohledu zák. č. 235/2004 Sb
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_567 Ročník: 1. Vzdělávací obor: L/51 Podnikání Téma: Kniha pohledávek a závazků-příklad.
Ing. Zdeněk Šťastný daňový poradce.  zkušební verze:  ostrá verze:
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Aktiva a pasiva podniku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování DPH účet 343.
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Cestovní náklady podnikatele
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji základní sazbou 19 %, tedy 19 % z Kč = Kč. Protože nechceme DPH platit ze svého, přičteme to k částce, kterou chceme po zákazníkovi Tedy zákazník nám bude dlužit: ◦ Tržba Kčzaúčtujeme do výnosů ◦ DPH Kčzávazek vůči finančnímu úřadu ◦ Celkem Kčcelková výše pohledávky

Nárok na odpočet Odvod DPH je za splnění zákonných ustanovení povinnost. K tomu, abychom mohli něco prodávat nebo poskytovat služby, musíme také něco „nakupovat“ – zboží, služby. Plátci mají za splnění zákonných podmínek (rozebereme dále) při nákupech zboží a služeb tzv. nárok na odpočet, tzn. že DPH, které při nákupu zaplatí, mu Finanční úřad vrátí. Podmínkou je, že pořizované zboží / přijatá služba je použita při podnikání. ◦ Příklad: pokud koupím materiál, který použiji při výrobě výrobku, které následně budu prodávat, nárok na odpočet mám ◦ Příklad2: pokud koupím materiál, který ale následně vezmu z firmy a použiji ho doma na opravu střechy – soukromé účely, nesouvisí s podnikáním, nárok na odpočet nemám.

Nárok na odpočet Nárok na odpočet nikdy nemám: ◦ při pořízení osobního automobilu nákupem nebo na finanční leasing (operativní ano!), pokud pořizuji automobil do dlouhodobého majetku ◦ při pořizování zboží / služeb, které nebudou použity pro podnikání ◦ při pořizování zboží / služeb za účelem reprezentace, která není daňově uznatelným výdajem (obědy, občerstvení apod.)