Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR
Postup při vytváření projektu v MS Project
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Projektové řízení Modul č.1.
„Plánování projektu Plán projektu“
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Integrované operativní řízení
Projektový management
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Časové plánování B
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Evropský sociální fond
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Microsoft Office Project 2007 kritická cesta
Analýza a popis pracovního místa
Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR MS_P01.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Proces řízení projektu
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
3. Životní cyklus a procesy projektu
8. Plánování projektů Význam plánování projektů Plánovací proces
© Ing. V. Šebek, CSc. Plánování a řízení projektů IS SW podpora pro řízení projektů  Základní funkcionalita  MS Project.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
© Ing. V. Šebek, CSc. Plánování a řízení projektů IS 1 8. Plánování projektů  Význam plánování projektů  Plánovací proces  Projektové výstupy  Projektové.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Personální činnosti (periodické) autor: Ing. Bohdan Čuhel Skalský dvůr
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Autor: Ing.Holenda Jiří
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projektové plánování.
Projektový management Plánování
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Projektový cyklus, analýza SWOT
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Metodika řízení projektů
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kalkulace - učitel.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Téma 13: Finanční plánování
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Microsoft® Office Project 2007 – školení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Obnova dvou bloků Garantovaný parametr DISPONIBILITA
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Průběh stavební zakázky
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán

Projekt Projekt je posloupnost činností, které je potřeba provést k dosažení stanového cíle, který je charakterizován: ◦ Jasně definovaným začátkem a koncem ◦ Jasně definovaným cílem ◦ Disponibilními zdroji ◦ Omezenými náklady ◦ Omezeným časem

◦ Požadovanou kvalitou ◦ Systémovostí ◦ Jedinečností ◦ Nejistotou a rizikem K limitujícím faktorům projektu patří: ◦ 1) čas ◦ 2) zdroje ◦ 3) náklady ◦ 4) zkušenosti tvůrce

Subprojekt Subprojektem rozumíme skupinu úkolů, uložených v samostatném projektovém souboru, ale reprezentovanou jako jednoduchý úkol v hlavním projektu. Subprojekty jsou užitečné k dekompozici projektu na snadno řiditelné jednotky, pro standardizaci často opakovaných úkolů, ale také k redukci paměti PC při jejich užití v rozsáhlých projektech.

Cíl projektu 1. Co má být projektem dosaženo. 2. Jak bude výsledek a průběh projektu plánován a sledován (projektové ukazatele). 3. Omezení ukazatelů (finanční, časové, ekologické a energetické omezení). 4. Priority cílů příslušných úkolů pro přiřazení dostupných zdrojů. 5. Koordinační požadavky

Životní cyklus projektu Životním cyklem rozumíme časovou periodu od formulace projektu až po jeho ukončení a vyhodnocení. Zahrnuje tvorbu, existenci a likvidaci vytvořeného díla v jeho ekologických a ekonomických souvislostech. Projekt řídíme v celém jeho životním cyklu, obvykle v několika fázích.

Například pro cíl projektu zajistit ekologický zdroj elektrické a tepelné energie určitého výkonu, v určité lokalitě a době, může projekt obsahovat návrhovou, plánovací, realizační, provozní, odstávkovou, inovační a likvidační fázi příslušného energetického systému.

Úkol Je základní pracovní jednotka projektu a projektová činnost, která má začátek a konec. Úkol je charakterizován: ◦ Jméno úkolu ◦ Doba trvání ◦ Práce ◦ Náklady ◦ Jméno zdroje

Souhrnný úkol – každý úkol, který má podřízené úkoly (sumarizuje rozvrhové informace – náklady, práci, tvrvání…). Je tvořen skupinou podúkolů, které mají definovány vzájemné vztahy. Milníky – činnosti s nulovou délkou trvání – reprezentují významné projektové termíny. Opakované úkoly – pravidelné kontrolní nebo obvyklé režijní činnosti projektu.

Zdroj Pracovní zdroje Materiálové zdroje ◦ Název zdroje ◦ Typ (materiálový, pracovní) ◦ Maximální počet jednotek ◦ Cena zdroje (daná sazbou nebo náklady na použití) ◦ Kalendář zdroje

Vazby úkolů Při vytváření projektů je potřeba definovat nejen jeho činnosti, ale je třeba i určit jejich pořadí, to znamená předchůdce a následníky a následně návaznosti mezi nimi. Úkol, který je nutné před zahájením jiného úkolu dokončit se nazývá předchůdce. Úkol závislý na zahájení nebo dokončení předchozího úkolu se nazývá následník.

Dokončení – zahájení (FS) – úkol bude zahájen nejdříve po dokončení předchůdce úkolu Zahájení – zahájení (SS) – úkol bude zahájen společně s předchůdcem úkolu Zahájení – dokončení (FF) – úkol bude dokončen společně s předchůdcem úkolu Zahájení – dokončení (SF) – úkol bude dokončen po zahájení předchůdce úkolu

Typy zvolené vazby mají vliv na délku projektu. Budou li použity výlučně vazby FS bude projekt zbytečně prodloužen. Většina projektů obsahuje úkoly, které se mohou překrývat. Vazby mezi úkoly je možné dále upravit pomocí prodlevy – je možné určit časové období nebo zpoždění mezi dokončením předchůdce a začátkem následníka. Předstih umožňuje dva úkoly překrýt a zajistit zahájení následníka před ukončením předchůdce.

Náklady Celkové náklady jsou rovny součtu pohyblivých nákladů (mění se časem) a pevných nákladů ( s časem se nemění). Nejběžnější pohyblivé náklady jsou náklady na zdroje. Běžným pevným nákladem je cena materiálu.

Aby bylo možné efektivně sledovat náklady, je nutné nejdříve přiřadit sazby zdrojům. Lze přiřadit hodinová sazba nebo náklady na použití.

Náklady na zdroje založené na sazbách – jsou náklady na pracovní zdroje (např. pracovníky nebo zařízení), kterým je přiřazena standardní popř. přesčasová sazba. Získáme je vynásobením sazby a odprac. času.

Materiálové náklady založené na sazbách – jsou náklady na materiálové zdroje (např. stavební materiál nebo zásoby), který jsou přiřazeny standardní sazby. Sazby materiálových zdrojů jsou přiřazeny v jednotkách materiálu

Náklady na přesčasovou práci se počítají z množství práce na přiřazení zdroje mimo jeho plánovaný pracovní čas a jsou účtována podle sazby za přesčasovou práci zdroje. Sazby za přesčasovou práci lze zadat pouze zdrojům pracovním.

Náklady na použití – jsou stanovené jednorázové poplatky za použití zdroje (např. zařízení) Např. náklady na pronájem malířských potřeb = 1000 Kč Pevné náklady – jsou stanovené náklady na úkol, které zůstávají konstatní bez ohledu na délku trvání úkolu a práci vykonanou zdrojem