Kyselý déšť.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Chemické zatížení krajiny
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Ekologické aspekty vody
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Automobily a výfukové plyny
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Registrační číslo projektu:
Mechanické vlastnosti plynů
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Registrační číslo projektu:
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Atmosféra Filip Bordovský.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Vzduch.
Transkript prezentace:

Kyselý déšť

Co je to? Zvýšená kyselost Přirozené pH bývá kolem 5,6-6, kyselé srážky mohou mít hodnoty pH 3-4 Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv (průmyslové znečištění), nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů. Jakmile se rozptýlí do atmosféry, začnou reagovat s vodou za tvorby sirných a dusíkatých kyselin, které padají na zem ve formě deště.

Jak vzniká? Do ovzduší se dostávají nečistoty a různé kapalné a plynné látky, především oxid siřičitý, sloučeniny různých těžkých kovů, různé uhlovodíky aj. Látky, které se dostávají do ovzduší – EMISE, reagují s dalšími látkami ovzduší a mění své složení a vlastnosti. Působí pak jako IMISE na organismy a na neživé prostředí přímo, nebo například ve formě srážek. Zvyšují kyselost půd a vod, způsobují odumírání, až hynutí lesů, působí nepříznivě na lidské zdraví, jsou příčinou rychlé koroze různých materiálů.

Jak vzniká- vysvětlení emise

Vliv I když jsou srážky zásadně slabě kyselé, extrémní stupeň kyselosti už mnoho vodních organismů nesnáší a umírá. Ve městě ničí kyselý déšť budovy a sochy. Ohrožuje lesy, vodní organismy, půdu a půdní organismy, ale také některé lidské výtvory reaguje s vápníkem. Více než polovina lesních porostů v České republice, Německu, Polsku a Velké Británii je silně poškozena imisemi nebo je už mrtva.

Větvička po kyselém dešti Normální větvička

Lze snížit dopad na životní prostředí? Ano, odsířením elektráren, snížením spotřeby fosilních paliv. Na území ČR došlo především v 90. letech 20. století k výraznému snížení emisí síry z tepelných elektráren v důsledku odsíření. Díky tomu došlo k citelnému zlepšení kvality ovzduší a také situace v oblasti kyselých dešťů. Jde o jeden z dobrých příkladů možnosti zlepšení kvality životního prostředí. Mimořádně čistá moře svědčí o tom, že jsou bez života.

Co mohu udělat já? Zajímavosti: Můžu omezit spotřebu energií, využívat šetrnější způsoby dopravy (chůze, kolo, veřejná doprava). Zajímavosti: Na mnoha místech naší Země je déšť kyselejší než šťáva z citronu. Pro srovnání: hodnota pH octa je 3,0 a pH citronové šťávy je 2,2.

Základní údaje - měření Místo měření: Základní škola Vítkov, Opavská 22, 749 01 Vítkov Období měření: Únor a březen 2012 Měřené hodnoty: množství srážek pH srážek znečištění (prachové částice) druh srážek směr větru Srážkoměr jsme zhotovili z plastikové láhve. Množství spadlých srážek jsme zjišťovali přelitím do odměrného válce. Množství srážek udává výška vodního sloupce v mm. K převodu srážek na z ml na mm nám posloužil vzorec: srážky v mm = 1000/π * r2 * srážky v ml

Mapa polohy naší školy

Cíl měření Cíl pozorování a měření – zjistit zda: Ovlivní teplota vzduchu pH srážek během února a března v areálu naší školy? Ovlivní směr větru pH srážek a podíl prachových částic během února a března v areálu naší školy?

Výsledky měření-Grafy

Výsledky měření-Grafy

Výsledky měření-Grafy

Výsledky měření-Grafy

Výsledky měření-Grafy

Fotky z měření