Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU 17.3.2004 Konference PPP 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Operační program Infrastruktura Opatření v sektoru doprava
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Financování z fondů EU. Operační program Infrastruktura Priorita 2.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Šance a rizika PPP: Problematika kombinování evropských peněz a PPP 19. září 2007, Praha, Filip Drapák.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Silnice nebo železnice
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
FONDY EU Programové období
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 2 Fondy EU v sektoru dopravy Předvstupní pomoc – Phare – ISPA Po vstupu ČR do EU – Fond soudržnosti – TEN-T Budget – strukturální fondy

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 3 Pomoc EU - předvstupní Program Phare Od roku 1992 příspěvek na investice dopravní infrastruktury ve výši 136,170 mil. EUR ISPA Od roku 2000 schváleno 9 investičních projektů v dopravě ve výši 252 mil. EUR

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 4 Pomoc EU – po vstupu Fond soudržnosti Velké investiční projekty (nad 10 mil. EUR) Pro členské státy, jejichž HDP na 1 obyvatele je nižší než 90 % průměru EU Podpora ve výši % Alokace na dopravu pro ČR na léta činí cca 360 mil. EUR Doplnění chybějících článků TEN-T Strategický dokument pro Fond soudržnosti v dopravě zpracovalo MD v roce 2003 – seznam prioritních projektů

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 5 Výstavba TEN-T Rozhodnutím EP a Rady 1692/96/EC byl dán rámec pro rozvoj TEN-T do roku 2010 (seznam 14 prioritních projektů – Essen 1994) Investice do TEN-T v letech činila 38 miliard EUR, finanční zdroje potřebné k dokončení TEN-T do roku 2010 byla v roce 1992 odhadnuta na 400 miliard EUR. Náklady na dokončení TEN-T do roku 2020 činí 600 mil. EUR snaha o urychlení výstavby 29 prioritních projektů – „Quick Start Projects“-projekty evropského zájmu

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 6 TEN-T budget Formy podpory přímé investiční dotace – až 10 % (návrh 20%) úrokové příspěvky na úvěry příspěvky na poplatky za záruky za úvěry spolufinancování studií týkajících se projektů Roční alokace pro všechny členské státy cca 600 MEUR. Na léta vyčleněno 155 MEUR pro nové členské státy.

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 7 Pomoc EU – po vstupu Strukturální fondy v období prioritní cíle – Cíl 1: podpora rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů (méně než 75% průměru HDP v EU – celá ČR kromě Prahy) – Cíl 2: podpora hospodářské a sociální konverze regionů, které čelí strukturálním obtížím (Praha) – Cíl 3: Podpora adaptace a modernizace strategie a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti (Praha)

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 8 Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Financování produktivních investic pro vytvoření a uchování pracovních míst a financování investic do infrastruktury Podpora – 15% - 75% celkových přípustných nákladů v závislosti na typu projektu

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 9 Pomoc EU – po vstupu Strukturální fondy – podpora DI ProgramAlokace do sektoru dopravy v EUR OP Infrastruktura Priorita Priorita SROP – Priorita JPD Cíl 2 – Opatření Celkem

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 10 Pomoc EU – po vstupu (možno čerpat od ) Strukturální fondy – podpora DI OP Infrastruktura – Priorita 1 „Modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu“ – Priorita 2 „Snižování negativních důsledků dopravy na životní prostředí“ Společný regionální OP – Priorita 2 „Regionální rozvoj dopravy a komunikačních technologií“ Jednotný programový dokument pro Prahu (Cíl 2) – Opatření 1.1 „Dopravní systémy podporující přeměnu městského prostředí“

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 11 OP Infrastruktura Programový dokument pro využívání strukturálních fondů (ERDF) v oblasti dopravy a životního prostředí Řídící orgán OP Infrastruktura Ministerstvo životního prostředí Realizace dopravní části – Zprostředkující subjekt Ministerstvo dopravy

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 12 Priorita 1 Modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu Opatření 1.1 Modernizace tratí celostátního významu a důležitých železničních uzlů Opatření 1.2 Výstavba a modernizace silnic I. třídy Opatření 1.3 Modernizace civilních letišť nadregionálního významu Opatření 1.4 Výstavba přístavní infrastruktury a modernizace vodních cest

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 13 Priorita 2 Snížení negativních důsledků dopravy na životní prostředí Opatření 2.1 Realizace ochranných opatření na dopravní síti k zabezpečení ochrany životního prostředí Opatření 2.2 Podpora kombinované dopravy Opatření 2.3 Podpora zavádění alternativních paliv Opatření 2.4 Studijní a výzkumné projekty k zabezpečování problematiky zlepšení ŽP z hlediska dopravy

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 14 Spojení PPP a fondů EU Myšlenka podporována Evropskou komisí Bílá kniha „Evropská dopravní politika do rokku 2010 – čas rozhodnout“ (2001) Guidelines for successful PPPs – DG REGIO (březen 2003) Evropská iniciativa růstu – prosinec 2003 – harmonogram vytvoření legislativních a institucionálních podmínek Plánované revize TEN-T Financial Regulation – Návrh nových finančních pravidel (až 30% podpora) – nový zajišťovací instrument Vláda ČR přijala v lednu 2004 usnesení 7/2004 o Partnerství veřejného a soukromého sektoru v ČR

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 15 Spojení PPP a fondů EU – otevřené otázky Časování projektů State Aid Vlastnictví výstupu projektu Příjemce pomoci Míra podpory Projekty generující výnosy

Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy 16 Děkuji za pozornost Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, odbor mezinárodních vztahů a EU