Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Připravovaná dokumentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Kristýna Vitekerová Markéta Fuchsová
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vize, Strategie, Cíle.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Didaktické prostředky
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Techniky projektového řízení
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Strategické plánování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji Konference IDEON Pardubice Podpora poskytování DV v PK.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
Rozhodovací procesy.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Didaktické prostředky
Název akce, místo, datum.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Ekonomika malých a středních podniků
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Česká rozvojová agentura (ČRA)
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Presentation Title 1st September 2002
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Praktické zkušenosti s procesy strategického řízení a plánování
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Intenzivní podpora škol
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý

Plánování Realizace Hodnocení Plánování Proč plánovat? - abychom byli schopni řešit komplexní situace (situace dlouhodobé a složité, skteré ovlivňuje řada faktorů či na kterých se podílí větší počet lidí) - abychom nesešli z cesty k cíli Plánovací cyklus:

Plánování Probíhá na různých úrovních – jednotlivé aktivity, celoroční činnosti i dlouhodobé záměry na několik let. Dvojjedinost plánu: přínos jako dokument přínos jako proces (Nebezpečí: Přecenění hmatatelného trvalého výstupu vs. zanedbání procesu) Proč je „proces“ důležitý?: Kvalita, promyšlenost, ztotožnění se… Zanedbaný proces = formální plán

Strategické plánování Strategie - dlouhodobý záměr činnosti k dosažení určitého cíle Strategické plánování je tvůrčí proces, při němž dochází k formulaci základní vize, stanovení jednotlivých cílů a strategií a postupů vedoucích k realizaci navržených záměrů. Příklady strategických plánů: o Strategický plán rozvoje organizace o Program rozvoje kraje, strategický plán obce o Národní strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj, Státní program EVVO, Operační programy o Grantová žádost a také: o Školní vzdělávací program, Školní program EVVO!!! !!! Dokumentů typu strategického plánu je hodně x ne každý však vznikl dobrým procesem strategického plánování !!!

Strategické plánování Typy plánování: dlouhodobé/strategické vs. operativní/akční programové vs. projektové Program – širší, začíná u vize, má více cílů, více tématických oblastí… Projekt – začíná u konkrétního problému či tématu, zpravidla jeden cíl, podrobné rozplánování aktivit, zdrojů, harmonogramu…

Strategické plánování Některé charakteristiky: Plánování je proces, při němž promýšlíme, jaké máme cíle a jakým způsobem jich chceme dosáhnout - od cílů k prostředkům (co je cíl a co je prostředek je relativní, závisí na kontextu, rozsahu plánu) Logická návaznost příčin a následků („jestliže…, pak…“, logframe nebo selský rozum) Dynamika, cykličnost Týmová práce, participace

Strategické plánování ve škole Dvě větvě strategického plánování ve škole: plánujeme vzdělávání jako hlavní činnost (příklad: ŠVP, naplánování učebního celku od cílů přes výstupy k prostředkům: učivu a metodám) plánujeme rovzoj školy jako instituce (příklad: Koncepce rozvoje školy)

Kroky plánování programu Vize/globální cíl Analýza (SWOT - analýza silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb)SWOT Prioritní oblasti Strategické cíle (v každé oblasti obvykle 1) Dílčí cíle Indikátory Opatření (postupy) Akce (projekty) Zdroje

Plánování projektu To, co odlišuje projekt od dlouhodobého procesu, například fungování školy, je jeho unikátnost a dočasnost. → čas, ve kterém je třeba odevzdat hotový produkt, → náklady, tj. rozpočet projektu, → rizika, resp. stanovení postupů, jak se jim vyhnout, → omezení, která budou projekt ovlivňovat.

Kroky plánování projektu (Identifikace problémů/potřeb/témat) Výběr problému/tématu, které bude projekt řešit Projektový tým Cíle: hlavní cíl(e) (příp. i širší cíl) dílčí cíle a výstupy – významné, ale dosažitelné - měřitelné/ověřitelné (jak – indikátory, způsob hodnocení) Aktivity Harmonogram - čas Odpovědnosti - lidé Potřebný materiál a finance (rozpočet) a jejich zdroje Udržitelnost

Plánování projektu - praktické rady a tipy → Nechte si na přípravu projektového záměru dost času → Zapojte do plánování projektu kolegy, žáky, partnery → Opisujte – hledejte podobné projektové záměry a nechte se inspirovat → Konzultujte projektový záměr s někým zkušeným, kdo již podobný projekt připravoval → Požádejte někoho, kdo nebyl do přípravy zapojen, o zpětnou vazbu

Úskalí strategického plánování Je to náročné na: Čas Motivaci Ochotu a schopnost spolupracovat Myšlenkové postupy (představivost, logiku, schopnost vybrat důležité, zobecnit - abstraktní myšlení…)