Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Evropská jazyková cena Socrates LABEL 2007 PORTFOLIO A FILMOVÉ PLÁTNO Portfolio et l´écran Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Bezpečné potraviny na českém trhu
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Celostátní síť pro venkov
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Koncepce péče o staré občany
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
8. Březen 2006 ČZU - Praha Miroslav Prokop Personální odbor MZe
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Organizace Státní správy
Bezpečnost potravin v ČR
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Občanská výchova 9. ročník
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Státní správa Petr Machala.
Studium pro školní metodiky prevence
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Organizace veřejné správy
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a aplikovaný výzkum a vývoj v oboru zemědělské ekonomiky a politiky - provádíme vzdělávání a poradenství pro specifické skupiny v resortu zemědělství a na venkově - k tomu máme Zemědělskou a potravinářskou knihovnu - je u nás pracoviště FADN – které vytváření a spravuje síť testovacích podniků kompatibilní s EU a organizace výběrových šetření v agrárně-potravinářském sektoru

Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ (určen pro 2. stupeň ZŠ) Školní rok – na vybraných školách Měl by být zařazen do ŠVP od školního roku

Výukové programy pro děti 6-10 let netradiční škola Sdružení Tereza Nevládní nezisková organizace s celostátní působností, která pomáhá dětem a mládeži vytvářet zdravé prostředí pro život a stát se aktivními členy občanské společnosti

Výukové programy pro děti 3-6 let Soubor Vanda a Standa realizuje hudební programy pro dětí předškolního a mladšího školního věku

Celodenní programy pro spotřebitele Dny bezpečnosti potravin v regionech Den bezpečnosti potravin v ZOO Ústí nad Labem Den bezpečnosti potravin na výstavě ZŽ Dny zdraví ve spolupráci se ZŠ Mobilní Infopult (kvízy, dotazy, distribuce materiálů) Hudební pořady pro děti Přednášky pro spotřebitele

Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Tento výukový programu, nazvaný „Výživa ve výchově ke zdraví“, byl vytvořen ve spolupráci ministerstev zemědělství, zdravotnictví, školství, mládeže a tělovýchovy, 3. LF Univerzity Karlovy, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Společností pro výživu

Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Cíl: 1 ) Zlepšit výuku žáků 2. stupně ZŠ v oblasti zdravé výživy 2) Nabídnout učitelům rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku

Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Základní témata: 1. výživa a voda, 2. výživová doporučení, 3. výživa a nemoci, 4.nákazy potravin a jejich prevence 5.potravní nákazy a otravy z jídla 6.potravinová bezpečnost

9

10

Systém bezpečnosti potravin v ČR

 MZe: Ministerstvo zemědělství  MZ: Ministerstvo zdravotnictví  MPO: Ministerstvo průmyslu a obchodu  MŽP: Ministerstvo životního prostředí  MV: Ministerstvo vnitra  MD: Ministerstvo dopravy  MF: Ministerstvo financí  MO: Ministerstvo obrany  SÚJB: Státní úřad pro jadernou bezpečnost KDO BDÍ NAD BEZPEČNOSTÍ POTRAVIN Sekretariát KS: Odbor bezpečnosti potravin MZe SZPI: Státní zemědělská a potravinářská inspekce  SVS: Státní veterinární správa  SRS: Státní rostlinolékařská správa  ÚKZÚZ: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský  HS: Hygienická stanice  SZÚ: Státní zdravotní ústav  ČOI: Česká obchodní inspekce  ČIŽP: Česká inspekce životního prostředí  CEU: Český ekologický ústav  GŘ cel: Generální ředitelství cel  Producenti surovin a výrobci potravin: - PK: Potravinářská komora - AK: Agrární komora - SOCR: Svaz obchodu a cestovního ruchu  Spotřebitelské organizace: - KOSA - SOS - SČS - Spotřebitelé cz  Vědecký výbor pro potraviny  Vědecký výbor veterinární  Vědecký výbor výživy zvířat  Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí Vědecký výbor pro GMO KDE SE ZEPTAT

Kdo sleduje kvalitu a bezpečnost potravin? Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Státní veterinární správa (SVS) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) Orgány ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví

SZPI: kontroluje potraviny při výrobě a uvádění do oběhu (velkoobchodní a maloobchodní síti) kontroluje správnost označování výrobků

SVS ČR: kontroluje výrobu, skladování, dovoz, vývoz potravin a surovin živočišného původu sleduje nákazovou situaci zvířat zabezpečuje veterinární ochranu území ČR

ÚKZÚZ: kontroluje krmiva zajišťuje odrůdové zkušebnictví provádí dozor v oblastech agrochemie, výživy rostlin apod

Orgán veřejného zdraví: (Ministerstvo zdravotnictví) hodnotí zdravotní rizika pro obyvatele provádí dozor při poskytování stravovacích služeb (restaurace, jídelny, catering)

ČOP - Česká obchodní inspekce Kontroluje právnické a fyzické osoby: - prodávající nebo dodávající výrobky na vnitřní trh -poskytující služby na vnitřním trhu

Kdo řídí činnost Informačního centra bezpečnosti potravin Dokument Usnesení vlády ČR Ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin výživy na období ze dne 18. ledna 2010 č. 61 Dlouhodobá strategie zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky – Zdraví pro všechny v 21. století

o zdravotní nezávadnosti potravin o vědeckých výsledcích a doporučeních o činnostech dozorových orgánů o výskytu zdravotně nevyhovující potravin o zdravé výživě

základní aktivity Ministerstvo zemědělství ČR

Webové aplikace bezpecnostpotravin.cz, foodsafety.cz Internetová stránka (česká a anglická verze) poskytuje informace ze všech oblastí bezpečnosti potravin Cíl: Zajistit maximální informovanost široké veřejnosti Zviditelnit český systém bezpečnosti potravin doma i v zahraničí

Zprávy rizika z potravin aplikace pro spotřebitele Ověřená zpráva od dozorových orgánů Info z rizikových produktech do vašeho PC nutná registrace konkrétního uživatele

Chci zasílat zprávy o závadných potravinách na svůj počítač ?

A-Z slovník bezpe č nosti potravin Obsahuje cca 800 základních hesel z problematiky bezpečnosti potravin Cílová skupina: spotřebitelská veřejnost Distribuční kanál: Cíl 1: Zlepšení komunikace s veřejností Cíl 2: Zlepšení informovanosti veřejnosti o systému BP

ZEPTEJTE SE, NA CO CHCETE, VÁM ODPOVÍ

Cílem je zviditelnění systému bezpečnosti potravin ČR v zahraničí Poskytujeme informace: o funkčnosti systému bezpečnosti potravin v ČR o napojení ČR do evropského systému BP o spolupráci s EFSA

o Nové Webové stránky pro spotřebitele

internetová aplikace pro dospělé spotřebitele Spolupráce: MZe, MZ ČR, lektor z 3. LF UK, SZÚ a další Cílová skupina: spotřebitelé Cíl 1: zlepšení komunikace mezi spotřebitelem a odborníkem Cíl 2: lepší informovanost laické veřejnosti Cíl 3: zlepšení komunikace s resortem Ministerstva zdravotnictví

Internetová aplikace „ Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Spolupráce: MZ ČR, MZe, 3. Lékařská fakulta UK, MŠMT, Společnost pro výživu Cílová skupina: mládež let Cíl 1: Změny stravovacích návyků mládeže, výživová doporučení Cíl 2: Zlepšení komunikace s resortem Ministerstva školství

Děkuji za pozornost Kontakt: Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Josef Sívek Informační centrum bezpečnosti potravin MZe