Strukturální fondy a jejich využití v oblasti kultury.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Podpora kultury z programů a fondů Evropské unie
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Strukturální politika
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Základní schéma systému a další možnosti
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Strukturální fondy a jejich využití v oblasti kultury

Strukturální fondy EU  největší podíl evropských dotací pro oblast kultury je právě ze SF (pokrývají až 80 % výdajů EU na kulturní aktivity)  obecný cíl: snížení rozdílů v rozvoji jednotlivých regionů a nerovností v blahobytu občanů EU  2004–2006: ČR měla k dispozici více než 2,6 miliardy EUR  2007–2013: 26,7 miliard EUR (cca 774 miliard korun)

Systém SF (období 2004–2006) EU ČR  Cíl 1  Cíl 2  Cíl 3 Iniciativy  Společný regionální OP  OP Průmysl a podnikání  OP Infrastruktura (žp a doprava)  OP Rozvoj lidských zdrojů  OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství  JPD pro Cíl 2  JPD pro Cíl 3 Strukturální fondy Interreg III, Equal

Strukturální fondy 2007–2013: cíle  Cíl Konvergence podpora regionů s HDP nižším než 75 % průměru EU, celá ČR bez Prahy  Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost podpora regionů nespadající pod Cíl Konvergence, tj. HDP nad 75 % průměru EU  Cíl Evropská územní spolupráce vychází ze současné iniciativy Interreg, tj. podpora další integrace EU spoluprací na přeshraniční, mezinárodní a nadregionální úrovni

SF v období 2007–2013 EU ČR  Cíl Konvergence  Cíl Reg. konk. a zam.  Cíl Ev. úz. spolupráce Strukturální fondy OP Životní prostředí OP Doprava OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Integrovaný OP Regionální OP (7 programů) OP Technická pomoc OP Praha – Konkurenceschopnost OP Praha – Adaptabilita a zaměstnan. OP Mezinár., nadnár., přeshran. spolupráce Společná zeměděl. polit. a rozvoj venkova

Srovnání dvou období SF OP Infrastruktura OP Průmysl a podnikání OP Rozvoj lidských zdrojů SROP JPD 2 JPD 3 Iniciativa Interreg Iniciativa Leader+ (OP RVMZ) OP Životní prostředí OP Doprava OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurencesch. Integrovaný OP Regionální OP (7 programů) OP Technická pomoc OP Praha – Konkurenceschopnost OP Praha – Adaptabilita a zaměstnan. OP Mezinár., nadnár., přeshran. spolupráce Společná zeměděl. polit. a rozvoj venkova Cíl – – 2013 Cíl 2 Cíl 3 Inicia -tivy Cíl 1 Cíl 3 Cíl 2

Nové programy vhodné pro kulturu Integrovaný operační program (IOP) OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Regionální operační programy (ROP) OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Praha – Konkurenceschopnost OP Praha – Adaptabilita a zaměstnanost OP Meziregionální, nadnárodní a přeshraniční spolupráce Mimo SF: Společná zemědělská politika a rozvoj venkova

Integrovaný operační program Prioritní osa 1 – Modernizace veřejné správy Prioritní osa 2 – Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb Prioritní osa 3 – Národní podpora územního rozvoje – oblasti intervence:  3.1 – Národní podpora rozvoje cestovního ruchu  3.2 – Národní podpora využití potenciálu kulturního bohatství  3.3 – Zlepšení prostředí pro problémová sídliště  3.4 – Modernizace a rozvoj systémů tvorby územních politik

IOP – intervence 3.2 Oblast intervence 3.2 – Národní podpora využití potenciálu kulturního bohatství pro rozvoj regionů Podporované aktivity:  komplexní obnova a využití kulturních památek ve vlastnictví státu, NKP či památek UNESCO  komplexní obnova a využití sítí kulturních památek v území s potenciálem pro rozvoj cestovního ruchu a ležících na území více regionů NUTS 2  budování a modernizace objektů a jejich vybavení pro uchování, ochranu a další využití národního kulturního dědictví  tvorba nových produktů z oblasti umění a kultury

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Priorita 1 Počáteční vzdělávání  Priorita 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj  Priorita 3 Další vzdělávání

Regionální operační programy  ROP NUTS II Jihovýchod  ROP NUTS II Jihozápad  ROP NUTS II Moravskoslezsko  ROP NUTS II Severovýchod  ROP NUTS II Severozápad  ROP NUTS II Střední Čechy  ROP NUTS II Střední Morava

Mapa regionů NUTS 2

ROP Střední Morava = Olomoucký kraj, Zlínský kraj  Priorita 2 – Integrovaný rozvoj a obnova regionů  obnova a rekonstrukce stávajících objektů  infrastruktura pro poskytování zájmových a volnočasových aktivit včetně kulturních a multifunkčních zařízení  Priorita 3 – Cestovní ruch  rekonstrukce kulturních památek a kulturních zajímavostí se záměrem využití pro cestovní ruch  služby vázané na kulturní a folklorní tradice

ROP Moravskoslezsko = Moravskoslezský kraj  Priorita 2 – Podpora prosperity regionu  Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě  revitalizace a zpřístupnění kulturních, technických a průmyslových památek a kulturního dědictví pro rozvoj cestovního ruchu  Priorita 3 – Rozvoj měst a Priorita 4 – Rozvoj venkova  regenerace měst. památkových objektů a venkovských sídel  zkvalitnění kulturního a volnočasového zázemí  zájmové a spolkové aktivity

ROP Jihovýchod = Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina  Priorita 2 – Rozvoj udržitelného cestovního ruchu  rekonstrukce a obnova kulturních památek  Priorita 3 – Udržitelný rozvoj měst a venkovských sídel  regenerace městských historických center  modernizace infrastruktury pro kulturu  modernizace a využití venkovských zařízení kultury a osvěty, nové druhy aktivit

ROP Jihozápad = Plzeňský a Jihočeský kraj  Priorita 2 – Stabilizace a rozvoj měst a obcí  2.1 Revitalizace částí měst a obcí  2.2 Rozvoj infrastruktury a programů základního, středního a vyššího odborného školství  2.3 Rozvoj infrastruktury a programů pro sociální integraci  Priorita 3 – Rozvoj cestovního ruchu  3.1 Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu  3.2 Revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu  3.3 Rozvoj služeb cestovního ruchu, marketingu a produkt cestovního ruchu

OP Přeshraniční spolupráce Pět bilaterálních operačních programů Přeshraniční spolupráce:  česko–saský  česko–bavorský  česko–rakouský  česko–slovenský  a česko–polský program Navazují na iniciativy Interreg III.

Společná zemědělská politika a rozvoj venkova  Osa III – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova  III.1.3 – Podpora cestovního ruchu  III.2.1 – Základní služby pro hospodářství a obyvatelstvo venkova  III.2.2. – Ochrana a rozvoj dědictví venkova  Osa IV – Leader  zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického potenciálu a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví venkova

SF: Možnosti podpory kulturních programů  2 typy projektů: 1.investiční (tvrdé)  Rekonstrukce historických budov, památkových objektů a regenerace historických městských center  Budování informačních, multifunkčních, vzdělávacích a kulturních center 2.neinvestiční (měkké)  Festivaly, přehlídky, výstavy, umělecké akce (?)  Aktivity všeobecného i kulturně a umělecky zaměřeného vzdělávání  Aktivity spojené s tradičními řemesly  Aktivity komunitního charakteru, socio–kulturní aktivity  Aktivity kulturní turistiky

Společný regionální op. program (SROP)  Zastupuje témata všech ostatních (národních) OP na regionální úrovni, období: 2004–2006  Příjemci dotací: kraje, obce, příspěvkové organizace, podnikatelé, neziskovky, popř. fyzické osoby  Výše podpory ze strany EU byla v zásadě 75 % (od 35 % do 80 %) rozpočtu projektu, u dotací podnikatelským subjektům nesmí celková dotace překročit 50 % uznatelných nákladů

SROP – Priority a opatření SROP – Priority a opatření (1/3) Priorita 1 Regionální podpora podnikání  Opatření 1.1. Podpora podnikání ve vybraných regionech  Studio porcelánu Priorita 2 Regionální rozvoj infrastruktury  Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech  Internetizace knihoven Olomouckého kraje  Opatření 2.3. Regenerace vybraných měst  Regenerace měst: Ostrov, Šternberk, Jablonec nad Nisou, Písek, Svitavy

SROP – Priority a opatření SROP – Priority a opatření (2/3) Priorita 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech  Opatření Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v regionech  Středisko školy lidové tvořivosti a řemesel  Vybudování prostoru pro Masarykovu veřejnou knihovnu...  Opatření Podpora sociální integrace v regionech  Masarykova veřejná knihovna jako instituce komunitních aktivit a celoživotního vzdělávání ve Vsetíně

SROP – Priority a opatření SROP – Priority a opatření (3/3) Priorita 4 Rozvoj cestovního ruchu  Opatření Rozvoj služeb cestovního ruchu  Nadregionální: „Vítejte v ČR – zemi památek UNESCO, rozvoj marketingu ČDU“  Regionální: Historické víkendy v Prášilech, Divadlo Open Air  Opatření Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu  Nadregionální: Aktivní turistika na Orlicko–Třebovsku, Rekonstrukce muzea Ústí n. L. s cílem zřízení centra českoněmeckých studií Collegium Bohemicum  Regionální: rekonstrukce kostelů a místních památek... Obnova vlašimského zámeckého parku, Obec Náměšť na Hané – Obnova areálů zámku a hradu

OP Rozvoj lidských zdrojů  Příkladové projekty: JAMU  Další vzdělávání v oblasti dramatického a hudebního vzdělávání  Kvalitativní rozvoj studijního programu cestou spolupráce s profesionálními uměleckými tělesy

Více informací na...  – využití prostředků EU pro kulturní účely včetně všech kontaktů na instituce  – oficiální stránky spravované MMR  – průvodce finančními podporami SF a Finančních mechanismů EHP a Norska  – interaktivní vyhledávač programů EU podle různých kritérií  – portál EU

Děkujeme za pozornost. Děkujeme za pozornost. (možnost zaregistrovat se k získávání e-aktualit) Divadelní ústav – Institut umění Celetná Praha 1 T E