BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Biologicky rozložitelné odpady, jejich zpracování a využití
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Elektronizace současné podoby ELPNO s využitím QR kódů
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
ohlašování odpadů v roce 2014,
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Účetní reforma v druhém roce
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
Hodnocení plnění POH LK
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Transkript prezentace:

BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Obsah prezentace Novela zákona o odpadech z pohledu nakládání s BRO Cíle novely zákona o odpadech Databáze kompostáren za rok 2013 Vyhodnocení Zjištění

Novela zákona z pohledu nakládání s BRO 23.9. 2014 – PS odhlasovala novelu zákona o odpadech Ustanovení § 17 zákona o odpadech zavádí povinnost pro obce zajistit místa pro oddělené soustřeďování BRO a dalších složek KO Účinnost novely 1.1.2015 MŽP připravuje znění vyhlášky, která stanoví podrobnosti rozsahu a způsobu zajištění sběru BRO a ostatních složek KO Prováděcí vyhláška k zákonu bude diskutována se SMS, SMOČR, Radou pro odpadové hospodářství, pracovní skupinou k zákonu o odpadech, členy senátního výboru pro ŽP MŽP připravuje dále vzorovou vyhlášku pro obce

Cíle novely zákona o odpadech Snížit skládkování BRKO Splnit cíle směrnice 1999/31 ES o skládkách odpadů Vzhledem k plánovaným změnám směrnice 2008/98/ES o odpadech se předpokládá zavést oddělený sběr BRO do roku 2025 Nutnost zaměřit se na možnosti využití vytříděných BRKO a naplnit stávající zpracovatelské kapacity Zároveň je zapotřebí je nutné zamyslet se nad otázkou odbytu vyrobených produktů Navracet organickou hmotu zpět do půdy Nutné tedy podpořit odbyt kompostů (spolupráce s Mze), a to zejména v erozně ohrožených oblastech

Databáze kompostáren Spolupráce s KÚ při zpracování přehledu všech zařízení kompostáren provozovaných ke dni 31. 12. 2013 Nebyl znám skutečný stav zařízení kompostáren s relevantními údaji - počet zařízení v rámci ČR - projektovaná kapacita zařízení t/rok - využitá kapacita zařízení t/rok MŽP disponovalo údaji z hlášení KÚ (př. č. 25 vyhlášky č. 383/2001 Sb.), websouhlasy, informační systém integrované prevence aj.

Databáze kompostáren Duben/květen KÚ zaslána datová sada kompostáren, kterými MŽP disponovalo Žádost o doplnění chybějících zařízení a revizi uvedených zařízení a příslušných údajů Červen, červenec/srpen odpověď ze strany KÚ Září vyhodnocování poskytnutých údajů ze strany KÚ Ve značné míře nebyly poskytnuty údaje o využité kapacitě Nutnost dalšího zjištění údajů o využité kapacitě z ročního hlášení u cca 250 zařízení  

Vyhodnocení 2013 - IPPC, § 14 - Počet zařízení kompostáren : 252 Projektovaná kapacita kompostáren: 2 318 690 t/rok Využitá kapacita kompostáren: 832 587 t/rok (36 %) dle trendu využití v ČR 832 587 t/rok – 1 272 535 t/rok t/rok (55 %) Volná kapacita zařízení kompostáren: 1 486 103 (64%) dle trendu využití v ČR 1 486 103 t/rok – 1 046 155 t/rok (45%)

Projektovaná kapacita zařízení za rok 2013 t/rok - IPPC, § 14 -

Využitá kapacita zařízení za rok 2013 % - IPPC, § 14 -

Vyhodnocení 2013 - malá, komunitní - Počet malých zařízení: 36 Projektovaná kapacita: 4859 t/rok dle trendu projektované kapacity v ČR: 4859 t/rok - 5370 t/rok (10,5 %) dle možností legislativy: 4859 t/rok - 5400 t/rok (11 %) Počet komunitních kompostáren: 109 Projektovaná kapacita:  48 153 t/rok 48 153 t/rok – 51 893 t/rok (8 %)

Projektovaná kapacita zařízení za rok 2013 t/rok - komunitní zařízení -

Projektovaná kapacita zařízení za rok 2013 t/rok - malá zařízení -

Zjištění Řada kompostáren nekompostuje i několik let po sobě (opětovné skladování BRO či předání jiné oprávněné osobě) Vykazování nesprávných kódů nakládání (v rámci jednoho zařízení dochází ke změně vykazování v průběhu let) Přijímání odpadů do zařízení, které není povoleno kompostovat Naddimenzované kapacity zařízení (10 KÚ) Údaje o projektované kapacitě v chybných jednotkách - m3

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Kristýna Husáková Kristyna.Husakova@mzp.cz