Domácí úkol…. Obrazy a příměry použité o Božím slovu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domácí úkol (Laodikea – studený a horký pramen): řešení je na konci prezentace, v nahrávce od 01:04:35.
Advertisements

1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Poslechneme píseň: Díky. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Blaze muži, který se neřídí radami svévolníků, který nestojí na cestě hříšných, který nesedává s posměvači, nýbrž si oblíbil Hospodinův zákon, nad.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Domácí úkol (Sever): řešení je na konci prezentace, v nahrávce od 00:59:35.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Proč je důležité studovat Principy
Jak úžasná 1. Jak úžasná musí ta láska být,
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování, abyste byli bezúhonní a ryzí, Boží děti uprostřed pokolení pokřiveného a zvráceného. V něm sviťte jako hvězdy,
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ PRO SDÍLENÍ EVANGELIA Jak upéct EXIT Klub?
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
 Touha a nejvyšší hodnota Čechů – funkční rodina a děti  Realita – život vedoucí spíše k destrukci rodin  Rodina je nenahraditelná – má smysl bojovat.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Geniální stavitel / stvořitel. Stavební kameny lidské buňky  Pravděpodobnost vzniku molekuly proteinu tvořené 288 aminokyselinami 1 ku = 1x 10.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
ŠEPTANDA, ANEB MOC POMLUVY VIKTOR BALÁŽ, VYŠKOV, Věz, že v posledních dnech nastanou zlé časy. Lidé budou... pomlouvační… 2 Timoteovi 3:1.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
1. Zavítej k nám, Duchu svatý | s Otcem synem též podstaty | a rozlej se v srdcích našich | v darech spasení nejdražších.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Budiž chválen Ježíš Král
Syropalestina.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
AC Ivanovice n.H Verše pro rok 2015 Žalmy 46:9 Pojďte se podívat, co Hospodin umí, jak hrozné divy činí na zemi!9 Žalm 18:32 Vždyť kdo je.
1. Slyš, jaká překrásná píseň | rozléhá se po nebi! | Andělů to svaté sbory | Pána Boha velebí. | Je to píseň o radosti | dané všemu stvoření: | Sláva.
EBED, Jirka Pospíšil, ) Proč exegeze?...každý čtenář Bible je současně i vykladač 2) Má zkušenost Lukáš 16:8-9 A jeho pán ocenil, že si ten.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
1. Kampak to spěcháte, pastýřové. Co je to za hvězdu v noci tmavé
1. Spasiteli vyvýšený, | pane přesvatý, | v roucho slávy přioděný, | světlem objatý! | Za tebou jen kráčet smíme, | však již zde ti náležíme, | v životě.
Jonáš Biblické postavy. TVRDÁ HLAVA Jonáš, syn Amitajův, dostal slovo od Hospodina: "Vstaň a jdi do Ninive, toho velikého města, a kaž mu, neboť jejich.
1.Paralipomenon.
Hosana, hosana 1. /: Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi. :/
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Vlastenectví a národní tradice.
ZÁKLADNÍ KAMENY DUCHOVNÍHO ŽIVOTA II. CHVÁLA A UCTÍVÁNÍ.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Komorní Lhotka 430 km Vyšné Nemecké 100 km Iršava.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
BIBLE Starý zákon.
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Domácí úkol…. Obrazy a příměry použité o Božím slovu

čtení celé epištoly nebo větších celků čtení celé epištoly nebo větších celků čtení v různých překladech čtení v různých překladech (jiný úhel pohledu) (jiný úhel pohledu) čtení informativní a formativní čtení informativní a formativní jak si udržet Boží slovo jak si udržet Boží slovo (čtení, učení se zpaměti, rozvažování (čtení, učení se zpaměti, rozvažování nad slovem s modlitbou, studium a nad slovem s modlitbou, studium a aplikace) aplikace)

Nehemjáš 8:12 Nehemjáš 8:12 Všechen lid šel, aby jedli, pili, posílali podíly a slavili velký svátek, protože porozuměli slovům, která jim oznámili. posílali podíly a slavili velký svátek, protože porozuměli slovům, která jim oznámili.

KOHOUT

Literární kontext

Žalm 53:2 Blázen si v srdci říká: Bůh není. 3 Lidé jednají zvráceně, páchají špatnosti. Není, kdo by činil dobro. Bůh shlíží z nebes na lidské syny, aby viděl, zda je někdo rozumný, zda někdo hledá Boha.

Cross reference neboli křížové odkazy

Konkordance

Podstata (přirozenost) Bible

Literární forma

Jazykový rozdíl

Naše vlastní předporozumnění významu slov

Geografický rozdíl

Historický kontext

Nelup nuzného, proto že nuzný jest, aniž potírej chudého v bráně.(Kral.) Neokrádej chudého, protože je chudý, nesrážej nuzného v bráně.(ČSP) Neodírej chudáka - je přece chudák; u soudu neutlačuj ubohé. (21) Přísloví 22:22

Kulturní rozdíl

Filosofický rozdíl (způsob myšlení)

Dr. James Strong 1822 – 1894

Domácí úkol…. Laodikea: vše, co můžeme kolem zjistit

Co bude příště? otázky překladu otázky překladu tematické studie tematické studie kladení otázek kladení otázek