Návrhy řešení méně obvyklých a hraničních situací přípravy na akreditaci a při validaci/verifikaci Antonín Jabor Katedra klinické biochemie IPVZ, LF2 UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Registrace mikrobiologických laboratoří
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Nabídka personálních služeb
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Verifikace a ISO ISO kapitola Plná verifikace pro in house(„místní“) postupy Redukovaná verifikace pro standardizované a evaluované.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Virusneutralizace v diagnostice chřipkové infekce Martina Havlíčková.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
ETALONY P4a.
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Vzácné analýzy L. Šprongl OKB FN Motol.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Alokační efektivita klíčových hráčů ve zdravotnictví Užitek pacienta Zdraví, uzdravení vnímané subjektivně Fyzická, psychická a sociální pohoda Zdraví,
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Kalibrace analytických metod
Pedagogická diagnostika
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
6. Koncepce řízení projektů
Případová studie Seminář 2014.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Struktura bakalářské práce
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Analytické vlastnosti metod Václav Senft. Každé měření je spojeno s přesností, pravdivostí,… Měření rychlosti aut Měření hmotnosti Měření objemu.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Hodnocení diagnostických testů
Standardizace odborné zdravotní péče
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Školení kódování podle MKN-10
Standardy pro základní vzdělávání
Ukazatele kvality Program školení.
Edukační standardy Beharková Natália.
Laboratorní diagnostika
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Význam mezinárodních srovnávacích zkoušek pro hodnocení naměřených dat, ukládaných do ISKO Zdena Bartáčková.
Statistika a výpočetní technika
Transkript prezentace:

Návrhy řešení méně obvyklých a hraničních situací přípravy na akreditaci a při validaci/verifikaci Antonín Jabor Katedra klinické biochemie IPVZ, LF2 UK Praha Úsek laboratorních metod, IKEM, Praha

Osnova Některé zobecňující dodatky k výkladům Národních standardů Poznámky k pojmu „návaznost“ u kvalitativních vyšetření a pozorování Příklady verifikace metod v hraničních situacích u metod s absentující nebo nižší úrovní návaznosti

Některé zobecňující dodatky Zdroj: požadavek mikrobiologických společností na doplnění výkladů ke standardům Předkládá se Radě pro akreditaci Požadavky zahrnující konzultace před vyšetřením spolupráce mezi laboratořemi, role konzultantů navazující vyšetření kritické hodnoty interpretace

Některé zobecňující dodatky Spolupráce mezi laboratořemi Pokud laboratoř odesílá vzorky k vyšetření do jiné laboratoře v rámci pravidelné činnosti (obvykle se jedná o vyšetření, která odesílající laboratoř neprovádí), je tento způsob spolupráce zajištěn smluvním vztahem. Smlouva zahrnuje nejméně důvody pro výběr spolupracující laboratoře, způsob monitorování její kvality, způsob vlastní spolupráce ve všech fázích procesu a další ustanovení. Spolupráce je popsána v Laboratorní příručce.

Některé zobecňující dodatky Spolupráce mezi laboratořemi Konzultant musí mít smlouvu, pokud poskytuje konzultace opakovaně a dlouhodobě klientům laboratoře. Předávání vzorků referenčním laboratořím je dáno jejich statutem a nemusí se v současné době smluvně ošetřovat. Smlouva s externím konzultantem nenahrazuje požadavky na personální obsazení.

Některé zobecňující dodatky Navazující vyšetření V situacích, že laboratoř při vyšetřovacích postupech využívá na sebe navazující vyšetření, má laboratoř vypracované algoritmy těchto postupů. Algoritmy jsou popsány v Laboratorní příručce. Algoritmus a způsob ordinování příslušných vyšetření je nutné předjednat se spolupracujícími lékaři a plátci.

Některé zobecňující dodatky Navazující vyšetření v nejjednodušší variantě se jedná o tzv. reflexní testování na základě výsledku jednoho stanovení se doplňuje vyšetření další například u stanovení celkové koncentrace PSA a volné frakce složitější algoritmizace se týká například kultivačních vyšetření, identifikačních (případně i typizačních) postupů a vyšetření citlivostí.

Některé zobecňující dodatky Kritické hodnoty Kritickou hodnotou se obecně rozumí informace, která musí být předána ošetřujícímu lékaři v situacích, které mohou ohrozit zdravotní stav nebo život pacienta a vyžadují obvykle urgentní lékařský zásah. u kvantitativních metod se jedná zejména o překročení laboratoří definované hranice, u kvalitativních metod a pozorování se jedná o zjištění přítomnosti závažného kvalitativního výsledku, kultivačního nebo cytologického nálezu a podobně. Kritické hodnoty jsou součástí Laboratorní příručky.

Poznámky k pojmu „návaznost“ Návaznost (Traceability) je vlastnost výsledku měření nebo hodnoty standardu, kterou může být určen vztah k uvedeným referencím, zpravidla národním nebo mezinárodním standardům, přes nepřerušený a dokumentovaný řetězec porovnávání, jejichž nejistoty jsou uvedeny.

Poznámky k pojmu „návaznost“ Metrologická reference může být stanovena vůči: jednotce měření referenčnímu měřicímu postupu certifikovanému referenčnímu materiálu (standardu) jinak, ale vždy v souladu s normou ISO (2003). Návaznost (metrologická) výsledků měření je tedy u kvantitativních vyšetření realizována nepřerušovaným metrologickým řetězcem směřujícím na vrcholu - k SI jednotce měření. U některých kvantitativních vyšetření však tento řetězec končí z objektivních důvodů na nižší úrovni (neexistuje odvoditelnost výsledků měření od reference), ale i zde musí být vždy objektivně doložen a popsán ve standardním operačním postupu (SOP). Jedná se o popis návaznosti k referenčnímu postupu měření, referenčnímu materiálu, konsenzu panelu expertů a pod.

Poznámky k pojmu „návaznost“ U kvalitativních vyšetření a pozorování existuje povinnost zajistit návaznost k obecně uznávaným etalonům nebo standardům, kterými může být standardní obrazová dokumentace (experty vydaný atlas), názor panelu expertů, vlastnosti sbírkového kmene mikrobů, podobné principy. Způsob určení návaznosti kvalitativních vyšetření a pozorování musí být podrobně popsány v příslušném SOP.

Poznámky k pojmu „návaznost“ Významnou roli v zajištění (metrologické) návaznosti sehrávají systémy externího hodnocení kvality, u málo frekventovaných analýz pak koordinovaná spolupráce provádějících laboratoří.

Verifikace a klinická efektivita plně validovaná/verifikovaná metoda s návazností a nejistotou se standardními nástroji sledování kvality sledování diagnostické efektivity v různých klinických stavech v rámci medicínského hodnocení vs. metoda s validačními/verifikačními problémy hodnocení diagnostické efektivity jako součást sledování kvality testu

Verifikace a klinická efektivita známá struktura analytu jednoznačná kalibrace vs. proměnlivá nebo neznámá struktura analytu nebo směs analytů nejednoznačná kalibrace nebo kalibrátor jako jeden ze směsi analytů

Verifikace a klinická efektivita sledování stavu pacienta se může stát součástí validace/verifikace metody součástí kontroly kvality hodnocení testu nesmí být odtrženo od klinického použití

Verifikace metody s návazností Příklad 1 – běžná verifikace

Pro metody s nižší úrovní návaznosti – příklad následuje

Verifikace metody s omezenou návazností Příklad 2 – porovnání metody s etablovanými specifickými metodami

Imunofluorescenční stanovení celkových protilátek proti Toxoplasma gondii Srovnávaná metoda: Immuofluor Toxoplasmosis, Biocientífica S.A. Srovnávací metoda: 2 dílčí metody EIA, ETI-TOXOK-M reverse Plus, ETI-TOXOK-G reverse Plus, Diasorin Verifikace metody s omezenou návazností

volba použitého materiálu lidské sérum volba cut-off dílčích metod IgM: 1,0 IP (indexu pozitivity) IgG: 15 kIU/l definice pozitivity srovnávací metody alespoň jeden analyt (IgM nebo IgG) nad cut-off definice pozitivity srovnávané metody titr 32 a vyšší vyhodnocení – protokol o verifikaci Verifikace metody s omezenou návazností

Četnost výskytuSrovnávací metoda pozitivní Srovnávací metoda negativní Srovnávaná metoda pozitivní 589 Srovnávaná metoda negativní 334 Verifikace metody s omezenou návazností

senzitivita srovnávané metody 95 % specifičnost 79 % falešná pozitivita nemá zásadní klinický význam a může být projevem přítomnosti IgA nebo IgE protilátek falešná negativita je u vzorků s hraniční pozitivitou IgG metodu lze prohlásit za verifikovanou a vhodnou k použití Četnost výskytu Srovnávací metoda pozitivní Srovnávací metoda negativní Srovnávaná metoda pozitivní 589 Srovnávaná metoda negativní 334 Verifikace metody s omezenou návazností

Příklad 3 – porovnání metody se sérií postupů Verifikace metody s omezenou návazností

celková bílkovina v moči kalibrátor – podle zvoleného modelu! albumin (například) metodická neporovnatelnost heterogenita v EHK konfrontace diagnostické efektivity s klinickou diagnózou jiným uznávaným postupem stanovení celkové bílkoviny elektroforézou proteinů v moči v gradientovém gelu specifickým určením klíčových molekul (albumin, IgG, alfa-1-mikroglobulin, beta-2-mikroglobulin, atd.) jiné postupy Verifikace metody s omezenou návazností

Toleranční limit: 24 % (A), resp. 32 % (B)

Metody

Metody a kalibrátory

Příklad 4 – porovnání metody s klinickým stavem pacienta Verifikace metody s omezenou návazností

protilátky proti imunosupresivům in-house metoda bez návaznosti Verifikace metody s omezenou návazností

primární nastavení cut-off hodnoty z negativních kontrol (průměr + 3 SD) – podíl empirického přístupu sledování výsledků a porovnávání s klinickým stavem kontrola metody z hlediska falešné negativity při klinickém podezření na přítomnost protilátek kontrola metody z hlediska falešné pozitivity při klinicky nepravděpodobné přítomnosti protilátek použití pozitivního séra pacienta pro kontrolu spolehlivosti metody (pozitivita je velmi vzácná) trvalé „klinické“ hodnocení metody Verifikace metody s omezenou návazností

Závěry

ISO 15189: 5.5 D-07, prvky 3, 4 Laboratoř vyhodnocuje metody a postupy zvolené pro používání a prokazuje, že poskytují uspokojivé výsledky, a to ještě před použitím pro vyšetřování pacientů. Laboratoř má k dispozici po zahájení používání pro vyšetřování pacientů údaje pro vyhodnocení nově zaváděných a používaných vyšetřovacích postupů.

ISO 15189: 5.7 D-09, prvek 1 Oprávněná osoba systematicky přezkoumává výsledky vyšetření, hodnotí je v souladu s dostupnými klinickými informacemi o pacientovi a autorizuje uvolňování výsledků vyšetření.

Závěry Nelze oddělit péči o „metodu“ od péče o „pacienta“ Pojmy primárně používané u kvantitativních metod je možné aplikovat na kvalitativní vyšetření a pozorování Verifikace nesmí být rigidní proces Verifikace vyžaduje analytickou zkušenost, invenci a zejména neústupnost, je-li logicky potřebná benevolenci, je-li přirozeně nezbytná U posuzovatele se předpokládá obdobný přístup