Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference 29. 11. 2011 Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Autoevaluace školy z pohledu poradce
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Sylabus pro prezentační dovednosti III.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Cesta ke kvalitě v praxi
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Vlastní hodnocení školy
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Management a rozvoj obcí
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzájemné učení PEER REVIEW Proč právě „PEER REVIEW“  Hledání (se)  Nabídka NÚOV  Úvodní setkání  Volba školy.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Sociální práce s rodinou 3
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
11. setkání metodiků škol okresu Vsetín Základní a střední školy
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Autoevaluace dnes a zítra Procházková Lucie Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Aktuální informace o stavu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Komplexní systém hodnocení
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Presentation Title 1st September 2002
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Centrum kolegiální podpory CKP
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vzorový projekt pro gymnázia
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana Kargerová – vzájemné návštěvy škol Jana Kazíková – Peer Review

Ilustrační foto ze vzájemné návštěvy škol

Jak školy vnímaly aktivity vzájemného učení

Struktura aktivity Vzájemné učení škol v projektu probíhalo prostřednictvím:  Workshopů  Peer Review  Vzájemných návštěv škol Na aktivitách docházelo k:  sdílení zkušeností s procesy autoevaluace,  nezraňující popisné zpětné vazbě ze strany kritických přátel (v aktivitě Peer Review),  vzájemnému učení škol v tzv. zóně nejbližšího vývoje.

Charakteristiky kolegiálního učení a sdílení zkušeností mezi kolegy Kdo poskytoval zpětnou vazbu? Školy sdílely zkušenosti, vzájemně si poskytovaly zpětnou vazbu a učily se. Kolegové ze škol byli:  ve stejném postavení, nepřekonávali bariéru nerovnosti,  mluvili stejnou řečí,  měli podobné zkušenosti,  řešili podobné problémy,  důvěřovali si,  učili se od sebe v tzv. zóně nejbližšího vývoje (pomůže jim kolega, který je jen o krůček dál nebo má jiný pohled na věc) efektivita kolegiálního učení

Principy práce Při jednotlivých aktivitách jsme uplatňovali tyto principy: Princip dobrovolnosti  Školy vstupovaly do jednotlivých akcí dobrovolně a mohly si samy vybrat partnerskou školu. Princip individuálního přístupu  Školy ve spolupráci volily podoblasti vlastního hodnocení školy, které byly předmětem řešení. Výběr reagoval na aktuální potřeby partnerských škol. Princip odbornosti  Akcím byl přítomen odborník, který facilitoval jednotlivé akce.

Principy práce Při jednotlivých aktivitách jsme uplatňovali tyto principy: Princip aktivního přístupu  Odborník nevystupoval v roli lektora, používal konzultačních metod a technik k rozvoji potenciálu školy. Princip etiky a bezpečnosti  Byla dodržena podmínka nekonkurenčnost mezi školami.  Byla dodržena podmínka neposkytování informací či dokumentů třetím stranám.  Všichni aktéři k sobě byli navzájem empatiční a citlivě přistupovali k řešení problémů.  Školy si navzájem neposkytovaly nevyžádané rady.  Školy dále promýšlely sdělení zpětné vazby a pracovaly s ním ve smyslu nápravných opatření.  Projekt garantoval všem školám anonymitu.

Workshopy Typy workshopů:  workshop zaměřený na autoevaluaci školy  workshop zaměřený na práci s evaluačními nástroji  Rámec pro vlastní hodnocení školy (metod. průvodce)  360 o zpětná vazba pro střední úroveň řízení (soubor dotazníků a metod. doporučení)  workshop zaměřený na popisnou zpětnou vazbu (pro peers) Celkem bylo uskutečněno 60 workshopů (včetně 2 pilotáží). Délka workshopů: jednodenní Jedné akce účastnilo: 1 – 3 osob z každé zúčastněné školy Maximální počet osob na workshopu: 21 osob

Workshop zaměřený na autoevaluaci školy Cílem workshopu bylo seznámit školy s:  základními teoretickými východisky autoevaluace  praktickými zkušenostmi kolegů, které by mohli sloužit jako inspirace a příklady dobré praxe škol. Způsob práce:  Prezentace provádění vlastního hodnocení školy.  Tvořivé aktivity týkající se autoevaluačních procesů.

Workshop zaměřený na práci s autoevaluačními nástroji Cílem workshopu bylo:  rozšířit povědomí o nabídce projektu,  dosáhnout vyšší úrovně v užívání nabízených evaluačních nástrojů na portálu projektu. Způsob práce:  Individuální práce dle instrukcí s konkrétním nástrojem nejčastěji u PC.  Prezentace provádění vlastního hodnocení školy.

Workshop zaměřený na popisnou zpětnou vazbu (pro peers) Cílem workshopu bylo:  zlepšit dovednosti peers v podávání zpětné vazby popisným způsobem. Způsob práce:  Tvořivé aktivity týkající se nácviku popisné zpětné vazby.

Foto z workshopu

Peer Review Domácí (hodnocená) škola zvolila 2 oblasti vlastního hodnocení školy, které byly předmětem hodnocení peers (kritických přátel z partnerské školy), která zároveň vyslovovala návrhy a opatření vedoucí ke zlepšení ze svého pohledu. Způsob práce:  analýza dokumentů hodnocené školy k vybraným oblastem  analýza situace na místě hodnocené školy (např. komunikace se zainteresovanými osobami v souvislosti s vybranými oblastmi)  zpětná vazba od peers (kritických přátel) Celkem bylo uskutečněno 30 Peer Review (včetně 2 pilotáží) Délka Peer Review: dvoudenní Jednoho Peer Review se účastnily: 2 školy (hodnocená škola a peers) Jedné akce se účastnilo: 2 autoevaluační týmy z každé školy po 4 osobách, tj. 8 osob

Většina škol chce pokračovat v partnerské spolupráci – Peer Review

Foto z úvodního setkání Peer Review

Foto z Peer Review  Dát nějaké foto z peer review

vlastní nástroje peers pro zjišťování kvality v daných oblastech

Vzájemné návštěvy škol Domácí škola zvolila 2-4 oblasti vlastního hodnocení školy, které byly předmětem sdílení. Způsob práce:  analýza dokumentů k vybraným oblastem  ukázky práce ve vybraných oblastech/podoblastech  diskuse ke způsobu a organizaci práce ve vybraných oblastech  ukázky používaných nástrojů a metod, případně hospitace v hodinách k danému tématu Celkem bylo uskutečněno 40 návštěv škol (včetně 2 pilotáží) Délka vzájemné návštěvy: dvě dvoudenní akce (reciprocita) Jedné návštěvy se účastnily: 2 školy (domácí škola a škola přijíždějící na návštěvu) Jedné akce se účastnilo: 2 autoevaluační týmy z každé školy po 4 osobách, tj. 8 osob

Většina škol chce pokračovat v partnerské spolupráci - návštěvy

Foto z úvodního setkání Vzájemných návštěv škol

Foto ze vzájemné návštěvy