Jaké máme možnosti úspor energií?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Energetický audit, PENB
Pasivní dům Marek Švestka.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Jaké máme možnosti úspor energií? Na straně spotřeby – efektivní využití energií Například: úspora energií v novostavbách a stávajících objektech Stávající objekty mohou dosahovat při provedení tepelné izolace objektu a dalších souvisejících opatření na TZB 40 % až 60 % úspor energií. (tepelně-technické parametry stavebních konstrukcí řeší například ČSN 73 0540-2 a další související závazné normy) Úsporné elektrospotřebiče (Vyhl. 215/2001 Sb.- energetické štítky) Nové technologie (kondenzační kotle, mikrokogenerace a pod.) Uvědomělé chování uživatelů energií (sledování spotřeb energií, nepřetápět, správně větrat, neplýtvat s vodou a pod.) Využívání OZE (možnost dotace od SFŽP ČR, ČEA) Zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Jaké máme možnosti úspor energií? 2. Na straně výroby paliv a energií a jejich distribuce Například: moderní technologická zařízení, využití OZE Úsporám energií napomáhají přijatá legislativní opatření, zejména: Zákon 406/2000 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky, (o hospodaření energií) Zákon 458/2000 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky, (O podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)) Proti úsporám energií stojí energetické společnosti, které chtějí mít co největší zisk!!! V současné době, jak dochází k úsporám a šetření energiemi je patrná snaha energetických distribučních společností zvyšovat stálé měsíční platby a tak mít své jisté i když odběratel šetří! (Například zvýšení paušálů u ZP pro vytápění domácnosti ze 160 Kč na 239 Kč =12 x 79 = 948,-Kč). Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Jaké máme možnosti úspor energií? Provozovatelé regionálních distribučních soustav a provozovatel přenosové soustavy jsou povinni vykupovat veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů, na kterou se vztahuje podpora, a uzavřít smlouvu o dodávce. Výše cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů a zelených bonusů ERÚ stanoví vždy na kalendářní rok dopředu výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů a zelené bonusy (tak, aby byly vytvořeny podmínky pro naplnění indikativního cíle podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny ve výši 8 % v roce 2010 a po dobu 15 let zachována minimální výše výkupních cen stanovených pro rok 2005. Zelený bonus finanční částka navyšující tržní cenu elektřiny a hrazená provozovatelem regionální distribuční soustavy nebo přenosové soustavy výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů (zohledňuje snížené poškozování životního prostředí využitím obnovitelného zdroje oproti spalování fosilních paliv, druh a velikost výrobního zařízení, kvalitu dodávané elektřiny (v Kč/MWh).      Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Energetická náročnost rodinných domů Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Vývoj normových požadavků dle ČSN 73 0540 z hlediska požadovaného tepelného odporu: Norma Obvodová stěna R (m2.K/W) Střecha plochá ČSN 73 0540 z roku 1964 0,5 - ČSN 73 0540 z roku 1977 (účinnost od 1979) 0,95 – 1,0 - 1,1 1,8 – 1,95 - 2,15 * ČSN 73 0540 – 2 z roku 1994 Požadovaná - 2,0 Doporučená – 2,9 Přípustná – 1,25 Požadovaná - 3,0 Doporučená – 4,35 Přípustná – 1,9 ** ČSN 73 0540 -2 z roku 2002 (přepočteno z U na R) Požadovaná - 2,63 Doporučená – 4,0 Požadovaná - 3,33 Doporučená – 5,0 Vnější stěna těžká U (W/m2.K) U (W/m2.K) *** Požadovaná – 0,38 Doporučená – 0,25 Požadovaná – 0,30 Doporučená – 0,20 Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Úspory paliv a energií v budovách- Legislativní rámec: Současná energetická legislativa týkající se problematiky budov je postavena na několika základních právních předpisech a normách. ČSN 73 0540 – 2 Tepelně technické vlastnosti budov – požadavky (novela platná od roku 2002) Vyhláška č. 291 / 2001 Sb. (měrná potřeba tepla) Vyhláška č. 213 / 2001 Sb. (energetické audity) a 452 / 2004 Sb. Zákon o hospodaření s energiemi 406 / 2000 Sb. Vyhláška č. 291 / 2001 Sb., která stanovuje poměrně přísná kritéria pro posuzování staveb obecně a tedy i pro rodinné domy – není pro ně však závazná. Hodnotícím kritériem je zde roční měrná potřeba tepla v kWh/m2 za rok, vztažená na jednotku vytápěné plochy nebo objemu vytápěných místností. Vyhláška stanovuje přesnou metodiku výpočtu, definuje stavby, pro které jsou kritéria závazná a stanovuje obsah tzv. „Energetického průkazu budovy“. Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

POROVNÁNÍ TEPELNÝCH ZTRÁT ENERGETICKÝ UKAZATEL OBJEKTU - 50,83 kWh/m2 vytápěné plochy objektu za rok TEPELNÉ ZTRÁTY 6,58 kW ENERGETICKÝ UKAZATEL OBJEKTU – 159,3 kWh/m2 vytápěné plochy objektu za rok TEPELNÉ ZTRÁTY 18,0 kW Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Jaké máme možnosti úspor energií? Starší domy, rekonstrukce a zlepšování jejich tepelně izolačních vlastností Nová výstavba Nízkoenergetické (NED) a pasivní domy Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Rekonstrukce nebo nová výstavba? Hlediska ovlivňující rozhodování :   Hlediska ovlivňující rozhodování : stávající technický stav cenová dostupnost možnost stavět svépomocí rychlost výstavby tradiční přístup životnost energetická náročnost architektura Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

NÍZKOENERGETICKÝ DŮM Jak se liší nízkoenergetický dům od běžně prováděné výstavby? Nízkoenergetický dům – velmi nízká spotřeba energie na vytápění, ohřev užitkové vody a provoz domácích spotřebičů. Měrná spotřeba energie NED na vytápění, ohřev užitkové vody a provoz domácích spotřebičů je menší než 80 kWh/m² za rok, spotřeba energie pouze na vytápění je menší než 50 kWh/m² za rok. Běžná měrná spotřeba energie na vytápění rodinného domu byla v lepším případě cca 130 kWh/m² za rok. Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

PASIVNÍ DŮM Vývoj energeticky úsporných objektů dospěl až k pasivním domům (tzv. nulové domy), jejichž měrná spotřeba tepla na vytápění je menší než 15 kWh/m2 za rok. Vytápění pasivního domu je zpravidla zajištěno pouze přihříváním čerstvého vzduchu, který do domu dodává mechanický větrací systém, vzduchem znečištěným, jenž odvádíme ven. Další část potřebného tepla na vytápění získáváme slunečním zářením, které přichází ve dne okny s vysokou propustností a dále z provozu elektrospotřebičů, od osob nebo zvířat, které v domě pobývají. Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

NÍZKOENERGETICKÉ (NED) A PASIVNÍ DOMY Tepelně technické parametry nízkoenergetického domu Obvodové zdivo U = 0,2 W/m2.K Střecha U = 0,2 W/m2.K Podlaha U = 0,4 W/m2.K Okna U = 1,1 W/m2.K Tepelně technické parametry pasivního domu Obvodové zdivo U = 0,15 W/m2.K Střecha U = 0,15 W/m2.K Podlaha U = 0,15 W/m2.K Okna U = 0,80 W/m2.K (skla 0,8 a speciální rámy taky 0,8 W/m2.K) Budova musí být vzduchotěsná (při rozdílu tlaku mezi vnitřkem a vnějškem 50 Pa) nesmí být větší intenzita výměny vzduchu než 0,6 Pa/hod. Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Jak můžeme úspořit paliva a energie? Pokud chcete skutečně šetřit energii, je dobré si pravidelně alespoň 1x za měsíc (lepší interval je pochopitelně týden či jeden den) zapisovat spotřebu všech energií. Jen tak lze totiž vysledovat, co všechno ovlivňuje naši spotřebu energie. Zároveň nám to umožní spočítat si dopředu náklady na energie. Wattmetr Chování uživatelů bytu nebo domu Ekologické chování Představitelé obcí mají jít příkladem Vyšší využití OZE Energeticky úsporná opatření v obci Způsob vytápění a ohřevu užitkové vody v Jihočeském kraji a možnosti úspor energií

Děkuji za pozornost. Srdečně Vás zdraví ENERGY CENTRE České Budějovice Náměstí Přemysla Otakara II. 87/25 CZ - 370 01 České Budějovice   38 731 25 80 poradce@eccb.cz  38 731 25 81 www.eccb.cz     energetický poradce Lubomír Klobušník