Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Komunitární program PROGRESS
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Co je sociální začleňování
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Nástroj změny v místním prostředí
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Koncepce péče o staré občany
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Stárnutí a strategické dokumenty
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Komunitární program PROGRESS
PS Sociální začleňování AKTUALITY
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)

Sociální začleňování meziresortní spolupráce na koncepčních dokumentech v oblasti sociálního začleňování (např. MŠMT, MZdr, Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách, Úřad vlády) spolupráce s neziskovými organizacemi působícími v oblasti sociálního začleňování – např. spolupořádání Diskusního fóra k otázkám předlužení s EAPN ČR apod. participace na přípravě dokumentů mezinárodního charakteru analýza dokumentů, účast na seminářích, kulatých stolech a konferencích spojených s problematikou sociálního vyloučení

Lisabonská strategie V letech 2000 až 2010 byla hlavním strategickým dokumentem Evropské unie pro oblast sociálního začleňování Lisabonská strategie. Lisabonská strategie představovala scénář pro komplexní hospodářskou, sociální a ekologickou (enviromentální) obnovu Evropské unie. V období 2004 – 2010 připravovalo MPSV každé dva roky národní akční plán sociálního začleňování („NAPSI“). Od roku 2006 se NAPSI staly součástí Národních zpráv o strategiích sociální ochrany a sociálního začleňování České republiky, které obsahovaly kromě NAPSI také Národní strategii pro důchody a Národní strategii zdravotní a dlouhodobé péče.

Evropa 2020 Hlavní hospodářskou reformní agendu Evropské unie s výhledem do roku V oblasti boje s chudobou a sociálním vyloučením je její vlajkovou iniciativou Evropská platforma pro boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení (European platform against poverty and social exclusion - EPAP), která je zaměřena na podporu hospodářské, sociální a územní soudržnosti. Národní program reforem České republiky 2011 nese název Investice pro evropskou konkurenceschopnost: Příspěvek České republiky ke Strategii Evropa 2020 a byl schválen usnesením vlády ze dne 27. dubna 2011 č. 314.

Agenda MPSV v oblasti boje s chudobou a sociálním vyloučením:  „Dlouhodobá vize resortu práce a sociálních věcí pro oblast sociálního začleňování“  Strategie sociálního začleňování Cíl: naplňování národního cíle v oblasti boje s chudobou a sociálním vyloučením vytyčeného v Národním programu reforem České republiky a čerpání zdrojů z ESF.

Analýza: Dopady balíčku úsporných opatření v sociální oblasti na obyvatele sociálně vyloučených lokalit V prosinci 2011 byla pro MPSV zpracovaná stručná analýza zabývající se dopadem úsporných balíčku na život občanů žijících v sociálně vyloučených lokalitách. Analýza na základě kvalitativních dat identifikovala zrušení sociálního příplatku jako nejzávažnější změnu v oblasti dopadu na život občanů žijících ve vyloučených lokalitách. Zpracovatel: Demografické informační centrum, o.s.

Analýza: Dopady (…) Kapitola 1: Přehled legislativních změn: Zákon o státní sociální podpoře (č. 117/1995 Sb.) Zákon o nemocenském pojištění (č. 187/2006 Sb.) Zákoník práce (č. 262/2006 Sb.) Zákon o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.) Zákon o sociálních službách (č. 108/2006 Sb.) Zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb.) Kapitola 2: Sociální znevýhodnění v kontextu socioekonomických faktorů: Finanční situace rodin, problematika předlužení, bydlení, sociopatie Kapitola 3: Dopad legislativních změn: zrušení sociálního příplatku, omezení porodného, navýšení normativů při výpočtu příspěvku na bydlení, změna při uzavírání DPP Závěr

Většina legislativních změn platných od ledna 2011 neovlivnila život sociálně znevýhodněných obyvatel. Většina sociálně znevýhodněných lidí je na úřadu práce registrována déle než 6 měsíců. Je nutné sledovat dopad zrušení sociálního příplatku, analýza identifikuje latenci sociálního propadu příjemců této dávky. Nejproblémovější se ukázal „doplatek na bydlení“, který dlouhodobě podporují vydělávání na chudých tedy proplácení enormě vysokých nájmů na ubytovnách.

Děkuji za pozornost Bc. Petra Kubálková Oddělení politiky sociálního začleňování Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1/376, Praha 2 pracoviště Podskalská 19, Praha 2 Tel: