JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA V KRAJINĚ v současnosti převládají trendy zadržet vodu v krajině, než umožnit její rychlý odtok; pokud voda odtéká pomalu, snižuje se tak riziko její.
Advertisements

Ekosystémy v ČR.
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Povodně 2002.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.. Subsidiarita - rozhodování musí vždy probíhat na co nejnižší rozhodovací úrovni, která je tak blízko k objektu rozhodování,
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Hydrosféra – vody pevnin
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Mgr. Mark Rieder
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Ochrana půdy a lesa.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Nástroje pro monitoring sucha a včasnou výstrahu – intersucho.cz a klimatickazmena.cz Lenka Bartošová Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY URBANIZOVANÁ POVODÍ Kolektiv autorů.
Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Vodohospodářské aktuality
Pracovní skupina Protipovodňová opatření
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Krajina České republiky
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. stínový ministr životního prostředí
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Hydrosféra – vody pevnin
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Adaptační opatření jako prevence dopadů klimatických změn JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

zmírnění dopadů klimatických změn Závěry a scénáře růstu teplot Mezivládního panelu pro klimatické změny Globální oteplování je s 90% pravděpodobností důsledkem činnosti člověka Dosavadní pravidla klimatického vývoje se zvrátí při koncentraci asi 550 ppm Při dosavadních tempech růstu bude koncentrace 550 ppm dosaženo před polovinou 21. století Scénář koncentrace CO2 růst teplot vzestup hladiny B1 600 ppm 1,1 – 2,9 °C 18 – 38 cm A1B 850 ppm 1,7 – 4,4 °C 21 – 48 cm A2 1250 ppm 2,0 – 5,4 °C 23 – 51 cm i když svět drakonicky sníží produkci skleníkových plynů, lze počítat s nárůstem teplot kolem 2 °C

zmírnění dopadů klimatických změn Podnadpis Textové pole průměrné globální zvýšení teploty po r. 2020 je téměř jisté

Situace v ČR Zdroj: ATLAS PODNEBÍ ČESKA, autorský kolektiv, vydal Český hydrometeorologický ústav v koedici s Univerzitou Palackého v Olomouci, Praha 2007, Olomouc 2007 Zápatí

Odchylka průměrné teploty od dlouhodobého průměru se bude v ČR pohybovat kolem 2 °C

Výhled vývoje sucha v 21. století na Moravě a ve Slezsku Situace na Moravě 6

Což není změna k „lepšímu“ 1961-2000 +2,5°C 7

zmírnění dopadů klimatických změn Nejvíce postižené oblasti Středočeský kraj a Praha, Ústecký kraj, Západočeský kraj, Polabská nížina a Jihomoravský kraj Konkrétně jde především o okresy Břeclav, Mělník, Nymburk, Žatec, Louny a dále Kladno, Kolín, Pardubice, Litoměřice, Plzeň-město, Praha-východ a Praha-západ.

zmírnění dopadů klimatických změn Prognóza změn množství atmosférických srážek na území ČR se změní takto: leden – duben: o +8 až 12% červen, červenec a srpen: o - 10 až 20% září, říjen: + 10% srážek. vyrovnaná bilance, ale srážky budou nabývat charakteru přívalových dešťů s nebezpečím záplav; v létě bude větší výpar a dvojnásobný úbytek vody. V červnu a srpnu lze až na 50% území očekávat kritické sucho, a to jak meteorologické, půdní, tak zemědělské.

zmírnění dopadů klimatických změn Základní adaptační opatření – CÍLE Zatímco se nemůžeme bránit zvyšujícím se teplotám, jsme s to: 1. UDRŽET VODU V KRAJINĚ - udržet minimální zůstatkový průtok ve vodních tocích - udržet minimální hladinu podzemních vod (tj. takového minimálního množství vod, které umožňuje obecné užívání bez narušení ekologické stability) 2. ZABRÁNIT ZNIČUJÍCÍM POVODNÍM 3. UDRŽET ZDROJE PITNÉ A UŽITKOVÉ VODY 4. ZABRÁNIT ROZSÁHLÝM HOSPODÁŘSKÝM ŠKODÁM, např. poklesu zemědělské výroby, lesním požárům apod.

zmírnění dopadů klimatických změn Základní adaptační opatření – les Zdroj: kolektiv autorů, Krajina v České republice, MŽP 2007, str. 192-195 - horní hranice lesa se bude posouvat do vyšších nadmořských výšek, tzn. kolem roku 2030 budou podmínky pro stávající způsob zalesnění destruktivní – viz požáry, usychání, polomy, kůrovcové kalamity - klimatické podmínky pro pěstování smrku ztepilého se kriticky změní na: Mostecku, Litovelsku, Verneřicku, Křivokládsku, Plzeňsku, Ralsku, Plánicku, Voticku, Opavsku, Ostravsku, Hranicku a Jevišovicku. NEBUDE-LI SE KONAT NIC, PŘIJDEME TAK O 1/3 LESŮ, TEDY O NEJVÝZNAMNĚJŠÍ REZERVOÁR VODY eliminace holosečné těžby - náhrada výsadby smrčin sadbou listnáčů, zejm. buků a dubů - ponechání polomů a vývratů v korytech toků - umělé přehrazování lesních bystřin a strží - ponechaní na každý ha vždy několik stromů k zestárnutí a zetlení

zmírnění dopadů klimatických změn Základní adaptační opatření – ZEMĚDĚLSKÁ KRAJINA Zdroj: Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova univerzita Brno A. Rozčleňování krajiny Budování a obnova remízků, mezí a hájků Přizpůsobovat velikost polí morfologii krajiny (cca 20 ha) Vytváření nových biokoridorů a biocenter Budování lesoparků a parků Realizace agroenvironmentálních programů B. Způsob hospodaření Aplikace vodou šetřících technologií – zejm. mikrozávlah Šlechtění a aplikace suchovzdorných odrůd (nikoliv nových plodin) Důsledné střídání plodin (chybí okopaniny, luštěniny a pícniny) Vytváření biopásů na orné půdě Rozšiřování ploch pro pěstování rychlerostoucích dřevin Vazba pojištění úrody na správné střídání plodin a odrůdovou skladbu Zavést operační monitoring

zmírnění dopadů klimatických změn Základní adaptační opatření – VODNÍ TOKY Úprava toků (obnovení meandrů, rozvolnění umělých koryt) Vytváření mokřadů, lužních lesů a luk v záplavových zónách Budování, obnova a revitalizace rybníků Ochrana oblastí přirozené akumulace vod Budování dešťových nádrží a tam, kde je to možné průtočných vodních nádrží Asanační nádrže v rámci rekultivací Budování místních ochranných hrází kolem obcí Další přírodě blízká protipovodňová opatření, jako je umožnění rozlití vody do zátopových zón řek (poldry) a odstranění zábran vsaku vody do půdy ….

zmírnění dopadů klimatických změn Základní adaptační opatření – URBANIZOVANÁ KRAJINA Zachytávání dešťové vody u objektů ( rezervoáry, vsakovací jámy a tunely, podzemní nádrže, nádrže „pod střechou“ určené ke splachování záchodů ….) Zatravňovací dlažba v ulicích a na parkovištích klidových zón Zakončování dešťových kanalizací vsakovacími jámami, retenčními nádržemi, nebo odvodem do příměstských lesů Zákaz výstavby v záplavových zónách všech stupňů

zmírnění dopadů klimatických změn NÁSTROJE A KOMPETENCE kraj na základě analýzy dopadů klimatických změn by měl zajistit změnu lesních hospodářských plánů zpracovat prognózy koncepce a strategie ochrany přírody změnit dotační politiku tak, aby dopady sucha a přívalových dešťů na přírodu, zemědělství, majetek, zdraví a pohodu obyvatel krajů byly eliminovány 2. stát by měl zajistit, aby připravované plány jednotlivých českých povodí obsahovaly adaptační opatření pro vodní toky dotace byly vázány na změnu hospodaření v okolních lesích a na zemědělském půdním fondu v souladu s adaptačními opatřeními pro les a zemědělskou krajinu prováděcí předpisy ke stavebnímu zákonu vedly k realizaci adaptačních opatření v urbanizované krajině, prostředky ze strukturálních fondů EU byly plně využity k provedení adaptačních opatření a za tím účelem musí žadatelům (obcím, zemědělským a lesním hospodářům ..) garantovat peníze na kofinancování.

DĚKUJI ZA POZORNOST  www.petrzilek.cz