Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krajina České republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krajina České republiky"— Transkript prezentace:

1

2 Krajina České republiky

3 Hospodářský růst vede ke změně přirozené krajiny v krajinu kulturní.
Lidskou činností jsou nejvíce poznamenány úrodné nízko uložené oblasti s příznivým podnebím. V chladných horských oblastech je vliv člověka na přírodní prostředí méně patrný. Původní, divoce rostoucí lesy (pralesy) najdeme v několika přírodních rezervacích. Jak se jmenuje nejznámější prales u nás?

4 Přírodní typ krajiny prales Salajka

5 Povrch České republiky tvoří pestrou mozaiku různě členitých typů krajin.
Krajiny se od sebe liší v závislosti na nadmořské výšce svým podnebím, půdními typy i převládajícími rostlinnými společenstvy. Jak se liší podnebí v závislosti na nadmořské výšce? Ve školním atlasu najdi horopisné členění Česka. Která pohoří zasahují na území našeho kraje?

6 Nejméně členité oblasti tvoří roviny
Nejméně členité oblasti tvoří roviny. Nacházejí se v nadmořských výškách do 300 m. Mají teplé a celkem suché podnebí. Úrodná půda, černozem, ve vyšších a vlhčích polohách přechází v hnědozem. Původně v rovinách rostly dubové lesy, která však byly dávno vykáceny a přeměněny v ornou půdu. Nyní jsou intenzivně zemědělsky využívány. V atlasu vyhledej nejrozsáhlejší oblasti rovin v Čechách a na Moravě. Které řeky je odvodňují?

7 Co je to lužní les? Které vlhkomilné dřeviny v něm najdeš?
Plochý reliéf mají i sníženiny, leží však ve vyšších nadmořských výškách. Pánve jsou rozsáhlé sníženiny, v minulosti vyplněné jezery nebo mořskými zálivy. Vytvořila se v nich ložiska uhlí nebo rašeliny. Těžba uhlí velmi zatěžuje životní prostředí. V atlasu vyhledej pánve. Jak se jmenují a jaké uhlí se v nich těží?

8 V pánvích na jihu Čech vznikla rozsáhlá rybniční soustava.
Jaký význam mělo budování rybníků a který šlechtický rod se o to zasloužil?

9 Pahorkatiny mají mírně zvlněný povrch, vyplňují největší část republiky. Najdeme je v nadmořské výšce od 300 do 600 m. Mají mírně teplé a vlhké podnebí a úrodnou hnědozem. Většina původních listnatých lesů byla však přeměněna na zemědělskou půdu. Lesy v těchto oblastech jsou většinou smrkové. Vyhledej v atlasu pahorkatiny. Ve kterých pahorkatinách najdeš pískovcová skalní města?

10 NP České Švýcarsko

11 Použité zdroje: Fotografie z vlastního archivu autora


Stáhnout ppt "Krajina České republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google