Metody sociální pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Kariérové poradenství
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Kvalitativní výzkum.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Činnost veřejné správy
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Sociální patologie SCPT SCPA
Zdravá škola.
Metody pedagogické diagnostiky
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
Rozhodovací procesy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Pedagogická diagnostika
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Dnes ty mně, zítra já tobě!
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Struktura poradenského procesu
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální šetření a legislativa
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Sociální čtení.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Specifické metody SP LS 16
Volnočasová pedagogika
Sociální pedagogika Práce s neorganizovanou mládeží
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Metody sociální pedagogiky

Rozhovor I východisko pro další metody Různý účel Schopnost naslouchat Diagnostický Výchovný Poradenský Terapeutický Schopnost naslouchat Tři fáze – úvod, jádro, závěr Přednost otevřeným otázkám

Metoda pedagogizace prostředí Změna prostředí navození podnětných podmínek Kreativita vychovatele Příklady pedagogizace Vytvoření naučné stezky Použití kulatých stolů – lepší komunikace Květiny, zeleň Velikosti výchovných skupin Dále uvedené metody jsou vlastně příklady pedagogizace Pozornost věnovaná prostředí má tradici – např. v souvislosti s náboženstvími vybavení a vzhled chrámových prostor Ve škole – pořádek, čisto, výzdoba

Práce se skupinou Využití skupinového mínění na jednotlivé členy či celou skupinu Názory se utváří spontánně (názoroví vůdci) Vychovatel je musí respektovat, jinak se skupina postaví proti němu Vychovatel musí být domluven s vůdcem – tedy potřeba znát poměry ve skupině (např. sociometrie)

Metoda situační Usměrňování životních situací Možnost vstoupit do situace souvisí s časovým úsekem, ve kterém situace probíhá Struktura situace Účastníci pasivní nebo aktivní Smysl – konflikt, ukládání úkolů, hodnocení, plnění úkolů Situace připravuje další situaci – řetězec situací Jak dlouho situace probíhá – vyučovací jednotka jednu hodinu, pobyt v ústavu několik měsíců

Metoda inscenační Jde o umělé navozování situací, zinscenovaných, modelových Fáze Příprava – určení cílů Diagnostika – analýza podmínek Realizace Vyhodnocení celé situace Smyslem je porozumění prožitkům a jednáním partnerů Využití např. u preventivních programů

Režimová metoda Režim – způsob, jakým je organizován a řízen život v určitém čase a místě, časové uspořádání činností Stanoven institucí – škola, rodina, domov mládeže, věznice… Uplatnění zvláštností věkových, střídání činností, zajištění života bez strachu Závaznost režimu pro všechny Chyby při uplatňování metody Režimová arytmie, narušování pravidelnosti vlivem vnějších okolností (televize, návštěvy), podléhání tlaku vychovávaných Nedůslednost s nejednotnost dodržování režimu mezi jednotlivými vychovateli – pravidla musí být přesně vymezena, tak, aby byla jednoznačná Přemíra různých emočních podnětů, nezdravý soucit a útlocitný vztah k vychovávanému

Metoda animace Nedirektivní postup povzbuzování Účastníkům se předkládá více možností seberealizace – možnost volby a dobrovolnosti, prostor pro iniciativu vychovávaných Salesiánská pedagogika, domovy důchodců