Citace, citování Plagiátorství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Příklady citací v textu
Kurz práce s informacemi rodí se multimediální experiment MU Brno
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Seminární práce průvodce
Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Bibliografická a rešeršní činnost Bibliografické citace
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Formální stránka práce
Diplomový seminář úvodní přednáška
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK,
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
1 Jak na citování Mgr. Linda Skolková
Pokyny pro vypracování maturitní práce
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Bibliografické citace – cvičení I. Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 10. prosince Bibliografické citace a citační software.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Komplexní řešení „Šablon klíčových aktivit“ projektu EU peníze školám 1 Digitální učební materiály.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Citační a bibliografické databáze:
Pravidla citování v absolventské práci
Transkript prezentace:

Citace, citování Plagiátorství Komise eVŠKP AKVŠ, 23.9.2009 Romana Kasperkevičová Knihovna JAMU

Citace, citování Citování použité literatury (citační etika, normy) Základní součást vysokoškolských a vědeckých prací Znalost tématu Odkaz na další literaturu Dodržování autorské etiky a autorského zákona

Citační etika Uvádět, odkazovat na původní zdroj převzatých myšlenek, shrnutí, textů, obrázků, tabulek, grafů Nepřivlastňovat cizí názory a nápady a nepublikovat jako vlastní Citovat správně a důsledně (označení doslovné citace, dostatečné odkazování v textu) Nekopírovat seznam literatury

Kde najdeme informace? Norma ČSN ISO 690 Norma ČSN ISO 690-2 Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským Manuály a pomůcky knihoven VŠ IVIG – Standardy informační gramotnosti vysokoškolského studenta Infogram – portál pro podporu informační gramotnosti Komise eVŠKP AKVŠ - Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO 690-2 : metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací (zprac. Eva Bratková)

http://knihovny.cvut.cz/ivig/standardy-student.html

http://www.infogram.cz

Plagiátorství „opisování, přebírání a publikování cizích myšlenek a jejich vydávání ze své bez uvedení původního zdroje“ (ÚK ČVUT) „použití myšlenek, slov či názorů někoho dalšího bez přiznání jejich původu“ (KISK FF MU) „představení díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části jako vlastního“(Infogram, ČSN ISO 5127-2003)

Kde najdeme informace? Manuály a pomůcky knihoven VŠ IVIG – Standardy informační gramotnosti vysokoškolského studenta Infogram – portál pro podporu informační gramotnosti Theses.cz

Projekt odhalování plagiátů v závěrečných pracích (NR VŠKP) http://theses.cz (MU) Systém pro odhalování plagiátorství Slouží jako Národní registr VŠKP Veřejná/ neveřejná JAMU – kontrola možných plagiátů – web JAMU – Studium/Pro studenty (manuál)

Návrhy ? Odkaz na Infogram na webové stránky Komise eVŠKP AKVŠ Odkaz na IVIG na webové stránky Komise eVŠKP AKVŠ Do metodických pomůcek a manuálů knihoven VŠ zařadit odkaz na Infogram Odkaz na theses.cz k informacím o VŠKP na webových stránkách VŠ knihoven

Zdroje Antiplagiátorská politika Kabinetu informačních studií a knihovnictví [online]. [2005] [2009-09-22]. Dostupné z www: <http://kisk.phil.muni.cz/materialy-ke-stazeni> BOLDIŠ, Petr. Citace a citování [online]. [2005] [2009-09-22]. Dostupné z www: <http://www.sic.czu.cz/?r=1614> BRATKOVÁ, Eva. (zprac.). Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO 690-2 : metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Verze 2.0, aktualiz. a rozšíř. Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace knihoven vysokých škol ČR, 2008-12-22 [2008-12-30]. 60 s. (PDF). Dostupný z WWW: <http://www.evskp.cz/SD/4c.pdf>. Česko. Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění zákona č. 81/2005 Sb. [online]. [2009-09-22]. Dostupný z www: <http://knihovnam.nkp.cz/docs/autZak/Zakon121_2000plne.doc> ČSN ISO 690:1987. Dokumentace – Bibliografické citace – Obsah, forma a struktura. 2. vyd. Praha : Český normalizační institut, 1996-12-01. 31 s. Třídící znak 01 0197 ČSN ISO 690-2:1997. Informace a dokumentace – Bibliografické citace – Část 2: Elektronické dokumenty nebo jejich části. 1. vyd. Praha : Český normalizační institut, 2000-01-01. 22 s. Třídící znak 01 0197. ČSN ISO 5127-2003ČSN ISO 5127 (01 0162) Informace a dokumentace - slovník.-Praha: Český normalizační institut, 2003. Infogram : portál pro podporu informační gramotnosti [online]. [2009] [2009-09-22]. Dostupný z www: <http://www.infogram.cz> JAMU : Pro studenty : Kontrola diplomových prací MU [online]. [2009] [2009-09-22]. Dostupné z www: <http://www.jamu.cz/studium/studenti.html> Plagiátorství [online]. [2009] [2009-09-22]. Dostupné z www: <http://knihovny. cvut.cz/studium/vskp/plagiat.htm> Theses.cz : vysokoškolské kvalifikační práce [online]. [2007] [2009-09-22] . Dostupné z www: <http://theses.cz> Standardy informační gramotnosti vysokoškolského studenta [online]. Praha : IVIG Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých, Asociace knihoven vysokých škol ČR [2008] [2009-09-22]. Dostupné z www:<http://knihovny.cvut.cz/ivig/standardy-student.html>

Děkuji za pozornost