Varování obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Útvar krizového řízení
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_02 Název materiálu:Varovné signály Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Integrovaná střední škola,Slaný
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění
Koncepce environmentální bezpečnosti
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Mimořádné události – co dělat!
Proces řízení rizik.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
Varování a vyrozumění. Varování,tísňové informování a vyrozumění Jejich společnou podstatou jsou informace Hrozící nebo vzniklá MU Přenos informací Orgány.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Varování obyvatelstva Ing. Rudolf Konečný Ing. Jaroslav Hegar HZS Moravskoslezského kraje

Varování obyvatelstva Je komplexní souhrn organizačních, technických a provozních opatření zabezpečující včasné předání varovné informace o reálně hrozící nebo již vzniklé mimořádné události Vyžadující realizaci opatření na ochranu životů a zdraví obyvatelstva a majetku Podle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému zabezpečuje varování HZS kraje a zajišťují varování obecní (městské ) úřady

Všeobecně HZS kraje jako organizační složka státu sehrává hlavní úlohu při zabezpečení varování v oblasti ochrany obyvatelstva Varování (varovné informování obyvatelstva) je prováděno k odvracení, nebo omezení bezprostředního působení rizik vzniklých mimořádnou událostí

Preventivní opatření Preventivními opatřeními je nutno rizika eliminovat tak, aby se neprojevila nebo jejich škodlivé působení bylo co nejnižší Rizika , pokud dojde k jejich projevu, mohou vyústit v mimořádné události Takovými riziky jsou (povodně, vichřice, zemětřesení, sesuvy půdy, plošné požáry, havárie spojené s únikem nebezpečných látek, havárie vodohospodářských děl …. apod.)

Varovná informace Může mít charakter akustický (zvukový), verbální (mluvený) nebo optický (obrazový) Varovné informace v akustické a optické podobě mají zpravidla formu předem stanoveného znamení tj.signálu, po jehož přijetí jsou realizována ochranná opatření a smluvené činnosti

Varovný signál Je stanovený způsob akustické aktivace koncových prvků varování obyvatelstva před hrozící nebo nastalou mimořádnou událostí Je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin Název varovného signálu je „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“ Vyhlašován může být za sebou třikrát v cca tříminutových intervalech Po provedení varovného signálu se předává verbální tísňová informace

Verbální tísňová informace Tísňovou informací se obyvatelstvu sdělují údaje o bezprostředním nebezpečí vzniku nebo již nastalé mimořádné události a údaje o opatřeních k ochraně obyvatelstva Na elektronických sirénách a místních informačních systémech s vlastnostmi elektronických sirén je varovný signál po ukončení následován verbální informací podle charakteru mimořádné události

Informování obyvatelstva Lze chápat jako kontinuální proces s fázemi: Přípravná (preventivní) fáze – seznamování obyvatelstva s možnými zdroji nebezpečí v místě, způsoby varování a ochranou proti nim Akutní fáze – provádí se tísňové informování o reálné hrozbě nebo vzniku MU Fáze obnovy – při odstraňování následků MU a navození normálního stavu

Síť poplachových sirén Je základním prostředkem pro bezprostřední vyhlašování akustických signálů Je zabezpečena rotačními (RS) a elektronickými sirénami (ES) a nově i místními informačními systémy (MIS) s vlastnostmi elektronických sirén (místní rozhlasy a kabelové televize)

Význam sirén a MIS pro varování obyvatelstva Varovný signál aktuálně přináší informaci o ohrožení obyvatelstva v okruhu akustického pokrytí území bez ohledu na denní dobu a sledování sdělovacích prostředků Sirény a MIS jsou trvale v pohotovosti ES a MIS umožňují doplnit varovný signál tísňovými informacemi a zahájit proces komunikace orgánů krizového řízení s obyvatelstvem v ohrožení

Do sítě poplachových sirén patří sirény a zařízení S právem hospodaření GŘ HZS ČR – praktickou správu v kraji provádí KŘ HZS V majetku provozovatelů nebezpečných prostředků a rizikových činností V majetku obcí V majetku ostatních právnických a podnikajících fyzických osob

Základní opatření k ochraně obyvatelstva Zřízení a provozování systému varování a informování obyvatelstva Včasné, rychlé a správné předávání informací o reálně hrozící nebo již vzniklé mimořádné události (tj. varování a informování obyvatelstva)

Jednotný systém varování a vyrozumění Je provozován v ČR, jeho technická infrastruktura je tvořena systémem selektivního radiového návěštění (SSRN) Ten umožňuje dálkové ovládání koncových prvků varování v plném rozsahu jejich provozních možností (včetně prvotního tísňového informování) a umožňuje provádět vyrozumění na osobní přijímače (pagery)

JSVV Je technicky, provozně a organizačně zabezpečen: Vyrozumívacími centry (OPIS, podnikající fyzické a právnické osoby) Telekomunikačními sítěmi Koncovými prvky varování a vyrozumění

V procesu varování je nutno se zabývat Jak se bude varování vnímat, na základě znalosti charakteristik příjemce varování Obsahem varování, musí být formulován tak, aby byl srozumitelný, věrohodný, reálný a obsahově správný Potvrzením varování, musí být z několika zdrojů Personalizací varování, jasná cílová skupina přijímající varování Rozhodnutím o komunikačních kanálech a četností šíření varování

Účinnost varování je dána následujícími skutečnostmi Varování jsou účinná, jsou-li poskytnuta lidem, kteří jsou skutečně ohroženi Pokud po varování nenásleduje varovná událost, je velmi pravděpodobné, že lidé budou další varování ignorovat Přiměřená reakce na varování závisí na tom, zda lidé byli vychováni tak, aby věděli o hrozbách a bezprostředně se podíleli na tvorbě opatření

Účinnost varování je dána následujícími skutečnostmi Varování musí poskytnout vždy novou informaci, protože varování, které jen připomíná se míjí účinkem, musí se vždy počítat s jistými poznávacími limity Tedy zavést určitou standardizaci Pokud hovoříme o systému varování musíme zmínit kvalitativní faktor

Kvalitativní faktor V minulosti byl systém varování nastaven tak, aby odhadoval a monitoroval hrozby jako (dešťové srážky apod.) V současnosti se ve varování musí přijmout koncept, že se lidé mění ve své zranitelnosti vůči projevům pohrom Proto i varování musí vycházet z analýzy zranitelnosti

Současný systém varování má mít především informační charakteristiku Což v praxi znamená: Monitoruje a předvídá ze široké škály zdrojů dat a informací Analyzuje trvání, závažnost a územní rozsah, mapuje rizika Mapuje sociální zranitelnost a zranitelnost prostředí Rychle integruje různorodé informace Vytváří varování ve vhodném tvaru Systém varování je tak dobrý, jak je dobrý jeho nejslabší článek – detekce a komunikace, a z toho důvodu musí být systém varování spojen se systémem detekce

Novou kvalitou v oblasti informování obyvatelstva jsou: Elektronické sirény Místní informační systémy (koncové prvky s vlastnostmi elektronických sirén) Jsou schopny sdělit verbální informace vložené v paměti zařízení Standardizační dokument normalizuje znění sedmi verbálních informací

Externí zdroje modulace Mimo již uvedeného mohou elektronické koncové prvky šířit informace z externího zdroje modulace (VKV – FM rozhlasového přijímač naladěného na kmitočet stanice se kterou je dohovor o tísňovém informování obyvatelstva Nebo informace sdělované vestavěným mikrofonem Spuštění verbální informace z paměti elektronického koncového prvku a připojení externího zdroje informací lze dálkově ovládat příkazy SSRN z vyrozumívacích center všech úrovní Některé koncové prvky lze ovládat i autonomními systémy

Úkoly v oblasti varování Provést kompletní obměnu všech rotačních sirén za elektronické Zajistit informování obyvatelstva šířením informací z externího zdroje modulace Zavést předávání tísňových informací cestou pevných telefonních linek a mobilních operátorů do vybraných ohrožených prostorů Technicky a personálně zdokonalit systém detekce a komunikace, který se jeví jako nejslabší článek systému varování

Havarijní plán kraje V části plány konkrétních činností obsahuje „Plán varování obyvatelstva“, který řeší: Komunikační plán a prostředky pro varování obyvatelstva Význam varovných signálů Způsob informování o ukončení ohrožení Rozdělení odpovědnosti za provedení varování obyvatelstva

Vnější havarijní plány „Plán varování obyvatelstva“ vychází z podkladů o varování zabezpečovaném držitelem povolení a obsahuje: Hlavní způsob varování obyvatelstva, včetně popisu, kterou má obyvatelstvo po varování vykonat Náhradní způsob varování obyvatelstva