Základy veřejné správy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Organizace Státní správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Právní aspekty podnikání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Územní samospráva Kraje
Veřejná správa.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Veřejnosprávní činnost
Autorské právo II Clara pacta, boni amici.. Jasné smlouvy, dobří přátelé.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Systém organizace finanční správy
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Úvod do práva.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Obsah veřejných rozpočtů III
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Název vzdělávacího materiálu
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Základy teorie finanční správy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Veřejné Finance.
Obecně o veřejné správě
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obecná část rozpočtového práva III
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

Základy veřejné správy Mgr. Terezie Pemová

VEŘEJNÁ SPRÁVA Správa je historický pojem a je odvozen od slova „právo“ (v latině znamená „administrativní přisluhování“ Jedná se o činnosti spravování, starání se, obhospodařování, řízení, udržování, organizování Správa je cílevědomá společenská činnost směřující k naplnění a dosažení cíle, který má veřejný (případně soukromý) charakter

Rozsah a obsah veřejné správy Co je považováno za veřejnou správu (případně oblasti, které mají být zajišťovány prostřednictvím veřejné správy) je v každém státě jiný Je dán historicko-kulturním zázemím každého státu, tedy i představou a očekáváním občanů, co má pro ně/za ně stát zajišťovat Ekonomickou úrovní země (kolik má na veřejné výdaje) Vlastnickými vztahy Právním základem, včetně mezinárodních smluv

Dělení správy Veřejná správa Státní správa Krajská samospráva Obecní samospráva Správa vyplývající z členství v EU Veřejné samosprávné subjekty (např. university) Soukromá správa Profesní samospráva (profesní komory) Majetková soukromá správa (družstevní vlastnictví) Zájmová sdružení osob (sportovní kluby, atp.)

Správní subjekt Správní subjekt je instituce, orgán, úřad, který spravuje danou oblast, nebo se stará o předem určené osoby. Vyvíjí cílevědomou činnost tak, aby spravovaný objekt byl funkční, životaschopný a rozvíjel dané prostředí Jedná se o reálnou instituci, která na základě pravomocí provádí a realizuje činnost Výkonné (např. zajišťuje správu dopravy) Regulační (např. správní kontrolní, řídící, rozhodovací) Obstaratelský (např. sociální zabezpečení občanů)

Spravují subjekt Má právní subjektivitu Způsobilost k právním úkonům Způsobilost ke státní správě a samosprávě Pravomoc k řešení otázek a problémů na daném území nebo v dané oblasti Organizační strukturu Výkonné orgány

Správní objekt Osoby nebo oblast, o kterou správní subjekt pečuje (např. pojištěnci v oblasti sociálního zabezpečení, silnice v případě správy dopravy, knihovní fond v oblasti právy kultury) Kdo a je kdo není (případně co je a co není) správním objektem je dáno právními normami

Správní právo je tvořeno Ústavním právem Správním právem Finančním právem Soudním právem Trestním právem

Správní právo dělíme Hmotné – upravuje působnost veřejné správy, včetně jejího hospodaření, práva a povinnosti fyzických a právnických sob, působení správní institucí Procesní – upravuje postup správních orgánů (základní je Správní řád) Organizační – upravuje postavení institucí ve vzájemných vztazích Trestní - upravuje práva a povinnosti fyzických i právnických osob v oblasti méně závažných deliktů (systém přestupků), včetně udělování sankcí a trestů

Struktura správy SPRÁVA VEŘEJNÁ SPRÁVA SAMOSPRÁVA STÁTNÍ SPRÁVA SOUKROMÁ SPRÁVA STÁTNÍ SPRÁVA SAMOSPRÁVA Vnitřní státní správa Územní státní správa Územní samospráva Zájmová samospráva