XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Stav ekonomiky ČR a EU a její dopady do energetiky XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 22. – 24. 1. 2013 – Jelenovská

Klíčové pojmy Ekonomická situace v ČR a v EU Příčiny současného stavu Podnikatelské prostředí ASEK, SURPOL, Horní zákon a ceny OZE Motivace k podpoře podnikání a k využívání nerostného bohatství

Ekonomická situace v ČR a v EU Stagnace výkonnosti ekonomiky, ztráta konkurenceschopnosti. Utrácíme víc než vyděláváme – trvale neudržitelný stav. Neschopnost a nechuť využívat vlastní zdroje (především surovinové). Nesmyslné a nenávratné investice – boj s klimatickými změnami !! Ekonomika nefunguje, nehledají se příčiny a opatření, hledají se pouze sanační peníze.

Finanční krize v EU Bojíme se pojmenovat skutečné příčiny současného stavu a tyto řešit a odstranit v rámci reálného vnějšího prostředí. Řešení se hledá pouze v zajištění dalších finančních zdrojů a jejich „nalévání“ do nemocné ekonomiky u které neznáme diagnózu a neléčíme ji. Je schopno současné vedení EU řešit stav, do kterého ji dovedli? Jsou současné struktury EU schopny vyřešit současný stav? Není nutno se vrátit ke kořenům EU ( uhlí - ocel - atom)?

Příčiny současného stavu Nekontrolovatelný růst byrokracie, regulace a amatérizmu, potlačování podnikání. Neúčelná opatření – snižování konkurenceschopnosti a vytěsňování vybraných výrobních odvětví do Asie. Nepřátelství občanů „proti všemu“. Špatné strategie, nekoncepčnost, neodbornost EU, ale i ČR. Žijeme si nad poměry ????

Podnikatelské prostředí Plané sliby zlepšování podnikatelského prostředí – opak je pravdou (rostoucí byrokracie, nepřiměřené a demotivující sociální jistoty, CO2, ceny energií, růst regulace, černá listina DPH, malá a velká novela Horního zákona , porušování rovných podmínek v podnikání, aj.). Ve světě, ani v EU nejsou rovné podmínky pro podnikání, ale existuje volný, ničím neomezený trh (ceny OZE, ekol limity, CO2). Vytěsňování environmentálně složitého a energeticky náročného průmyslu mimo EU (export ekologické zátěže a prac. míst). Lidské zdroje ( strategické chyby v oblasti technického vzdělávání). VaVaI – nepřiměřená podpora neefektivního základního výzkumu na rozdíl od malé podpory aplikovaného výzkumu. Politická podpora znevažování podnikatelského stavu!!

ASEK zajištění energetické bezpečnosti (spolehlivost dodávek energií i v krizových situacích), dlouhodobou udržitelnost (dlouhodobou dostupnost primárních en. zdrojů, přijatelný vliv na ŽP a naplňování závazků v oblasti snižování produkce skleníkových plynů), zajištění konkurenceschopnosti (dodávky energie za přijatelné ceny pro průmysl a obyvatelstvo a s dlouhodobou konkurenceschopnosti průmyslu).

Strategické priority energetiky ČR Vyvážený mix zdrojů založený na jejich širokém portfoliu, efektivním využití všech dostupných tuzemských energetických zdrojů a udržení přebytkové výkonové bilance ES s dostatkem rezerv. Zvyšování energetické účinnosti a dosažení úspor energie v hospodářství i v domácnostech . Rozvoj síťové infrastruktury ČR v kontextu zemí střední Evropy. Podpora výzkumu, vývoje a inovací . Zvýšení energetické bezpečnosti a odolnosti ČR.

I. Vyvážený mix zdrojů – k roku 2040 Podíl roční výroby elektřiny z domácích primárních zdrojů k hrubé spotřebě elektřiny v ČR minimálně 80 % Struktura výroby elektřiny: Jaderné palivo 50 – 60 % Obnovitelné a druhotné zdroje 18 – 25 % Zemní plyn 5 – 15 % Hnědé a černé uhlí 15 – 25 %

Diverzifikovaný mix primárních zdrojů s touto strukturou Jaderné palivo 30 – 35 % Tuhá paliva 12 – 17 % Plynná paliva 20 – 25 % Kapalná paliva 14 – 17 % Obnovitelné a druhotné zdroje 17 – 22 %

ASEK závěry ASEK - vláda vzala na vědomí, návrh bude podroben SEA, - nedostatečná provázanost na kvalitu ovzduší v ČR a ve vybraných regionech, - nezřetelné nástroje realizace, - oslabování energetické soběstačnosti dané omezováním využívání tuzemských surovin, - problematická realizace priorit (ceny OZE)

SURPOL „Zaparkovaná“ na vládě, čeká se na schválení věcného záměru Horního zákona. Dvě části (nerostné suroviny a druhotné suroviny). Oblast energetických surovin, zabývá se jen současně těženými ložisky a jejich životností. Neřeší „limity“, ani Důl Frenštát (uvedeno jako strategické zásoby). Ostatní uhelná ložisky jsou zmíněna pouze okrajově. Silný politický tlak, není vnímána celospolečenská a hospodářská potřeba, ale uhýbá se lokálním politickým zájmům. Nerespektuje strategii využívání nerostného bohatství EU.

The Raw Materials Initiative Viceprezident Evropské komise G. Verheugen k tomu dodává: „Musíme jednat, abychom zajistili, že přístup evropských firem k surovinám nebude omezen. Potřebujeme fair play na vnějších trzích, kvalitní systém pro podporu udržitelných dodávek surovin ze zdrojů EU a také lepší efektivitu zdrojů a intenzivnější využití recyklace. Naším cílem je zajistit, aby byl evropský průmysl schopen i nadále hrát vedoucí úlohu v nových technologiích a inovacích“.

Horní zákon 600 let historie horního práva v ČR. Právní norma ovlivňující zásadním způsobem konkurenceschopnost ČR. Nerostné bohatství je ve vlastnictví státu (Jak stát s tímto bohatstvím nakládá a jak tento majetek přechází do rukou těžaře?). Malá novela HZ (Zrušení možnosti vyvlastnění ve prospěch těžby vyhrazených nerostů). Věcný záměr velké novely Horního zákona (strategické nerosty, snaha o návrat vyvlastnění, regulace prodeje vytěžených strategických nerostů státem, geologický průzkum chce realizovat stát).

Problémy související s těžbou Problematika těžby se stává politickým zájmem, nikoliv potřebou společnosti. Projevují se dlouhodobě odkládané a neřešené problémy. Politici na místní, krajské i celostátní úrovni distancují od těžby nerostů. Těžba nerostů se personifikuje (nenasytní uhlobaroni se obohacují – potřebují uhlí pro sebe, nebo pro nenasytný trh?). Rovenský oslavuje malou novelu HZ, neříká jak jsou ohroženy zásobování teplem statisíce lidí!!

Ceny el. energie z OZE Výrazně ovlivňují konkurenceschopnost ČR, provozní náklady státu a životní úroveň občanů. Existenční ohrožení vybrané části průmyslu. Nenaplnily se sliby „zelených“, kteří tvrdili jakou zaměstnanost a efektivitu přinesou OZE, opak je pravdou! Stát se na tomto průšvihu obohacuje částkou 21% DPH Nevstřícný postoj MF tento problém řešit. K řešení je ustaveny koordinační a pracovní skupina při MPO. Cíl stabilizovat poplatky, první výsledky v únoru.

Motivace k podpoře podnikání a k využívání nerostného bohatství V současné době nejsou místní ani krajské samosprávy finančně závislé na výnosu z podnikatelské činnosti. Místní výnosy jsou z těžební činnosti nevýznamné. Prakticky veškeré politické reprezentace (až na výjimky) brání těžbě nerostů, jako rukojmí si berou občany. Prosazují se lokální zájmy na úkor celospolečenských potřeb. Vytvářejí se účelová občanská i obecní uskupení, podporována zelenými, za účelem znemožnění těžby.

Návrh řešení Vnímat a respektovat realitu světa Návrat k tvorbám hodnot – k výrobním aktivitám Zaměstnanost – tvorba pracovních míst Hospodářská struktura by měla být v rovnováze s pracovními schopnostmi populace Používat selský rozum

Děkuji vám za pozornost