Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha 20. 5. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krabičky – výrobní družstvo.
Advertisements

Současný systém podpory
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Principy sociálního podnikání
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální podnik / sociální firma (SF) původně britský model zaměstnávání znevýhodněných osob / inspirace italskými sociálnímu družstvy a německými tzv.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Sociální podnikání ve Zlínském kraji Mgr. Šárka Dořičáková
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Chráněná ICT pracoviště Deep Všechny ideály nepotřebují jen křídla, ale i místo odkud by mohly vzlétnout.
Dotace Robert Šedivec. obsah Co vám nabízíme = EUGA Aktuální příležitosti Konkrétní příklady.
POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ISD Noordenkwartier: 2 příklady z praxe Podpora v nezaměstnanosti a poskytování pomoci při oddlužování Poskytování služeb zaměstnavatelům.
AirPackage s.r.o. Zakladatel: Jan Falta. Podnikatelský záměr  prodej technického řešení pro bezpilotní stroje  dominantní dodavatel technologie na trhu.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Květen Historie sociálního podniku Vznik v červenci 2005 v sekci sociálně podnikatelských aktivit Ligy 16 pracovních míst pro cílové skupiny osob.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
LIGA o. p. s. Bruntál Vznik Poskytování registrovaných sociálních služeb Zvyšování zaměstnatelnosti Vznik a podpora vzniku pracovních míst.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha

Sociálně odpovědné municipality (2020) Sociální podnikání a odpovědné zadávání na místní úrovni Mezinárodní výměna dobré praxe a know-how + networking

Sociálně odpovědné municipality (2020)

1. zmapování současné situace v oblasti místní zaměstnanosti 2. představení dobré praxe z Rakouska, Polska a Nizozemska 3. proškolení zástupců měst v oblasti sociálního podnikání odpovědného zadávání 4. příprava příručky na tato témata

Rakousko Sociálně ekonomické podniky (SÖB) Nabízí přechodná pracovní místa pro dlouhodobě nezaměstnané Omezení na 6-12 měsíců Obsáhlé poradenství, školení a zacílené rekvalifikace Minimálně 20 % nákladů musí vydělat vlastními silami Blízkost ke komerčním podnikům, ale také dostatečně chráněné pracovní prostředí Cílem je: vrátit dlouhodobě nezaměstnané na běžný pracovní trh

Sociální podnik BAN Graz (1983) Činnosti: Vyklízení, přeprava, stěhovací služby Truhlářství, dílna na opravu elektroniky Prodej zboží z druhé ruky Výsledky: Ročně vytvoří 25 míst Ročně na pracovní trh umístí více než 50 uchazečů 2/3 veškerých nákladů pokrývají z vlastní činnosti

Sociální podnik GBS Liezen (1996) Činnosti: Vlastní 51 obcí Výroba, práce se dřevem a kovem Doplňkové služby Roční obrat 1,2 mil. EUR zakázek ročně 30 % zákazníků tvoří místní a regionální samosprávy Výsledky: 17 tranzitních míst Ročně projde podnikem cca 45 osob a na běžný pracovního trhu se umístí celkem 33 % těchto pracovníků 50 % nákladů pokrývají z vlastních zdrojů

Polsko Sociální podniky Nejméně 50 % obratu společnosti odvozeno z prodeje zboží nebo služeb Mají statut a podnikatelský plán, společnosti jsou nezávislé Alespoň 30 % zaměstnanců patří mezi sociálně vyloučené osoby Pomáhají zaměstnancům pracovat na vlastním rozvoji a rozvoji podnikání Přizpůsobení pracovních míst pro potřeby pracovníků

Klos Hotel a Centrum pro sociální ekonomiku (2005) Činnosti: Ubytování, tréninkové centrum 2 školící místnosti Pronájem rekreačních zařízení Místo pro outdoorové akce, hippoterapie Výsledky: Pracovní místa pro duševně nemocné a dlouhodobě nezaměstnané 200 absolventů školení a pracovních stáží 30 % našlo uplatnění na trhu

Polsko Sociální družstva Může být založeno fyzickými (50 % z ohrožených skupin) či právnickými osobami Cílem je sociální a pracovní reintegrace Dotace na mzdu a sociální a zdravotní pojištění Jako sociální družstvo fungují Komunální služby města Brzeziny

Nizozemsko Tranzitní sociální podniky

Děkuji za pozornost